Muhtarların görevleri hangi kanun?

Muhtarın görevleri nelerdir muhtarın görevleri nelerdir?

Mahalle ve köy halkı tarafından adaylar arasından seçilen muhtar, azaları ile birlikte mahalle ya da köyün idari işlerini yürütür. Bulunduğu bölgenin temsilcisi olmakla birlikte görev alanı içerisine giren mahalde yasaların halka duyurulmasını da sağlar.

Muhtar hangi kanuna tabi?

5393 Sayılı Belediye Kanunu Madde 9- Mahalle, muhtar ve ihtiyar heyeti tarafından yönetilir.

Muhtarın görevleri nelerdir maddeler halinde kısaca?

Muhtar köy tüzel kişiliğini temsil eder. Muhtar köye ilişkin kararlarını 4 azasıyla birlikte alır. Muhtar köyün yol, köprü, çeşme vb. ortak mallarını inşa ettirir, inşa olunanların bakım ve onarımını yaptırır. Muhtar köyde yapılması gereken işleri imece usulu ile gerçekleştirir.

Muhtarların görev ve yetkileri nelerdir?

Köyün ortak işlerinin imece usulü ile yapılmasını sağlamak köy muhtarlarının sorumluluğundadır. Seçim dönemlerinde muhtarlar sandık seçim kurullarına iştirak etmek ile görevlidirler. Seçim zamanı geldiğinde mahalledeki seçmenlerin seçmen kağıtlarının onlara ulaştırılmasını sağlamakla görevlidir.

Muhtarın görevleri nelerdir 3 sınıf?

Mahalle muhtarlarının görevleri ise şunlardır:

  • Seçimlerde sandık kuruluna yardımcı olmak,
  • Askerlik çizelgelerini çıkarmak,
  • Seçmen kağıtları çıkarmak,
  • Yeşil kart çıkarma belgesi hazırlamak,
  • Fakirlik belgesi hazırlamak,
  • Mahallede yaşayanların ikametgah kayıtlarını tutmak ve güncellemek.
  • Nüfus işlemlerini halletmek.

11 Şub 2016

Köyün güvenliğini kim sağlar?

Muhtarın göreceği Devlet işleri şunlardır: 1 – Hükümet tarafından bildirilecek kanunları, nizamları köy içinde ilan etmek ve halka anlatmak ve kanunlar, nizamlar, talimatlar, emirler ile kendisine verilecek işleri görmek; 2 – Köyün sınırı içinde dirlik ve düzenliği korumak (asayişi korumak);

Muhtar Devlet memuru mu?

Köy veya mahallenin idari işlerini yürütmekle görevli, seçimle iş başına gelen kimseye “muhtar” denir. Köy veya mahalle halkı tarafından beş yıl görev yapmak üzere seçilen muhtarlık için partiler aday gösteremez. Seçildikten sonra devlet memuru statüsüne tabi olurlar.

Muhtarı nereye şikayet ederim?

Köy ve Mahalle Muhtarlarını şikayet etmek için Kaymakamlığa başvurmanız gerekmektedir. Kaymakamlığa yazılı şikayette bulunmanız hâlinde gerekli işlemler yapılır, lüzum görülürse Muhtar hakkında soruşturma açılıp disiplin cezası verilir ve yapılan işlemler sonucundan tarafınıza yazılı bilgi verilir.

Muhtarların evlendirme yetkisi var mı?

Binali Yıldırım’ın açıklamalarına göre, resmi nikah kıyma yetkisi muhtarlara ve müftülere de veriliyor. Yıldırım, “Bundan böyle büyükşehir yasasıyla mahalleye dönüşen köylerin muhtarlarına da evlendirme yetkisi vereceğiz. Ayrıca il ve ilçe müftüleri de resmi nikah kıyabilecek” diye konuştu.

Muhtarın görevleri nelerdir ilkokul?

Muhtarların en asli görevi mahalle veya köyde her konuda düzeni sağlamaktır. Yani yerleşim bölgesinde yapılacak bir çalışma olduğu zaman muhtarların haberi olmaktadır. Bunun yanında vatandaşın nüfus, çevre temizliği, yardım ve buna benzer konularına muhtar yardımcı olmaktadır.

Köy muhtarın görev ve yetkileri nelerdir?

Köy Muhtarının Görevleri .

  • Hükümet tarafından bildirilecek kanunları, nizamları köy içinde ilan etmek ve halka anlatmak ve kanunlar, nizamlar, talimatlar, emirler ile kendisine verilecek işleri görmek;
  • Köyün sınırı içinde dirlik ve düzenliği korumak (asayişi korumak);

Köyün zorunlu işleri nelerdir?

Köyün, sağlık, temizlik, yol, su ve okul işleri zorunlu; köye hamam, çamaşırlık, Pazar yeri, çarşı yapmak gibi hizmetler köyün isteğe bağlı görevleri arasında yer almıştır. Aslında köyle ilgili hizmetlerin çoğu ya doğrudan doğruya, yada köyle işbirliği halinde genel yönetim tarafından yürütülmektedir.

Köy bağlısı ne demek?

Ancak bir de köy tüzel kişiliğine bağlı olan köy bağlısı mahalleler vardır. Bu mahalleler köy tüzel kişiliği içerisinde bağlı olduğu köy muhtarlığı eliyle idare edilirler. Her belde ve kentte bulunan ve içinde sınırları ve nüfusu belli olan, yöneticisine ise muhtar denilen yerleşim ve yaşam alanlarıdır mahalleler.

Muhtar hangi meslek grubuna girer?

Muhtarlar 5510 sayılı kanunun 4.maddesinin 1.fıkrasının b bendi kapsamında sigortalı sayılmışlardır. 4/1-b tanımı her ne kadar kamuoyunda bağımsız çalışan “bağkurluları” belirtmek için kullanılsa da mahalle ve köy muhtarları da açıkça bu kapsamda bulunmaktadırlar.

Muhtarlık bir kurum mudur?

1-Tüzel Kişilik Ve Temsil Ve Taraf Olma Yetkisi: Madde 127 – Mahalli idareler; il, belediye veya köy halkının mahalli müşterek ihtiyaçlarını karşılamak üzere kuruluş esasları kanunla belirtilen ve karar organları, gene kanunda gösterilen, seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan kamu tüzelkişileridir.