Genclığe Hıtabenın en sondaki söz nedir?

Muhterem efendiler sizi günlerce işgal eden hangi Söylev?

ATATÜRK’ÜN TÜRK GENÇLİĞİNE HİTABI “Muhterem Efendiler, sizi günlerce işgal eden uzun ve teferruatlı beyanatım, en nihayet, mazi olmuş bir devrin hikâyesidir. Bunda, milletim için ve müstakbel evlâtlarımız için dikkat ve teyakkuzu davet edebilecek bazı noktalar tebarüz ettirebilmiş isem, kendimi bahtiyar addedeceğim.

Memleket dahilinde iktidara sahip olanlar kime?

Bütün bu şeraitten daha elim ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hatta hıyanet içinde bulunabilirler. Hatta bu iktidar sahipleri şahsi menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler.

Gençliğe hitabede kaç cümle var?

Hitabe, Nutuk’un “Türk Gençliğine Bıraktığım Emanet” başlıklı bölümünde yer alır. “Türk istiklâli” ve “Türk Cumhuriyeti” kavramları üzerine kurulmuş bir metindir. On üçü tam ve ikisi eksiltili hitap cümlesi olmak üzere toplam 15 cümleden oluşur.

Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur sözü kime ait?

Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda, mevcuttur! K. ATATÜRK 20 Ekim 1927.

Söylev demek ne demek?

Söylev, nutuk veya hitabet, dinleyicilere belli bir fikri, bir duyguyu aşılamak için söylenen uzunca sözlere denir. Söylev, heyecanlandırarak bir fikri aşılamaktır. Söylevlerin konuları, çoğunlukla; toplumsal fikirler, toplumsal ve millî dâva ve olaylardır.

Nutuk hangi söylev türü?

Söylev (Nutuk), aslında bir sözlü kompozisyon ürünüdür. Yalnız nutuk, yazıya geçmişse ve kitabî özelliği varsa aynı zamanda yazılı kompozisyon ürünü olarak da kabul görür. Türk edebiyatının en güçlü söylev (nutuk = hitabet) örneği Atatürk’ün “Büyük Nutku”dur.

Gençliğe Hitabe de anlatılmak istenen nedir?

Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi, Nutuk’un “Türk Gençliğine Bıraktığım Emanet” başlıklı bölümünde yer alır. … Mustafa Kemal, bu hitabıyla geçmişte yaşanılan sıkıntıların bir daha tekrar etmemesi için Türk milletinin istikbali olan gençlere hayati öğütlerde bulunmuştur.

Muhtac oldugunuz kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur ne demek?

ne tembellik, ne nefsime ne de başkalarına boyun eğmek benim karakterimde yoktur. muhtaç olduğun kuvvet ne kanındaki asil damarda ne soyunda ne de sopundadır. kuvvet suretten doğmaz hakk’tan doğar, hakk yaratır, hakk verir. kuvvetin, kudretin surete mal edilmesi egonun, nefsin oyunudur. insanı vahdetten uzaklaştırır.

Ey Türk Gençliği Nasıl Yazılır TDK?

Ey Türk gençliği! Birinci vazifen; Türk istiklalini, Türk cumhuriyetini, ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir. Mevcudiyetinin ve istikbalinin yegâne temeli budur.

Atatürk Gençliğe Hitabe ile Türk gençliğine hangi mesajları vermektedir?

Dünya Savaşı’ndaki yenilgisiyle birlikte ortaya çıkan karanlık manzaranın tasviri ile başlar. Bu karanlık şartlarda dahi Türk gençliğinin ödevinin Türk istiklal ve cumhuriyetini sonsuza kadar korumak ve savunmak olduğu ifade edilir.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk kimdir?

Mustafa Kemal Atatürk (1881 – 10 Kasım 1938), Türk asker, devlet adamı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusudur. I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı ordusunda görev yapan Atatürk, Çanakkale Cephesi’nde miralaylığa, Sina ve Filistin Cephesi’nde ise Yıldırım Orduları komutanlığına atandı.

Söylev diğer adı nedir?

Söylev, nutuk veya hitabet, dinleyicilere belli bir fikri, bir duyguyu aşılamak için söylenen uzunca sözlere denir.

Söylev ne demek bulmacada?

Söylev kelimesinin bulmacada yer alan cevapları Nutuk ve Hitabe olarak ifade edilmektedir.

Nutuk ne tür bir kitaptır?

Nutuk (Mustafa Kemal Atatürk) Nutuk, yazıldığı dönemde Cumhuriyet Halk Fırkası umumi reisi olan Gazi Mustafa Kemal’in 15-20 Ekim 1927 tarihlerinde, 1919’dan 1927’ye dek kendisinin ve silah arkadaşlarının faaliyetlerini özetlediği konuşmasının metnidir.

Nutuk hangi kitap türüne girer?

Çünkü Nutuk bir edebiyat metnidir, anı türüne girer.