Kedi tırmalaması nelere yol açar?

Kedi tırmığı hastalık yapar mı?

Kedi tırmığı hastalığı, Bartonella henselae adlı bakteriyel enfeksiyöz etkenin yol açtığı iyi huylu bir enfeksiyon hastalığıdır. Sıklıkla kedi tırmığı ya da ısırığına maruz kalan ufak çocuklarda gözlenmektedir. Henri Parinaud tarafından 1899 yılında ilk olarak tanımlandı.

Kedi tırmalaması zarar verir mi?

Evcil de olsa doğal ortamında yaşayan da olsa her tür hayvan ısırığı ve tırmalaması dikkate alınmalıdır. En basitinden, deri ve yumuşak dokuda enfeksiyona neden olabilir. Örneğin kedi tırmığı hastalığı, özellikle yavru kedilerin tırmalaması ile bulaşan sistemik bir enfeksiyon hastalığıdır.

Tırmalama ile kuduz bulaşır mı?

Kuduz bir hayvanın; Isırması veya tırmalaması, Salyasının sıyrık veya çatlak deriye, göz, ağız ve buruna temas etmesi, Etinin ve sütünün çiğ olarak tüketilmesi ile bulaşır.

Kedi tırmalaması hangi hastalıklara yol açar?

Kedi ve Köpeklerimizden Bize Geçebilecek Hastalıklar

  • KediTırmalaması ve Isırması Kaynaklı Enfeksiyon. Genellikle kedi tarafından ısırılma ve tırmalanma sonrası oluşan bu enfeksiyon bakteriyeldir. …
  • Giardiasis / Kuduz Ateşi. …
  • Kancalıkurt. …
  • Toksoplazma. …
  • Leptospiroz. …
  • MRSA Enfeksiyonu. …
  • Saçkıran. …
  • Bağırsak Kurdu.

25 Tem 2017

Kedi tırmalaması ne zaman tehlikeli?

Tırmalayan kediin kuduz ise, tırmalanan kişide de bu hastalığın görülme riski yüksektir. Fakat her kedi tırmalaması kuduz oluşumuna yol açmaz. Kedinin vücudunda kuduz virüsü varsa o zaman kuduz ortaya çıkar. Bundan dolayı kedilerle çok içli-dışlı olanların kuduz aşısı yaptırmaları önerilir.

Kedi tırmığı hastalığı nasıl geçer?

Bulaşma direkt olarak pirenin ısırmasıyla ya da indirekt olarak tırnakları pire dışkısıyla kontamine kedilerin tırmalamaları, diş etleri ve salyaları pire dışkısıyla kontamine kedilerin ısırmaları, yalamaları ya da kedi kanının veya pire dışkısının önceden oluşmuş yarayı kontamine etmesiyle meydana gelir.

Kedi tırmalaması hastalık yapar mı?

Kedi tırmalama hastalığı insandan insana bulaşmaz. Bakteri bakteriyi barındıran kedilerle yayılır. Eğer bakteri hayvanın salyasından yara yada göze temas ederse bulaşma oluşabilir. Bazen multiple vakalarda hastalık aynı ailede aynı kediden yada direkt kontak sağlamaktan dolayı oluşabilir.

Kedi tırmalaması aşı gerektirir mı?

Doktor gerekli olduğuna kanaat getirirse tetanoz aşısı veya kuduz aşısı uygulanacaktır. Kedi tırmalarında genellikle kuduz aşısı yapılmaz fakat yaranın büyük olması durumunda tetanoz aşısı yapılabilir.

Kedi tırmalaması aşı gerektirir mi?

Tırmalayan bir sokak kedisiyse hastalık taşıma riski vardır. Bunun için her ihtimale karşı hastaneye gitmek gerekir. Tetanos aşısı, kuduz aşısı vb. gerekli olabilir.

Kedi tırnağından kuduz bulaşır mı?

Kedinizin sizi tırmalaması bir sorunun belirtisi olabilir Konumuza dönersek, kedi tırmalaması ile kuduz bulaşma riski gerçekten de yok denecek kadar azdır ve ülkemizde kedi tırmalaması nedeni ile kuduz olmuş insan kaydı da yoktur.

Kedi tırmığı hastalığı neden olur?

Hastalığın nedeni ise Bartonella adında bir mikroorganizmadır. Kedilerin tırnakları ve dişleri kaşınma ve yalanma sırasında etkeni taşıyan pire dışkısıyla kontamine olur ve kediler, tırmalama ya da ısırma yoluyla etkeni insanlara bulaştırırlar. Bulaşma, nadir olarak doğrudan pirenin ısırmasıyla da meydana gelebilir.

Kedi Tırmalamasından mikrop kapılır mı?

* Kedi tırmalayıp, yaladığı zaman kişinin vücudunda herhangi bir yara ve çizik olması halinde bakteri buradan insan vücuduna geçiyor. * Vücuda girdikten bir iki hafta sonra ciltte şişkinlik ve kızarıklık oluyor ve mikrop girdiği yerden vücuda dağılıyor. * Hastalık kedi aşılı olsa da oluşuyor.

Sokak kedi tırmalaması ne yapmalı?

Diyelim ki sizi bir kedi tırmaladı, yapmanız gereken ilk şey bölgeyi soğuk su ile yıkamaktır. Tırmalanan bölgeyi iyice yıkandıktan sonra antiseptik bir krem sürerek, bir yara bandı ile bölgeyi kapatmalısınız. İlk yardım müdahalesi yapıldıktan sonra mutlaka ama mutlaka uzman bir hekime gitmelisiniz.

Kedi tırmalaması durumunda ne yapmalı?

Diyelim ki sizi bir kedi tırmaladı, yapmanız gereken ilk şey bölgeyi soğuk su ile yıkamaktır. Tırmalanan bölgeyi iyice yıkandıktan sonra antiseptik bir krem sürerek, bir yara bandı ile bölgeyi kapatmalısınız. İlk yardım müdahalesi yapıldıktan sonra mutlaka ama mutlaka uzman bir hekime gitmelisiniz.

Aşılı kediden hastalık bulaşır mı?

Diğer önleyici tedbirler arasında ise pire ve kene gibi dış parazitlere yönelik ilaçlar ve kuduz aşıları bulunuyor. Araştırmacılara göre bu önlemler çok önemli. Zira kedi pirelerinin yüzde 40 ila 60’ı insanlara bulaşabilecek mikroplar taşıyor.