Hukuk dilinde muhtariyet ne demek?

Muhtariyet ne demek?

Bir topluluğun, bir kuruluşun ayrı bir yasaya bağlı olarak kendi kendini yönetme hakkı, muhtariyet, otonomi. Yönetim bakımından dış denetimden bağımsız olma. 2. Kişinin, kendi davranışlarını düzenleme ve bu davranışlara yön verme konusunda bir ölçüde bağımsız oluşu.

Hukuki muhtariyet nedir?

Bir kurumun yasa yapma ve yaptığı yasaları uygulama hakkına muhtariyet denir.

Muhtariyet idaresi nedir?

serbestçe idare etme hak ve yetkisi. Bölgesel idare şekillerinden biri olan muhtariyette, bir ölçüde merkezi devlet otoritesine bağlılık varsa da, bu bağ zayıflamakta olan bir bağdır, uygun zaman ve mekan bulunduğu takdirde istiklale dönüşebilir.

BAP ne demek hukuk?

Hukukta BAP ne demek? bap ne demek? Kapı. Kitaplarda bölüm, başlık.

Muhtariyet ne demek bulmaca?

Bulmacalarda özerklik kelimesinin 10 harfli karşılığı sorulduğunda Muhtariyet yazılmalıdır. Arapça kökenli bir sözcük olan muhtariyet kelimesi, iç işlerinde hür olan kurumları tanımlamak için kullanılır. Bu kelime muhtar sözcüğünden türetilmiştir ve otonomi ile eş anlamlıdır.

Ihtiyar ne demek TDK?

sf. (ihtiya:ri:) esk. İsteğe bağlı, seçmeli olan, seçimlik.

Mukarrer fiyat ne demek?

arapça ‘kararlaştırılmış, kesinleşmiş’ anlamlarına gelen kelime.

Özerkliği ne demek?

Özerklik ya da otonomi, başka bir kişi ya da durumdan bağımsız karar verme, kendi kendini yönetebilme yetisi.

BAP açılımı nedir?

Kısa adıyla BAP (Bilimsel Araştırma Projeleri), yükseköğretim kurumlarındaki bilimsel araştırmaların desteklenmesi amacıyla geliştirilmiş bir uygulamadır.

BAP nedir turkce?

Bap kelimesi Türkçe‘de “1. kapı, 2. bir kitabı oluşturan bölümlerin her biri” anlamına gelir. Arapça bwb kökünden gelen bāb باب z “1. kapı, 2. bir kitabı oluşturan bölümlerin her biri” sözcüğünden alıntıdır. … Bu sözcük Akatça bābu “kapı” sözcüğü ile eş kökenlidir.

Revaçta olmak ne demek?

Revaç sözcüğünün anlamı gözde, rağbet edilen ve tutulan olduğuna göre “revaçta olmak” da elbette buna yakın bir mana içerecektir. Nitekim öyledir de; revaçta olmak; geçerli olmak, değerli olmak, üstün olmak gibi manalar içerir.

Bezek ve sus ne demek?

Günümüzde çok kullanılan bezek sözcüğü TDK’ya göre, süs ve ziynet anlamına sahiptir. Günümüzde süs anlamında kullanılan bir kelimedir.

Ihtiyarın kökü nedir?

Buna göre hayr kökünden türemiş olan ihtiyar kelimesi, sözlük anlamı bakımından “bir şeyi başka bir şeye bedel olarak irade etmek, iki şey arasında tercihte bulunmak” mânasına geldiğinden genellikle “dilemek, karar verip yönelmek” anlamındaki iradeden farklıdır.

Ihtiyarın eş seslisi nedir?

İhtiyar kelimesinin birkaç farklı anlamlısı bulunmaktadır. Bu kelimeler yaşlı, karı, koca, moruk, pir, seçme, kocamış, erkinlik ve özerklik kelimeleridir.

Mukarrer nedir sözlük anlamı?

Mukarrer kelimesi Türkçe’de “kararlaştırılmış” anlamına gelir. Arapça ḳrr kökünden gelen muḳarrar مقرّر z “kararlaştırılmış” sözcüğünden alıntıdır.