Muhtasar vergisi ne demek?

Muhtasar vergisini kimler öder?

İlgili beyannameyi veren mükellefin aşağıdaki gruplardan birinin mensubu olması gerekir: Kazanç bakımından zirai ve bilançoya tabi çiftçiler. Serbest meslek erbapları Yatırım fonu yönetenler.

Muhtasar vergisi kaç ayda bir ödenir?

Bir aylık muhtasar beyanname takip eden ayın yirmi altısında ödenmesi gerekmektedir. Üç aylık muhtasar beyanname verilen ve ödenen zaman ise; üç aylık dönemi takip eden ayın yirmi altısı akşamına kadar verilmesi gerekir.

Muhtasar vergisi neden ödenir?

Muhtasar Beyanname gelir vergisi beyanlarından biridir. Örneğin, çalışan maaş ödemesinde bordro tanzim edilirken, kişiye maaş ödemesi yapılmadan evvel, brüt tutar üzerinden gelir vergisi ve damga vergisi kesintileri yapılır. Söz konusu kesintiler Muhtasar Beyanname ile beyan edilerek devlete ödenir.

Muhtasar neye göre çıkar?

Kesintisi kaynakta yapılan vergiler için verilen bir beyanname olan muhtasar beyannamede, gelir elde eden mükelleften devlete ödemek üzere kesilen tutar yine devlete beyan edilir. Muhtasar Beyanname, beyannameyi veren mükellefin çalıştırdığı işçi sayısına göre ya aylık ya da 3 aylık olarak düzenlenir.

Muhtasar beyannamesi ile hangi vergiler ödenir?

Muhtasar Beyanname Kodları

Muhtasar Beyanname kodu Ödeme Türü Vergi Oranı
011 Asgari Ücretli %15
012 Diğer Ücretli %15 – 35
031 Yıllara Yaygın İnşaat İşleri % 3
032 Yıllara Yaygın İnşaat İşleri (Kurumlara yapılan hakedişlerden) % 3

•15 Eyl 2021

Muhtasar vergisi ne kadar?

Muhtasar beyannamesi, her ayın 26’sında ödenir. Ödeme esnasında damga vergisinin unutulmaması da son derece önemlidir. Muhtasar beyanname damga vergisi 2021 yılı için 64,10 TL’dir. Muhtasar vergisi, dilenirse internet üzerinden de ödenebilir.

Muhtasar aylık mı üç aylık mı?

İşçi çalıştıran mükellefler için Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin aylık olarak verilmesi zorunludur. Ancak en az 1, en fazla 10 işçi çalıştıran mükellefler beyannamelerini aylık olarak vermekle birlikte, vergiye ilişkin kesintilerini üç ayda bir beyan edebilirler.

Muhtasar vergisi ne zaman ödenir?

Üç Aylık Muhtasar 3 aylık dönemi izleyen ayın 26 ncı günü akşamına kadar verilir.

Muhtasar ne anlama gelir?

İşverenler veya vergi tevkifatı yapanlar tarafından, kesilen verginin matrahları ile vergi dairesine beyan edilmesine muhtasar denmektedir. Aynı zamanda bir beyanname olarak da ön plana çıkıyor. Diğer taraftan stopaj usulü bir vergilendirme şekli olarak da ifade etmek mümkün.

Muhtasar vergisi nasıl ödenir?

  1. Vergi Dairesine Giderek Ödemek. Beyanname ile birlikte size gönderdiğimiz tahakkuk fişini alıp vergi dairesine giderek tahakkuk fişiniz ile vezne bölümünden vergi ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.
  2. Bankaya Giderek Ödemek. …
  3. İnternetten Ödemek.

Stopaj hangi beyanname ile ödenir?

Vergi sorumlusu kişi tarafından stopaj yöntemi ile hesaplanan muhtasar beyanname, sonrasında da beyan edilerek ödenebiliyor. Yani, muhtasar beyannamede stopaj şeklindeki vergileme ile kaynakta kesinti oluyor. Muhtasar beyanname yöntemi ile gelir, sahibinin eline geçmeden vergi kesintisine uğruyor.

Kimler 3 aylık muhtasar beyanname verir?

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 98 inci maddesine göre, ziraî ürün bedelleri üzerinden tevkifat yapanlar hariç olmak üzere, çalıştırdıkları hizmet erbabı sayısı 10 ve daha az olanlar, muhtasar beyannamelerini, bağlı bulundukları vergi dairesine önceden bildirmek şartıyla her ay yerine 3 ayda bir verebilirler.

003 stopaj vergisi nedir?

Muhtasar beyanname gelir vergisine ilişkin beyan türlerinden birisi olmaktadır. Gelir Vergisi kanunun 84. maddesinde belirtilen ifadeye göre işverenler veya vergi tevkifatı yapan diğer kişiler tarafından kesilen vergi matrahlarının toplu olarak vergi dairesine bildirilmesidir.

Muhtasar aylık mı?

Türkiye genelinde Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi uygulaması ile birlikte sigortalı çalışanı bulunan mükelleflerin çalışanlarının prime esas kazanç ve hizmet bilgilerini aylık olarak bildirmesi gerektiğinden aylık olarak Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi vermeleri gerekmektedir.

3 aylık muhtasar nasıl verilecek?

1.Yöntem: 10 ve daha az işçi çalıştırılıyorsa, üç aylık dönemin birinci ve ikinci aylarında beyannamenin sadece “SGK Bildirimleri” bölümü, üçüncü ayda ise hem “SGK Bildirimleri” hem de vergi tevkifatlarına ilişkin bölümleri doldurularak beyanname gönderilebilir.