Ingiltere ile Musul sorunu hangi şekilde çözüme bağlanmıştır?

Musul sorunu nasıl çözüldü?

Nihayet, İngilizlerle Ankara’da bu konu üzerinde yapılan görüşmeler bir anlaşma ile sona erdi. Sonuç olarak 5 Haziran 1926 tarihinde Ankara’da antlaşma imzalandı. 7 Haziran 1926 tarihinde TBMM’de onaylanarak kabul edildi. 1926 Ankara Antlaşması Maddeleri: Musul ve Kerkük vilayetleri Irak’a verilecektir.

İngiltere Musul’u kaybetmemek için neleri desteklemiştir?

İngilizler için de gerek petrol yatakları gerekse Hindistan ticaret yolunun güvenliği için vazgeçilmezdi. Türk heyetine başkanlık eden İsmet Paşa, Musul’da Türk-Kürt ayrımı yapılmaksızın çoğunluğun Türk olduğunu vurgulayarak bölgenin Anadolu’dan ayrılamayacağını söyledi.

Musul meselesi hangi devletle aramızda sorun olmuştur?

Musul Sorunu, Osmanlı Devleti’ne bağlı Musul Vilayeti’nin toprak sorunudur. I. Dünya Savaşı’ndan önce Osmanlı hakimiyetindeki Musul ve çevresi petrol varlığı sebebiyle, İngiltere, Fransa, Almanya arasında rekabet konusu oldu. Bölge, 1916 tarihli Sykes-Picot Antlaşması ile Fransa’ya bırakılmıştı.

Musul sorunu kim tarafından karara bağlandı?

Konuyu araştırmak için Milletler Cemiyeti’nde bir komisyon kuruldu ve çözümlenemedi. 1926 yılında Musul Sorunu Milletler Cemiyeti’ne götürüldü. Sorun burada da çözümlenemeyince Yüksek Adalet Divanı’na verildi.

Musul meselesi nasıl sonuçlanmıştır?

Musul Sorunu nasıl çözüldü? Musul Sorununun çözümü 5 Haziran 1926 tarihinde İngiltere ile imzalanan Ankara Antlaşması’yla olmuştur. Bu antlaşma ile BM tarafından belirlenen “Brüksel Hattı” çok ufak değişikliklerle Türkiye-Irak sınırı olarak kabul edilerek Musul, İngiliz mandası altındaki Irak’a bırakılmıştır.

Çözümü Lozan Barış Antlaşması sonrasına bırakılan Musul sorunu aşağıdaki antlaşmalardan hangisi ile çözüme kavuşmuştur?

İlkini reddeden İngiltere, petrol meselesini “Türkiye’nin Irak’la iyi geçinmek için maddi bir bağlantı sağlaması” açısından yararlı görmüştü. Musul sorununu çözüme ulaştıran antlaşma, 5 Haziran 1926’da Ankara’da Türkiye, İngiltere ve Irak arasında imzalanan Sınır ve İyi Komşuluk Antlaşması oldu.

Musul İngilizler için neden önemli?

İngilizler 3 Kasım 1918’da şehre girdi. Türk tarafı, Mondros Mütarekesi sırasında (30 Ekim) şehirde hâlâ Türk askerinin bulunduğunu, binaenaleyh sebeple Musul‘un Misak-ı Millî’ye, yani sulh anlaşmasında vazgeçilemeyecek vatan topraklarına dâhil olduğu tezini müdafaa etmiştir.

Musul’un Irak a bırakılmasında etkili olan devlet hangisi?

Milli Mücadele’nin zor koşulları içinde TBMM Hükümeti bu bölgeyle ilgilenemedi. Türkiye, Lozan Konferansı’nda Musul ve Kerkük’ün Misak-ı Millî sınırları içerisinde yer aldığını söyleyerek İngiltere’den Musulun kendisine bırakılmasını istedi. İngiltere, bu bölgenin Milletler Cemiyeti’ne götürülmesi kararlaştırıldı.

Lozanda çözülemeyen konular nelerdir?

Kapitülasyonlar, dış borçlar ve azınlıklar sorunları çözümlendi. Irak sınırı hariç tüm sınırlar belirlendi. Türk bağımsızlığı için verilen savaş diğer Mazlum milletlere örnek teşkil etti. Lozan’da çözülemeyen sorunlar nüfus mübadelesi, Hatay, Musul, yabancı okullar ve Boğazlar sorunu.

Lozan barış görüşmelerinde Musul ile ilgili isteklerimizi en çok karşı çıkan devlet kimdir?

Böylece Musul Meselesi, çözümsüzlüğe daha doğrusu İngiltere’nin istediği çözüm yoluna doğru yönelmiştir.

Musul sorunun çözümü neye yol açmıştır?

İlkini reddeden İngiltere, petrol meselesini “Türkiye’nin Irak’la iyi geçinmek için maddi bir bağlantı sağlaması” açısından yararlı görmüştü. Musul sorununu çözüme ulaştıran antlaşma, 5 Haziran 1926’da Ankara’da Türkiye, İngiltere ve Irak arasında imzalanan Sınır ve İyi Komşuluk Antlaşması oldu.

Lozan Antlaşması’nda Türkiye’nin istediği şekilde çözüme kavuşturulan mesele nedir?

İstanbul: Lozan Antlaşmasında çözüme kavuşturulan bir diğer konuda İstanbul meselesidir. Türkiye, itilaf devletlerinin İstanbul‘u boşaltmasını istemiştir. Onaylanan bu istekle beraber itilaf devletleri 6 Ekim 1923’te İstanbul‘dan tamamen çekilmişlerdir.

Lozan Antlaşması’nda çözüme kavuşturulamayan konulardan hangisi daha sonra Türkiye aleyhine sonuçlanmıştır?

Lozan Barış Antlaşmasında çözüme kavuşturulamayan konular şu şekildedir: Musul meselesinde petrol kavgalarının yaşanması sonucunda Irak – Musul İngilizlerin olmuştur. Bu mesele sonucunda Hakkari de Türkiye‘ye bırakılmıştır. Boğazların statüsünde askeri kontrolün dışında tutularak Türkiye aleyhine olmuştur.

İngiltere izmir’i neden Yunanistana verdi?

Paris Barış Konferansında ise Batı Anadolu’da yerleşmiş ve bu yolla Akdeniz’i kontrol altında tutabilecek güçlü bir İtalya yerine aynı bölgede kendi kontrolündeki bir Yunanistan‘ı çıkarları için daha uygun gören İngilizlerin desteğiyle, İzmir’in Yunanlılar tarafından işgal edilmesine karar verilmiştir.

Musul neden bu kadar önemli?

Savunmaya uygun coğrafî konumuyla, verimli topraklara sahip olan şehir, antik çağdan sonra Hristiyanlığın önemli bir merkezi haline gelmiştir. Halife Ömer zamanında İslâm idaresine giren Musul, Emeviler ve Abbasiler döneminde de önemini korumuştur.