Arabasının anlamı nedir?

Oto ne demek TDK?

Otomobil sözcüğünün kısaltılmışı araba, taksi.

Arabanın adı niye araba?

Araba kelimesi ilk kez Codex Cumanicus’ta geçmektedir. Sakaca rraha (at arabası) ses evrimi ile Zentçe raθa aynı anlamda ve eşkökenli Sanskritçe rátha (ata koşulan tören arabası) eşkökenli Arapça arrādat ( عرّادة ) (iki tekerlekli savaş arabası) eşkökenli Latince raeda (dört tekerlekli at arabası).

Otomobil anlamı nedir?

Otomobil, yolcu veya yük taşımak üzere tasarlanmış, motorlu ve tekerlekli kara ulaşım aracı. Otomobil, yakıtla çalışan bir motor sayesinde hayvan gücü kullanılmadan, itmeden veya çekmeden hareket edebilen ve üzerindekileri de taşıyabilen bir taşıttır.

Araba Türkçe bir kelime midir?

Araba kelimesi ise; Türkçe bir kelimedir ancak ilk çıkış noktası olarak Pers kökenli bir kelime olduğunu ve Türkçe‘ye de buradan geçtiği düşünülmektedir. Kökeni de çok eski yıllara dayanmaktadır. Orta Asya’da yer alan bir çok kültür bu kelimeyi farklı söyleyişlerle yaygın bir şekilde kullanmaktadır.

Araba ne demek TDK?

Araba (tekerlekli taşıt), yolcu ve yük taşımaya uygun tekerlekli, motorlu veya motorsuz hareket edebilen her türlü kara ulaşım taşıtı.

Araba kelimesinin eş anlamlısı nedir?

Araba kelimesinin en yaygın kullanılan eş anlamlı kelimesi otomobil kelimesidir. Araba kelimesinin dört farklı eş anlamlı kelimeleri bulunmaktadır. Bu kelimeler ” otomobil, taşıt, vasıta, kölük” kelimeleridir.

Osmanlıda arabaya ne denir?

Zat’ülhareke arabanın Osmanlıya gelişi Osmanlı kültüründe dört tekerlekli vasıta olarak kullanılan at arabaları ulaşımın en önemli unsuruydu.

Eskiden arabaya ne denirdi?

İlk zamanlarda otomobil için Latince karşılığının biraz değiştirilmiş hâli olan “zâtü’lhareke araba” kelimesi kullanıldı. Fakat sonraki yıllarda bu vasıta için önce “otomobil arabası” ve nihayet “otomobil” kelimesi kullanıldı.

TOGG anlami ne?

TOGG Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin kısaltmasıdır. Türkiye’de yerli otomobil üretebilmek için birlikte çalışma kararı alan şirket ve kuruluşlar Kasım 2017’de açıklandı.

TOGG anlami ne demek?

TOGG açılımı “Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu” olarak biliniyor.

Araba kelimesinin kökeni nedir?

KökenDüzenle Osmanlı Türkçesi آرابه‎. Çuvaşça uraba (uraba) veya urava (urava, “tekerlek”) ve Moğolca araa (“tekerlek”) ile aynı kökene dayanmaktadır. Bunun ispatı, bâzı Türk lehçelerinde araba anlamında kullanılan kölük kelimesinin Saha Türkçesinde külüöhe (“tekerlek”) şeklinde bulunmasıdır.

Hatun kökeni bakımından Türkçe mi?

hatun kelime kökeni Soğdca sözcük Soğdca χwa “kendi” ve Soğdca tāw “güç, güçlü” sözcüklerinin bileşiğidir. Soğdca sözcük Hotan Saka dilinde χattuna “kraliçe” sözcüğünden alıntıdır.

Türk Dil Kurumu kirli ne demek?

Hürriyet’ten Elvan Yarma’nın haberine göre TDKkirli‘ sıfatını ‘aybaşı durumunda bulunan kadın’ olarak açıkladı ve regl olmayı ‘kirli‘ olarak tanımladı. Türk Dil Kurumu ‘kirli‘ kelimesinin tanımını üç madde ile gösterdi: 1. sıfat Leke, toz vb. ile kaplı, pis, murdar, mülevves 2. Aybaşı durumunda bulunan (kadın) 3. …

Kelimesinin eş anlamlısı nedir?

Kelime kelimesinin eş anlamlısı sözcüktür ve kimi zaman kelime yerine sözcük kelimesi tercih edilmektedir. Kelime ve sözcük kelimesi aynı anlamı taşımakta olup herhangi birinin kullanılmasında, anlam bozukluğu yaşanmamaktadır.

Kıyı eş anlamlısı ne?

Kıyı kelimesi mecazen yön ve taraf anlamına gelir. Bu nedenle taraf sözcüğü cümle içinde kıyı kelimesinin yerine kullanılabilir.