TBMM’de kısaltması nasıl yazılır?

TBMM nokta konur mu?

Kural : Kurum, kuruluş, müessese, makam, üniversite adlarının kısaltmalarında bütün harfler büyüktür. Harfler arasına nokta koymaya gerek yoktur.

Kısaltmalara getirilen ekler nasıl yazılır?

TDK‘ye göre:

  1. Küçük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde kelimenin okunuşu esas alınır: cm’yi, kg’dan, mm’den, kr.un vb.
  2. Büyük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde ise kısaltmanın son harfinin okunuşu esas alınır: BDT’ye, TDK‘den, THY’de, TRT’den, TL’nin vb.

Kısaltmalara nokta konur mu?

Bunlardan sonra getirilen ekler kesmeyle ayrılmaz: Gelenekleşmiş olan T.C. (Türkiye Cumhuriyeti) ve T. (Türkçe) gibi kısaltmalarının dışında büyük harflerle yapılan kısaltmalarda nokta kullanılmaz.

Kısaltmalara getirilen ekleri ayırmak için ne kullanılır?

Kesme İşareti ( ‘ )

KG de nokta konur mu?

8. Özel isim olmayan kelimelerin kısaltması küçük harfle başlar. 9. Elementlerin ve ölçülerin kısaltmalarında nokta kullanılmaz: Örnek: C, Ca, Fe, m, mm, cm, km, g, kg, l, mg…

M Ö kısaltması nasıl yazılır?

Milattan Önce / m. ö.

Sn nasıl yazılır?

“Sayın”ın yazı dilinde kısaltılmışı “Sn“dir. Yazı dilinde baştaki “s” harfi ile sondaki “n” harfini alıp “Sn” yapmışlardır.

Nil nehri nasıl yazılır?

Nil Nehri mi?” yoksa “Nil nehri mi?” Nasıl Yazılır? işte sorunun cevabı aşağıdadır. Bu kelime genellikle Nil nehri şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Nil Nehri şeklinde olmalıdır.

Milattan önce Kısaltma nasıl yazılır TDK?

Milattan Önce / m. ö. Milattan Sonra / m. s.

Nöbetçi kelimesinin kısaltması nasıl yazılır?

Kelime Kısaltma Önerisi
Nokta Nok.
Nöbetçi Nö.
Nöbetçi Amiri Nö. A.
Nöbetçi Memuru Nö. Mem.

Tarihe gelen ekler nasıl yazılır?

e) Tarih bildiren sayılardan sonra gelen ekler, kesme işaretiyle ayrılır; gelen ekler sayının okunuşuna göre yazılır: 19 Mayıs 1919’da. 19.10.1975’de değil 19.10.1975’te (bin dokuz yüz yetmiş beşte) (ünsüz sertleşmesi)

TDK nasıl yazılır?

Ayrıca TDK kısaltması te de ka şeklinde kısaltıldığı için, yine kısaltmanın ekleri yanlış olabilmektedir. Türk Dil Kurumunun Nasıl Yazılır? Burada bu kurumu ifade ederken kesme işareti ile ayırma yapılmaz. Yani; Türk Dil Kurumu‘nun yazımı yanlış iken, Türk Dil Kurumunun ifadesi doğru yazımıdır.

Saat nasıl yazılır TDK?

Saatler ve dakikalar metin içinde yazıyla da yazılabilir: saat dokuzu beş geçe, saat yediye çeyrek kala, saat sekizi on dakika üç saniye geçe, mesela saat onda vb.

Kısaltmalardan sonra gelen ekler nasıl okunur?

Küçük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde kelimenin okunuşu esas alınır: cm’yi, kg’dan, mm’den, kr.un. Büyük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde ise kısaltmanın son harfinin okunuşu esas alınır: BDT’ye, TDK’den, THY’de, TRT’den, TL’nin vb.

Karşılıklı konuşmaların olduğu cümlelerde ne kullanılır?

Buna konuşma çizgisi de denir. Karşılıklı konuşmalarda konuşmanın ve konuşmacının değiştiğini belirtmek için cümlelerin başında (satır başında) kullanılır. Örnek: Bir hikâye müsveddesi, Panco ‘nun bir resmi, bir kalemi daha. —Nüfus kâğıdın yok mu senin?