Kurumlar vergisinin özellikleri nedir?

Kurumlar vergisinin matrahı nelerdir?

Mükellefin ilgili hesap dönemi içinde elde ettiği net karına kanunen kabul edilmeyen giderler eklenerek kurumlar vergisi matrahı belirlenir. Kurumlar vergisi matrahının %’si ilgili dönemin kurumlar vergisi olarak beyan edilir.

Kurumlar vergisinin alınma nedenleri nelerdir?

Kurumlar vergisi mükellefiyeti, dernek ve vakıfların amaçlarını gerçekleştirebilmek için; ticari, sınai, ve zirai işletmeler kurmaları durumunda ortaya çıkmaktadır. Örneğin, dernek statüsünde olan Kızılay’a bağlı Afyonkarahisar Maden Suyu İşletmesi’nin gelirleri kurumlar vergisine tabi olmaktadır.

Kurumlar vergisi istisnaları nelerdir?

Kurumlar Vergisinden istisna edilen kazançlar şunlardır:

  • Tam mükellefiyete tabi başka bir kurumun sermayesine katılmaları nedeniyle elde ettikleri kazançlar,
  • Tam mükellefiyete tabi başka bir kurumun kârına katılma imkânı veren kurucu senetleri ile diğer intifa senetlerinden elde ettikleri kâr payları,

Kurumlar vergisi matrahı nasıl hesaplanır?

Kurumlar Vergisinin hesaplanmasında, kurumun ilgili takvim yılı içinde elde ettiği kurum kazancı üzerinden yüzde 22 sinin alınması yöntemi kullanılır. Basit bir örnekle, 1 milyon TL vergi matrahına sahip olan bir kurum, elde etmiş olduğu bu kurum kazancı için 220 bin TL kurumlar vergisi ödeme yükümlülüğüne sahiptir.

Kurumlar vergisi mükellefleri nelerdir?

Kurumlar vergisi mükellefleri

  • Sermaye şirketleri. …
  • Yatırım fonları …
  • Emeklilik yatırım fonları …
  • Konut ve varlık finansmanı fonları …
  • Kooperatifler. …
  • İktisadi kamu kuruluşları …
  • Dernek veya vakıflara ait iktisadi işletmeler. …
  • İş ortaklıkları

10 Nis 2014

Kurumlar vergisi nedir Muhasebe?

Kurumlar vergisi, mükelleflerin bir takvim yılı içinde elde ettiği safi kurum kazancı üzerinden hesaplanan vergi türüdür. Bahsi geçen kurumlar, anonim, limited, kooperatif, hisseli komandit şirketleri; yani sermaye şirketleridir.

Kurumlar vergisi artan oranlı mı?

Vergi oranı sabit kalmakla birlikte, vergi matrahının büyümesi durumunda alınacak vergi miktarı artmaktadır. Gelir vergisinde artan oranlı tarife söz konusu iken kurumlar vergisinde sabit oranlı tarife söz konusudur.

Muafiyet ve istisna arasındaki fark nedir?

Esas itibariyle vergiye tabi olması gereken bir olay ya da gelirin tümünün ya da bir kısmının vergi dışı bırakılmasıdır. Vergi muafiyeti kişi ve gruplara uygulanırken, istisna ise vergi konusu ile ilgilidir. Muafiyet tamamen uygulanmama anlamına gelirken, istisna olaydan ayrı tutma anlamındadır.

Aşağıdakilerden hangisi kurumlar vergisinden muaftır?

Mülga 5422 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin (13) numaralı bendine göre, genel ve katma bütçeli dairelere ait olup sadece kamu mensuplarına hizmet veren, kâr amacı gütmeyen ve üçüncü kişilere kiralanmayan kreş, konukevleri ve bunların kantinleri kurumlar vergisinden muaf tutulmuştu.

Matrah neye göre hesaplanır?

KDV’den matrah hesaplamak için KDV tutarını bilmek gerekir. Diğer bilmemiz gereken ise KDV oranıdır. Örnek: Matrah = KDV tutarı / (KDV oranı/100) şeklindedir. Örneğin, yüzde 18 KDV oranı ile 100 lira ödenmişse matrah 100 / (18/100) işleminden 555,56 Türk Lirası’dır.

Kurum geçici vergi matrahı nasıl hesaplanır?

Gelir vergisi mükellefleri için geçici vergi ilgili hesap döneminin üçer aylık kazançlarına, gelir vergisi tarifesinin ilk diliminde yer alan oranın (%15) uygulanması suretiyle hesaplanacaktır. Kurumlar vergisi mükellefleri için geçici vergi oranı safi kurum kazancı üzerinden %20 olarak uygulanır.

Anonim şirketler kurumlar vergisi mükellefi midir?

Anonim ve limited şirketlerin kazancının tamamı kurumlar vergisine tabidir. Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin kurumlar vergisi mükellefiyeti komanditer ortağın hissesine yöneliktir.

Kimler gelir vergisi kimler kurumlar vergisi?

Kurumlar vergisini kimler öder? Kurumlar Vergisi Kanunu hükümlerine göre sermaye şirketleri, kooperatifler, iktisadi kamu kuruluşları, dernek veya vakıflara ait iktisadi işletmeler ve iş ortaklıkları kurumlar vergisine tabi tutuluyor.

Kurumlar vergisi ve gelir vergisi arasındaki fark nedir?

Şahıslardan alınan vergi, gelir vergisi olarak adlandırılır. İşletmelerden alınan vergi, kurumlar vergisidir. Şahıslar gelirlerini yılda bir defa Mart ayında, hazırlayacakları beyanname ile devlete bildirir.

Kurumlar vergisi ne oluyor?

Kurum kazançlarından alınan, mükelleflerin bir takvim yılı boyunca kazandıkları safi kurum kazancına göre hesaplanan bir vergi türü olan kurumlar vergisinde adı geçen kurumun, tüzel kişiden farklı olduğu biliniyor. Sermaye şirketleri, kurum olarak kabul ediliyor.