Nazilli Sümerbank Basma fabrikası neden kapatıldı?

Nazilli Sümerbank Basma fabrikası kim kapattı?

Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası‘na son darbeyi Başbakanlık Özelleştirme İdaresi vurdu. Fabrika kapatıldı ve bedelsiz olarak Adnan Menderes Üniversitesi’ne devredildi.

Nazilli Sümerbank neden kapandı?

Aydın Nazilli‘deki Sümerbank Basma Fabrikası için Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi devreye girdi. Temeli 25 Ağustos 1935’te atılan, 9 Ekim 1937’de Atatürk tarafından hizmete açılan fabrika, teknolojiye ayak uyduramayınca 1950’den itibaren kan kaybetmeye başladı ve 1999’da borçları nedeniyle tamamen kapandı.

Nazilli Sümerbank ne zaman kapatıldı?

Sümerbank 21 Aralık 1999’da TMSF’ye devredildi.

Nazilli Sümerbank Basma fabrikası ne zaman açıldı?

İnşasında Türk işçi ve mühendislerin yanı sıra 120 civarında Sovyet montör ve mühendisin de çalıştığı fabrika 28.236 iğ ve 3.189 ton iplik, 768 dokuma tezgahı, 23 milyon metre ham bez ve 4 adet basma makinası ile çalışır kapasiteye sahip olarak 9 Ekim 1937’de üretime başlamıştır.

Nazilli Basma fabrikası kim kurdu?

Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası, genç Cumhuriyetin Birinci Beş Yıllık Kalkınma Palanı’nın ilk önemli eseridir. Sümerbank’ın kurduğu ilk Türk basma fabrikasıdır. Devlet eliyle kurulan ilk basma fabrikasıdır. Fabrika, Türk-Sovyet ortak yapımıdır.

Sümerbank ın kurulma amacı nedir?

Başta tekstil ve giyim sanayisi olmak üzere imalat sanayisi alanlarında yatırım, kuruculuk, işletmecilik ve bankacılık yapmak, her türlü mal ve hizmetin üretimi, pazarlanması, dışsatımı ve dışalımı hizmetlerini yürütmek amacıyla 11 Temmuz 1933 tarih ve 2262 sayılı yasayla, 20 milyon TL sermayesinin tamamı hazine …

Nazilli Basma fabrikası ne üretiyor?

Bina ve makineler dahil, 8 milyon liraya mal olmuştur. Fabrikanın, 28 bin iğ ve 800 otomatik tezgah ile çalışmaya başlaması ve 2.400.000 kilo iplik işlemesi planlanmıştır. Bununla 20 milyon metre basma imal edilecektir. Fabrika 15 bin ton kömür yakacaktır.

Sümer Bez fabrikası Kayseri ne zaman kapandı?

Fabrikayı 1999 Yılında İsmail Cem Kapattı!

Nazilli Dokuma fabrikası Nerede?

nazilli basma fabrikası, nazilli bozdoğan yolu üzerinde 65000 m² lik bir alanda kurulmuştur. 25 ağustos 1935 yılında temeli atılan ve 09 ekim 1937 tarihinde büyük bir törenle atatürk tarafından hizmete açılan “ilk türk basma fabrikası” dır.

Sümerbank ilk nerede kuruldu?

TürkiyeSümerbank / Kurulduğu yer

Sümerbank Etibank ve Maden Tetkik ve Arama Enstitüsünün kuruluş amaçları nelerdir?

14 Haziran 1935 tarihinde, Atatürk’ün direktifi ile Türkiye’nin yer altı kaynaklarını işletmek ve değerlendirmek üzere, sanayinin ihtiyacı olan madenleri, endüstriyel hammaddeleri, enerjiyi üretmek ve bu işlerin yapılması için gerekli sermayenin toplanacağı her türlü bankacılık işlemini yapması için kuruldu.

Sümer Holding ne iş yapar?

Özetle Sümerbank, Pamuklu Sektöründe 20, Yünlü ve Halı Sektöründe 10, Deri ve Kundura Sektöründe 4, Kimya Sektöründe 6, Toprak ve Seramik Sektöründe 6, Ticaret Sektöründe 4, Araştırma ve Geliştirme sektöründe 1, Çimento Sektöründe 1, Kağıt Sektöründe 3 ve Demir-Çelik Sektöründe 1 İşletme olmak üzere toplam 56 İşletme …

Kayseri bez fabrikasını kim kurdu?

Halk tipi, ucuz pamuklu kumaş üretmek için kurulan Sümerbank Kayseri Bez Fabrikası, Rus mimar Prof. Ivan Sergeevich Nikolaev tarafından tasarlanırken, müteahhitliğini ise Abdurrahman Naci Bey yaptı. Hizmete açıldığı yıllarda 2 bin 100 işçi ile 155 memurun çalıştığı fabrikada üretim 1999 yılına kadar sürdü.

Kayseri Bez Fabrikası ne zaman kuruldu?

Sümerbank Kayseri Bez Fabrikası, Birinci Beş Yıllık Sanayileşme Planı (1934) kapsamında kuruldu.

Nazilli Basma fabrikası ne oldu?

Fabrikada ilk yıl yaklaşık 9 milyon metre basma, 145 top iplik üretilmişti. Ulu Önder Atatürk’ün mirası olan fabrika, “Teknolojisi eskidi, zarar ediyor” gerekçeleriyle 2002 yılında kapatıldı. 2003’te Adnan Menderes Üniversitesi’ne devredilerek “Sümer Kampüsü” olarak kullanılmaya başlandı.