Mütareke ne demek edebiyat?

Mütareke Edebiyatı Nedir?

Mütareke, Türk tarihinde 30 Ekim 1918 Mondros Mütarekesi ile başlayıp Mudanya Mütarekesi ile sona erdiği kabul edilen ve işgal ve Türk Kurtuluş Savaşı ile betimlenen ara dönem. Edebiyat ve diğer sanat eserlerine konu ve sahne oluşturmuştur.

Mütareke ne demek TDK?

TDK‘ya göre mütareke kelimesi, savaşın sona ermesi ve ateşkes anlamına gelir. Örnek Cümle: 1918 yılında imzalanan Mondros Mütarekesi 25 maddeden oluşmaktadır.

Mütareke ne demek tarih?

Mütareke ya da ateşkes antlaşması, savaşlarda çatışmaları sona erdiren silah bırakma, nihai ateşkes antlaşmasıdır. Mütareke metnine “mütarekename” denir.

Mütareke dönemi ne zaman başlar?

30 Ekim 1918’de Mondros Mütarekesi‘nin imzalanmasıyla dört yıl süren Birinci Dünya Savaşı bitmiştir. Böylece Osmanlı Devleti ve Türk Milleti için mütareke dönemi başlanmıştır. Bu dönemde Türk milletinin vatanı ve bağımsızlığı elinden alınmaya başlamıştır.

Mütareke dönemi hangi roman?

Hüseyin Rahmi’nin Gulyabani, Şıpsevdi, Şık, iffet, Utanmaz Adam, Mürebbiye romanları dönemin eserleridir. Aynı zamanda Mithat Cemal Kuntay’ın Üç İstanbul romanı ve Ayşe Kulin’in Veda başlıklı tarihi romanları mütareke dönemini anlatmaktadır.

30 Ekim 1918 de ne oldu?

Mondros Ateşkes Antlaşması (30 Ekim 1918)

Manevilik ne demek?

TDK ya göre Manevi : görünmeyen, ruhsal, tinsel, maddi olmayan anlamlarına gelen kelime.

Tenkil ne demek Osmanlıca?

tenkil / tenkîl / تنكيل Başkalarına ders ve ibret olacak şekilde ceza vermek. Rezil ve rüsvay eylemek.

Mütareke hükümlerine nedir?

Mütareke Savaşan iki tarafın karşılıklı istekleri sonucu, çarpışmalara belli bir süre ara verilmesi. Ateşkesle mütareke farklı olup, bu kavramlar ekseriya birbirine karıştırılır. Ateşkes daha kısa sürelidir ve geniş hükümleri bulunmaz.

Milli mütareke ne demek?

Güncel anlamıyla. Yirminci yüzyılda Türkiye Cumhuriyeti’nde tam bağımsızlıktan ödün vermeyi, yabancı devletlerin Türkiye Cumhuriyeti iç işlerine müdahalesine ve hükûmetlerin bu duruma tepkisiz tutumlarına tabî ya da olumlu bakan yayın organlarını suçlamak için kullanılır olmuştur.

Mütareke döneminde kaç ayrı hükümet kurulmuştur?

“Mondros Mütarekesi imzalandıktan sonra, Osmanlı siyasi yaşamı açısından yeni bir dönem başlamıştır. Bu süreç istikrarsız bir süreçtir. Dört yıllık bir süre içerisinde on bir tane hükümet kurulmuştur. Bu hükümetlerin beş tanesi Damat Ferit Paşa, üç tanesi de Ahmet Tevfik Paşa tarafından kurulmuştur.

30 Ekim 1918 de Atatürk ne yaptı?

30 Ekim 1918‘de Mondros Ateşkes Antlaşması imzalandı. Antlaşma gereği Mustafa Kemal Paşa’nın komuta ettiği Yıldırım Orduları Grubu da dağıtıldı. Harbiye Nezareti emrine atanan Mustafa Kemal Paşa, 13 Kasım 1918‘de İstanbul’a geldi.

30 Ekim 1918 de imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması ile birlikte yurdumuzu hangi bölgeleri işgal edildi?

İtilaf Devletleri, Mondros Ateşkes Antlaşması‘nın imza edilmesinden bir hafta sonra İstanbul’u işgal ettiler. Bu işgalin ardından İngiltere Musul ve çevresini, Fransa Suriye’yi, İtalya ise Anadolu’nun güney sahillerine asker çıkardı.

Manevi ne demek kisaca?

TDK ya göre Manevi : görünmeyen, ruhsal, tinsel, maddi olmayan anlamlarına gelen kelime.

Maneviyat duygusu nedir?

Kişinin iç dünyasıyla ilgili her şey maneviyat olarak nitelendirilir. Maddiyat kelimesi ile zıt anlamlı olan bu sözcük, duygu ve düşünceleri de kapsayan geniş bir kavramdır. Tasavvufta ise maneviyat kavramı zahiri değil batıni, aşikar değil mahrem olan şeylerin karşılığı olarak kullanılır.