Gelir vergisi ile kurumlar vergisi arasındaki farklar nelerdir?

Kurumlar vergisi ve gelir vergisi arasındaki fark nedir?

Şahıslardan alınan vergi, gelir vergisi olarak adlandırılır. İşletmelerden alınan vergi, kurumlar vergisidir. Şahıslar gelirlerini yılda bir defa Mart ayında, hazırlayacakları beyanname ile devlete bildirir.

Gelir vergisi ile kurumlar vergisi arasındaki temel benzerlikler ve farklılıklar nelerdir?

İkisi de gelir üzerinden alınan vergilerdir. Biri şahısların (gerçek kişilerin) gelirlerinden alınırken diğeri şirketlerin gelirleri üzerinden alınmaktadır. Şirketlerden alınan kurumlar vergisi oranı yüzde 20 iken gerçek kişilerin gelirlerinden alınan vergi yüzde 15’ten başlayıp yüzde 35’e kadar çıkmaktadır.

Gelir vergisi ve kurumlar vergisi mükellefleri kimlerdir?

Kurumlar Vergisi Kanunu gereği, kazancından Kurumlar Vergisi alınan kurumlar, yani sermaye şirketleri (anonim, limited, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler) kooperatifler, iktisadi kamu kuruluşları, dernek veya vakıflara ait iktisadi işletmeler (sendikalar dernek; cemaatler vakıf sayılır) ve iş ortaklıkları …

Gelir vergisi neye göre hesaplanır?

Gelir Vergisi, gelir tutarının (matrah), gelir vergisi oranıyla çarpılması şeklinde hesaplanır. Ancak gelir tutarı yükseldikçe vergi oranı artmaktadır. Hangi matrah tutarının hangi oranda vergilendirileceği, Maliye Bakanlığı tarafından her yıl yayınlanır. Yayınlanan bu tabloya Gelir Vergisi Dilimleri denir.

Kurumlar vergisi ne demek?

Kurumlar Vergisi, kurum kazançlarından alınan, mükelleflerin bir takvim yili boyunca kazandıkları safi kurum kazancı üzerinden hesaplanan bir vergi türüdür. … Kurumlar vergisi 2021’de yüzde 25 olarak uygulanacak, 2022 hesap dönemine ait kurum kazançları üzerinden ise yüzde 23 kurumlar vergisi alınacaktır.

Kurumlar vergisinde uygulanan vergi tarifesi nedir?

Kurumlar vergisi kurum kazancı üzerinden 2021 yılında yüzde 25, 2022 yılında ise yüzde 23 olarak uygulanacak. Bu madde, 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren başlayan vergilendirme dönemine ait kurum kazançları için geçerli olmak üzere yasanın Resmi Gazete’deki yayım tarihinde yürürlüğe girecek.

Gelir vergisi yansıtılabilir mi?

Gelir Vergisi Genel bir vergidir, gerçek kişilerin tüm gelirlerini konu edinir. Dolaysız (vasıtasız) bir vergidir, verginin kanuni yükümlüsü aynı zamanda gerçek taşıyıcısıdır, vergi yükü yansıtılamaz.

Gelir vergisi hangi kar üzerinden hesaplanır?

Gelir vergisi; gerçek kişilerin yani hukukta hak edinebilen ve yetki kullanabilen kurumlaşmamış kişilerin gelirleri üzerinden alınan vergi türüdür. Gelir bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve iratların safi tutarıdır.

Gelir vergisi mükellefi kimdir?

Vergi mükellefi, kendisine vergi borcu yüklenebilen gerçek veya tüzel kişidir. Vergi mükellefi, devlete vergi ödemekle yükümlü olan bir şahıs veya ticari kuruluş olabilir. Ülkemizde her gerçek ve tüzel kişiye (yani şirkete) bir vergi numarası verilir.

Gelir vergisi Mukellefi kimdir?

Gelir Vergisi mükellefleri, Vergi Usul Kanunu’nun ilgili maddeleri tarafından belirilmiştir. Bu maddelere göre; üzerinde vergi ödeme yükümlülüğü olan gerçek kişiler, vergi mükellefi olarak tanımlanır. Vergi mükellefleri, yalnızca kendilerine ait olan eşsiz bir vergi numarasına sahip olur.

Gelir vergisi yüzde kaç 2021?

Gelir vergisi oranları; % 15, % 20, % 27, % 35 şeklinde olup bu oranlara 2021 yılı itibariyle % 40’da gelir vergisi dilimi eklenmiştir.

Gelir vergisi matrahı nasıl hesaplanır?

Gelir vergisi matrahı: Brüt kazanç toplamı – çalışan sosyal güvenlik kesintisi – çalışan işsizlik kesintisi (D) = A – B – C. Gelir vergisi: gelir vergisi matrahı * vergi oranı (E) = D * Oran. Gelir vergisi istisnası: Aylık asgari ücret üzerinden hesaplanan gelir vergisi tutarı (F)

Kurumlar vergisi nedir neden verilir?

Kurum kazançlarından alınan ve mükelleflerin bir takvim yılı boyunca kazandıkları safi kazanca göre hesaplanan bir vergi türüdür. Sermaye şirketleri bu vergiyi ödemekle yükümlüyken, şahıs şirketleri tüzel bir kişiliğe sahip olmaması sebebiyle vergiyi ödemekle yükümlü değildir.

Kurumlar vergisi neden verilir?

Kurumlar vergisinin konusu, Kanunun 1 inci maddesinde sayılan kurumlarca elde edilen kurum kazancıdır. Buna göre, sermaye şirketleri, kooperatifler, iktisadi kamu kuruluşları, dernek veya vakıflara ait iktisadi işletmeler ile iş ortaklıklarının kazançları kurumlar vergisine tabidir.

Kurumlar Vergisinden neler düşülür?

Kurumlar vergisinden, Kurumlar Vergisi Kanunu’na göre indirilecek giderler

  • Menkul kıymet ihraç giderleri,
  • Kuruluş ve örgütlenme giderleri,
  • Genel kurul toplantıları için yapılan giderler ile birleşme, devir, bölünme, fesih ve tasfiye giderleri,
  • Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerde komandite ortağın kâr payı,