Mustafa Kemal hangi yazarlardan etkilenmiştir?

Mustafa Kemal kimin fikirlerinden etkilenmiştir?

Voltaire ve Mustafa Kemal Atatürk Mustafa Kemal Atatürk, daha çok Fransız İhtilali’nin oluşmasında etkili olan düşünürlerden etkilenmiştir. Jean Jack Rousseau’nun yanında Voltaire, Montesquieu gibi düşünürlerden de etkilenmiştir. Bu düşünürlerin ortak yönü eşitliği, özgürlüğü, akılcılığı benimsemeleridir.

Mustafa Kemal’in fikir hayatını etkileyen yazar ve düşünürler kimlerdir?

Mustafa Kemal’in fikir hayatını etkileyen yazarlar ve düşünürler

  • Ziya Gökalp Milliyetçilik.
  • Namık Kemal Vatanseverlik.
  • Mehmet Emin Yurdakul Milliyetçilik.
  • Tevfik Fikret İnkılapçılık.
  • J.J. Rousseau Yurttaşlık Bilinci.
  • Montesquieu Cumhuriyetçilik.
  • Voltaire Bilimsellik, Akılcılık.

BE 7 Eki 2563

Mustafa Kemal’in kişiliğinin oluşmasına etki eden öğretmenleri kimlerdir?

Harp Okulu ve Akademisindeki öğretmenleri Atatürk’ün özellikle askerlik bilgilerini genişletmesinde etkili olmuşlardır. Atatürk’ün yetişmesinde, onun özellikle Türkçü görüşlerinin gelişmesinde Namık Kemal, Ziya Gökalp, Tevfik Fikret, Mehmet Emin Yurdakul’un da, ayrıca okuduğu kitapların da etkisi olmuştur.

Atatürk yeni Osmanlılarda en fazla hangi şair ve fikir adamlarından etkilenmiştir?

Kemal ATATÜRK‘ün biyografisi ve özel kütüphanesi incelendiğinde en çok okuduğu ve etkilendiği 3 büyük Türk şairinin isimleri ile karşılaşıyoruz: “Osmanlılık” yerine “Türklüğü, Türkçülüğü” ve “Türklük duygusunu” dile getiren Türkçü şair Mehmet Emin Yurdakul; “vatan” ve “hürriyet” kavramlarını yeni kuşaklara aşılamış …

Mustafa Kemal adını kim verdi?

Atatürk’ün Kemal isminin okuldaki öğretmeni tarafından verildiğini biliyoruz. Ancak asıl ismi olan “Mustafa”nın niçin verildiği şimdiye kadar bilinmiyordu. Aileler eskiden çocuklarına genelde kendi anne ve babaları ile daha büyük atalarının isimlerini koyarlardı. Atatürk’ün dedesinin ismi Ahmed’di.

Kolağası Mehmet Tevfik Bey Mustafa Kemal’i hangi alanda etkilemiştir?

Askerî İdadi’de Mustafa Kemal’in Tarih öğretmeni Mehmet Tevfik Bey, Mustafa Kemal’e Tarih alanında “Yeni Ufuklar” açmış, O’nda tarih sevgisi oluşturarak, vatanın korunmasında, Türklük bilincinin pekişmesinde, özgürlüğün önemi konusunda şuur oluşturmuştur.

Namık Kemal neyi savunur?

Namık Kemal (21 Aralık 1840; Tekirdağ – 2 Aralık 1888; Sakız Adası), Türk milliyetçiliğine ilham kaynağı olmuş, Genç Osmanlı hareketi mensubu yazar, gazeteci, devlet adamı ve şairdir. Yurtseverlik, hürriyet, millet kavramlarına bağlı bir Tanzimat Devri aydınıdır.

Tevfik Fikret Mustafa Kemali nasıl etkilemiştir?

Fikret‘in din anlayışı, Atatürk’ün laiklik anlayışını etkilemiştir. Din artık siyasal ve toplumsal düzeni belirleyen etmen olmaz. Din uğruna savaş yapılmayacaktır. Savaş, vatan savunması olmadıkça cinayet olarak görülecektir.

Atatürk’ün öğretmenin adı nedir?

Bir gün Matematik öğretmeni Mustafa Efendi öğrencisi Mustafa’yı (Atatürk), çağırarak “Senin de adın Mustafa, benim de. Bundan sonra senin adın Kemal olsun” der ve o günden sonra Mustafa’nın adı Mustafa Kemal olur . Ansiklopedilerde de aynı ifadeler vardır: “Atatürkün matematik öğretmeninin adı Mustafa idi.

Mustafa Kemal’e tarihi sevdiren öğretmeni kimdir?

Mehmet Tevfik Bilge Mustafa Kemal’in Manastır Askerî İdadisi’ndeki tarih öğretmeni olarak tanınan bir entelektüeldir.

Mustafa Kemal ilk görevine hangi rütbeyle nerede başlamıştır?

Mustafa Kemal Atatürk’ün tarihte ilk olarak görev yeri Kurmay Yüzbaşı rütbesiyle 1905 yılında gerçekleşmiştir. Günümüzde 1896 ile 1899 yılları arası Manastır Askeri İdadi’sini bitirerek, İstanbul’da Harp Okulu’nda iyi öğrenim görmeye başlamıştır.

Atatürkün kişisel özellikleri nelerdir?

  • İleri görüşlülüğü
  • Sabırlı ve disiplinli.
  • Açık sözlülüğü
  • Vatan ve millet sevgisi.
  • İdealistliği.
  • Çok yönlülüğü
  • Gerçeği arama gücü
  • İyi kalpliliği.

Atatürkün ilk gittiği okulun adı nedir?

Küçük Mustafa, Haziran 1887’de başladığı ilköğrenimine bir süre annesinin arzusuna uyarak Hafız Mehmet Efendi Mahalle Mektebi’nde devam etti. Fakat çok geçmeden babasının isteği ile Selanik’te çağdaş usullerle öğretim yapan Şemsi Efendi Mektebi’ne geçti ve ilkokulu burada bitirdi.

Atatürk’e Kemal ismini kimin verdiğini ve kısa hikayesini yazınız?

“Atatürk askeri okuldayken, matematik öğretmeni ‘Senin de adın Mustafa, benim de adım Mustafa. Sana bundan sonra Mustafa Kemal diyelim. ‘ demiş ve Atatürk’e Kemal ismini takmış.” Biraz “çocukça” da olsa, bu hikaye genellikle kabul gören bir hikayedir.

Mustafa Kemal Mehmet Tevfik Bey ile nerede tanışmıştır?

Başka bir fırsatta da Mustafa Kemal Atatürk, olgunlaşıp ilerlemesinde Manastır Askeri İdadisi’ndeki tarih dersi hocasının ayrı bir yeri olduğunu özellikle belirtmiştir. Tarih dersi öğretmenlerinin Ankara’da yaptıkları ilk toplantıya katılan Atatürk, salona girdiğinde, hocası Mehmet Tevfik ile yüz yüze gelir.