Nazogastrik tüp nedir?

Nazogastrik tüp ne ise yarar?

Nazogastrik aspirasyon (emme), mide içeriğinin tüp yoluyla boşaltılması işlemidir. Nazogastrik aspirasyon esas olarak gastrointestinal obstrüksiyonu olan hastalarda gastrointestinal sekresyonları ve yutulan havayı çıkarmak için kullanılır.

NG nedir ne işe yarar?

anamnezlerde “ng” olarak kısaltılan faideli boru. klinik ve acil deneyimlerime dayanarak söylüyorum ki intihar etmeme nedenlerinin en başında gelen nedenlerdendir. burundan takılıp mideye kadar uzatılan bu mide yıkama tüpüdü çoğunlukla mide zehirlenmesi olan hastalarda mide yıkanması amaçlı kullanılır.

Nazogastrik sonda kimlere uygulanır?

Nazogastrik sonda ( Beslenme sondası ) neden takılır ?

  • Mide kanamaları durumda ( kanamayı boşaltmak ve kanamayı durdurmaya yönelik müdahaleler için )
  • Zehirlenme durumlarında (toksik maddeleri boşaltmak ve mideyi yıkamak)
  • Bilinci kapalı hastalarda beslenmeyi sağlamak için,

Nazogastrik sonda nereye takılır?

Kateterin midede kalacak ucu uygulama yapılacak burun deliğinden aynı taraftaki kulak memesine, oradan da sternumun ksifoid çıkıntısının 10-15 cm altına kadar uzatılır ve işaretlenir (Bkz. Resim 1).

NG uygulaması nasıl yapılır?

Nazogastrik Sondanın Çıkarılması

  1. Eller yıkanır ve eldiven giyilir.
  2. Hasta veya yakınlarına, yapılacak işlem ile ilgili bilgi verilir.
  3. Hasta, yarı oturur pozisyona getirilir.
  4. Sondanın sabitlenmesinde kullanılan flasterler, çıkarılır.
  5. Sonda, 3- 6 sn içinde yavaşça çekilir.
  6. Hastanın ağzı, gargara yaptırılarak temizlenir.

Burundan mama nasil verilir?

Nazogastrik sonda (beslenme sondası) burundan mideye doğru yavaş yavaş ilerletilir. Hasta sondanın ilerlemesi sırasında huzursuzlanabilir. Hekim veya hemşire yavaş hareketlerle nazogastrik sondanın mideye kadar ulaşmasını sağlar. Hasta işlem sırasında durulmasını istiyor ise el hareketleri ile işaret edebilir.

Burundan beslenme nasıl oluyor?

Nazogastrik köken olarak nasus (burun) ve gaster (mide) birleşmesiyle oluşmuştur. Nazogastrik beslenme ise burundan mideye bir tüp aracılığıyla ulaşım sağlanarak yapılan beslenme demektir. Hastanın burnundan yerleştirilen tüp midesine (nazogastrik tüp) veya bağırsağına (nazoenteral tüp) ulaştırılır.

Nazogastrik sonda çıkarsa ne olur?

Bu hastalarda şunlara mutlaka dikkat edilmelidir: Beslenme sırasında nazogastrik sonda yerinde olmazsa verilen gıdalar akciğere kaçabilr. Bu durum hastada akciğer enfeksiyonlarından ölüme kadar gidebilecek kötü sonuçlara neden olabilir.

Nazogastrik tüple beslenme nedir?

Nazogastrik beslenme ise burundan mideye bir tüp aracılığıyla ulaşım sağlanarak yapılan beslenme demektir. Hastanın burnundan yerleştirilen tüp midesine (nazogastrik tüp) veya bağırsağına (nazoenteral tüp) ulaştırılır. Nazogastrik Tüp: Beslenme tüpü burun içinden, yutaktan ve yemek borusundan geçer ve midede son bulur.

NG takmak nedir?

Nazogastrik tüp uygulaması sık kullanılan bir uygulamadır ve plastik veya silikon bir kateterin burun deliğinden sokulup yutak ve özefagustan geçirilerek mide içerisine yerleştirmesi işlemidir. Nazogastrik entübasyon hemşire, ebe ve hekimin sorumluluğunda olan bir uygulamadır.

Sondanın zararları nelerdir?

İdrar Sondası Takılması Riskli midir?

  • İdrar sondasını bulunduğu yerde tutan balon takılma sırasında patlayabilir. …
  • İdrar sondasının tıkanması, yıkanması ya da değişimi gerekebilir.
  • İdrar kanalında kanama olabilir, ancak bu genellikle kendiliğinden durur.
  • Enfeksiyon riski olabilir.

Nazogastrik sonda ile beslenmede ne verilir?

NAZOGASTRİK SONDA İLE BESLENME NEDİR? Ağızdan yemek alımının yetersiz olduğu ve/veya hiç olmadığı durumlarda, yutma güçlüğü veya hiç yutamama gibi sorunları olan hastalarda; hastaların burundan, uzun ince bir hortum yardımıyla mideye kadar girilerek enjektör ya da beslenme pompaları aracılığıyla beslenmesidir.

Nazogastrik sonda nasıl takılır?

Sonda, halka şeklinde kırılarak ucu, burun deliğinden içeri doğru ilerletilir. Sonda ilerletilirken zorlanmamalı direnç ile karşılaşılırsa hemen geri çekilmelidir. Bu durumda diğer burun deliğinden işlem tekrarlanır. Hastanın ağzı dil basacağı ile açılıp sondanın ucunun, orofarenkste olup olmadığı kontrol edilir.

Nazogastrik sonda ne zaman takılır?

Nazogastrik sonda hastanın üzerinde kalış süresi takılan sondanın türüne göre değişiklik göstermektedir. Genellikle beslenme sondası olarak kullanılan silikon sondanın ortalama kalış süresi 30 gündür. Bu 30 günlük süre içerisinde aralıklarla eve gelen hemşire hastanın bakımlarını ve mama takviyelerini yapar.

Nazogastrik sonda uygulaması nasıl yapılır?

Nazogastrik sondanın takılması sırasında sonda ilerlerken hasta yutkunursa sonda hortumu daha rahat aşağı doğru ilerler. İstenilen seviyeye kadar itilen sondanın mideye gelip gelmediğinin kontrolü için sondanın ucuna enjektör takılarak pistonu bir miktar geri çekilir.