Pütürge halkı nereden gelmiştir?

Pütürge adı nereden gelmiştir?

İlk adı güzel yer, istenen yer anlamına gelen (Imrun) Pütürge, bundan 300 yıl önce köy olarak kurulmuş, 1877 yılında bucak haline getirilerek Adıyaman’ın Kâhta ilçesine bağlanmıştır. 1892 yılında ilçe olarak mülki taksimatta Elazığ iline bağlanan Pütürge Cumhuriyetin ilanıyla “Malatya’ya bağlanmıştır.

Malatya Pütürge kürt mu?

Pütürge ilçesi Malatya‘nın Sünni Kürt nüfusunun çoğunluk olduğu ilçelerindendir. Buradaki Kürt nüfusunun tamamına yakını Canbeg Aşiretindendir. Cihangir denilen bir aşirete bağlı olan insanların yaşadığı köy de vardır. Hem ilçe merkezi hem de köylerde Sünni Kürt nüfusu çogunluktur.

Pütürge de Alevi var mı?

Pütürge ilçesinde 4 tane Türkmen Alevi köyü vardır. Bu köyler *Bolükkaya *Gündeğer *Karşıyaka *Örmeli köyleridir. İlçede hem Sünni ve Alevi Türkmen nüfusu baskındır. Birkaç köy ve kasabada Kürt nüfusu da vardır.

Pütürge’nin nüfusu kaç?

Pütürge nüfusu 2021 yılına göre 12.976. Bu nüfus, 6.417 erkek ve 6.559 kadından oluşmaktadır. Yüzde olarak ise: I,45 erkek, P,55 kadındır.

Malatya Pütürge hangi boydan geliyor?

Kahta’ya bağlı bir nahiye iken 1870 senesinde Elâzığ’a bağlanarak bir kaza merkezi oldu. Bir süre sonra da Malatya’ya bağlandı. Buraya ilk yerleşmenin ne zaman yapıldığı bilinmiyor. İlçe halkının büyük bir bölümünün Kütahya’dan gelen Samanoğulları tarafından meydana geldiği söylenmektedir.

Malatya Doğanyol kürt mu?

Doğanyol ilçesi Malatya sınırları içerisinde Alevi yerleşimi olmayan tek ilçedir. İlçe nüfusunun büyük kısmı Türklerden oluşmaktadır. İlçe merkezi eski bir Türkmen yerleşimidir. … İki ilde de Kürt nüfus ile Türk nüfus arasında hiçbir ayrım yoktur ve Kürt nüfusu da en az Türk nüfusu kadar devletçidir.

Malatya Kürtleri nereden geldi?

Malatya da yasayan Kürtlerin çoğu Hanefi mezhebindendir. Şafi Kürtler diğer illerden gelen Kürtlerdir. Ayrica Malatya‘da kendini Türk olarak goren bazı aşiretlere bağlı kişiler diğer Doğu illerinde Kürtçe konuşup kendilerine Kürt demektedir. Bu aşiretlere en guzel örnek Canbegli aşiretidir.

Malatyanın kökeni nedir?

Malatya’nın isim kökü Hititçede bal anlamına gelen “melid”den türediği ve Hitit kitabelerinde “öküz başı ve ayağı” ile ifade edildiği belirtilmiştir. “Melit+ava” ise “bal ülkesi” anlamına gelmektedir. Sonra bu isim “Meliddu”, “Melide”, “Melid”, “Milid”, “Milidia”, “Melitea” olarak kitabelerde geçmiştir.

Malatya’nın hangi ilçeleri Alevi?

Arguvan ve Hekimhan ilçeleri Alevilerin çoğunluk olduğu ilçelerdir. Arapgir ilçesi ise Aleviler ile Sünnilerin nüfus olarak yarı yarıya olduğu bir ilçedir. Malatya Merkez hahil birçok ilçede Alevi yerleşimleri vardır. Malatyanın Pütürge ve Kale ilçeleri Sünni Kürt nüfusun çoğunluk olduğu ilçelerdir.

Malatya Alevileri nereden geldi?

Az sayıda Sünni Türk nüfusu da vardır. İlçedeki Alevi nüfusun büyük çoğunluğu Türkmen Alevilerden oluşmaktadır. Bunun yanında Atma denilen yörede Atmalı Aşiretinden Aleviler yaşamaktadır. Bunların bir kısmı Kürt olduğunu söylerken bir kısmı ise Türkmen olduğunu söylemektedir.

Arapgir halkı Kürt mü?

Arguvan ve Hekimhan ilçeleri Alevilerin çoğunluk olduğu ilçelerdir. Arapgir ilçesi ise Aleviler ile Sünnilerin nüfus olarak yarı yarıya olduğu bir ilçedir. Malatya Merkez hahil birçok ilçede Alevi yerleşimleri vardır. Malatya’nın Pütürge ve Kale ilçeleri Sünni Kürt nüfusun çoğunluk olduğu ilçelerdir.

Pütürge de kaç köy var?

Pütürge, Malatya ilinin bir ilçesidir. Malatya’ya 74 km mesafededir. Denizden yüksekliği 1.250 metredir. İlçenin 1 bucağı, 1 beldesi, 2 belediyesi ve 62 köyü ile 325 mezrası vardır.

Malatya Türk mü Kürt mü?

Şehirde Türkler ve Kürtler yaşamaktadır. Sunni ve Alevi nüfusu da iç içe yaşamaktadır. Malatya ilimiz Dogu Anadolu Bolgesinde yer aldığı için bazı insanlarimiz burada Kürtlerin çoğunlukta yaşadığını düşünmektedir. Ancak Malatya‘da etnik olarak Türkler çoğunluktadır.

Malatya Ören Köyü Alevi mi?

İlçede Türkmen Alevilerin yaşadığı 3 tane de yerleşim bulunmaktadır. Ören bunların en büyüğüdür. Hatta Akçadağ’ın en büyük dış mahallelerinden biridir. Bu sebeple Alevi nüfusu içinde Türkmen nüfusunu artırmaktadır.

Malatya hangi ilçeleri Kürt?

Malatya‘nın Pütürge ve Kale ilçeleri Sünni Kürt nüfusun çoğunluk olduğu ilçelerdir. Bu iki ilçede de Türk nüfusu vardır. Ayrıca bu ilçelerde Kürt olarak gösterilen kişiler de genelde Türklüğü savunmaktadır. Canbegli ve İzollu Aşiretleri bu ilçelerdeki Kürt nüfusunu oluşturur.