Musul sorunu Türkiye’yi hangi devletle karşı karşıya getirmiştir?

Musul Meselesi Türkiye ile hangi devlet arasında problem olmuştur?

Musul Sorunu, Osmanlı Devleti‘ne bağlı Musul Vilayeti’nin toprak sorunudur. I. Dünya Savaşı’ndan önce Osmanlı hakimiyetindeki Musul ve çevresi petrol varlığı sebebiyle, İngiltere, Fransa, Almanya arasında rekabet konusu oldu. Bölge, 1916 tarihli Sykes-Picot Antlaşması ile Fransa’ya bırakılmıştı.

Musul sorunu neden ve sonucu ne olmuştur?

Musul Sorunu nasıl çözüldü? Musul Sorununun çözümü 5 Haziran 1926 tarihinde İngiltere ile imzalanan Ankara Antlaşması’yla olmuştur. Bu antlaşma ile BM tarafından belirlenen “Brüksel Hattı” çok ufak değişikliklerle Türkiye-Irak sınırı olarak kabul edilerek Musul, İngiliz mandası altındaki Irak’a bırakılmıştır.

Musul sorunu kim tarafından karara bağlandı?

Konuyu araştırmak için Milletler Cemiyeti’nde bir komisyon kuruldu ve çözümlenemedi. 1926 yılında Musul Sorunu Milletler Cemiyeti’ne götürüldü. Sorun burada da çözümlenemeyince Yüksek Adalet Divanı’na verildi.

Musul’un Irak a bırakılmasında etkili olan devlet hangisi?

Milli Mücadele’nin zor koşulları içinde TBMM Hükümeti bu bölgeyle ilgilenemedi. Türkiye, Lozan Konferansı’nda Musul ve Kerkük’ün Misak-ı Millî sınırları içerisinde yer aldığını söyleyerek İngiltere’den Musulun kendisine bırakılmasını istedi. İngiltere, bu bölgenin Milletler Cemiyeti’ne götürülmesi kararlaştırıldı.

Musul sorunu neden Türkiye’nin aleyhine çözüldü?

İlkini reddeden İngiltere, petrol meselesini “Türkiyenin Irak’la iyi geçinmek için maddi bir bağlantı sağlaması” açısından yararlı görmüştü. Musul sorununu çözüme ulaştıran antlaşma, 5 Haziran 1926’da Ankara’da Türkiye, İngiltere ve Irak arasında imzalanan Sınır ve İyi Komşuluk Antlaşması oldu.

Lozanda çözülemeyen konular nelerdir?

Kapitülasyonlar, dış borçlar ve azınlıklar sorunları çözümlendi. Irak sınırı hariç tüm sınırlar belirlendi. Türk bağımsızlığı için verilen savaş diğer Mazlum milletlere örnek teşkil etti. Lozan’da çözülemeyen sorunlar nüfus mübadelesi, Hatay, Musul, yabancı okullar ve Boğazlar sorunu.

Musul niye verildi?

Millî Mücadele’nin zor koşulları içinde TBMM Hükûmeti bu bölgeyle ilgilenemedi. Türkiye, Lozan Konferansı’nda Musul ve Kerkük’ün Misak-ı Millî sınırları içerisinde yer aldığını söyleyerek İngiltere’den Musul’un kendisine bırakılmasını istedi.

Musul sorunun çözümü neye yol açmıştır?

İlkini reddeden İngiltere, petrol meselesini “Türkiye’nin Irak’la iyi geçinmek için maddi bir bağlantı sağlaması” açısından yararlı görmüştü. Musul sorununu çözüme ulaştıran antlaşma, 5 Haziran 1926’da Ankara’da Türkiye, İngiltere ve Irak arasında imzalanan Sınır ve İyi Komşuluk Antlaşması oldu.

Lozan barış görüşmelerinde Musul ile ilgili isteklerimizi en çok karşı çıkan devlet kimdir?

Böylece Musul Meselesi, çözümsüzlüğe daha doğrusu İngiltere’nin istediği çözüm yoluna doğru yönelmiştir.

Musul Sorunu Ne Zaman çözüldü düştür?

Musul sorununu çözüme ulaştıran antlaşma, 5 Haziran 1926’da Ankara’da Türkiye, İngiltere ve Irak arasında imzalanan Sınır ve İyi Komşuluk Antlaşması oldu.

Musul hangi devlet tarafından işgal edilmiştir?

Musul Meselesi. Mondros Mütarekesi’nin imzalandığı tarihte (30 Ekim 1918) Musul vilâyetinin önemli bir kısmı Osmanlı birliklerinin denetimi altındaydı. Ancak mütarekenin 7. maddesine dayanılarak İngiltere tarafından işgal edildi.

Musul ve Kerkük nereye bağlı?

Kerkük, Irak’taki Kerkük ilinin başkenti olan şehirdir. Ülkenin başkenti Bağdat’ın 236 km kuzeyinde, Erbil’in 83 km güneyinde, Musul’un 149 km güneydoğusunda, Süleymaniye’nin 97 km batısında, Tikrit’in 116 km kuzeydoğusunda yer almaktadır.

Lozan Konferansında Musul sorunu nasıl çözüldü?

1926 yılında Musul Sorunu Milletler Cemiyeti’ne götürüldü. Sorun burada da çözümlenemeyince Yüksek Adalet Divanı’na verildi. Burada da olumlu bir sonuç alınamadı. Nihayet, İngilizlerle Ankara’da bu konu üzerinde yapılan görüşmeler bir anlaşma ile sona erdi.

Lozan Antlaşması’nda Türkiye’nin istediği şekilde çözüme kavuşturulan mesele nedir?

İstanbul: Lozan Antlaşmasında çözüme kavuşturulan bir diğer konuda İstanbul meselesidir. Türkiye, itilaf devletlerinin İstanbul‘u boşaltmasını istemiştir. Onaylanan bu istekle beraber itilaf devletleri 6 Ekim 1923’te İstanbul‘dan tamamen çekilmişlerdir.

Lozanda çözülemeyen tek konu nedir?

LOZANDA : Çözülemeyen tek konu: Irak sınırı (Musul meselesidir). Asla taviz verilmemesi istenen konular: Ermeni yurdu, Kapitülasyonlar.