Matrilokalite ne demek?

Matrilokalite Patrilokalite nedir?

yeni evlenen çiftlerin, kadının ailesinin yanına yerleşip orda yaşamaya devam etmesi. bu gibi durumlarda damat içgüveysi durumuna düşer ki toplumumuzda pek hoş karşılanmaz. bu durumun tersi yani çiftlerin erkek tarafına yerleşmesi ise patrilokalite tabiriyle ifade edilir.

Neolokalite nedir?

evlenen çiftlerin küçük ailede her iki tarafı da ret ederek kendi başlarına yaşamayı tercih etmelerine denir.

Patrilokalite nedir?

evlilikte baba tarafina yerleşilmesi. evlilik sonrasında kadının erkeğin ailesinin yanına taşınması durumudur.

Matrilokal aile yerleşimi nedir?

avcılık ve toplayıcılıkla geçinen toplumlarda toprağa yerleşme ile ortaya çıkan bir aile türüdür. erkekler çoğunlukla oturma yerinden uzakta avcılıkla uğraşmaktadır. kadın, çocukların bakımı ve korunması ile meşguldür.

Bilokal evlilik nedir?

iki yerleşimli evliliktir. sanırım uzakdoğu asya’da bir ülkede bu evlilik türü yaygın olarak yaşıyor ve yaşatılıyor.

Poligami ne demek?

Çok eşli” ler için kullanılan hakaret biçimi.

Egzogami dış evlilik ne demek?

evlenecek veya soyunu devam ettirecek kimsenin, eşini kendi boy veya soyunun dışından seçmesi olayı. akraba evliliğinin tam tersi. egzogami, ait olunan klan dışında biriyle evlenmek demektir. kendi klanından biriyle evlenmeye ise “endogami” denir.

Matrilokal yerleşim nedir?

avcılık ve toplayıcılıkla geçinen toplumlarda toprağa yerleşme ile ortaya çıkan bir aile türüdür. erkekler çoğunlukla oturma yerinden uzakta avcılıkla uğraşmaktadır. kadın, çocukların bakımı ve korunması ile meşguldür.

Taygeldi evlilik ne demek?

7- TAYGELDİ: Dul bir kadının, eski kocasından olan çocuklarını da alarak dul bir erkekle, ya da dul bir erkeğin eski karısından olan çocuklarını alarak dul bir kadınla yaşamasından doğan evliliğe denir. Kadın veya kocanın yanında getirdikleri çocuklar, “taygeldi” olarak adlandırılırlar.

Bilokal ne demek?

5. Bilokal/Çift yerleşme: Yerleşecekleri yeri belirleyen belirli bir kural olmadığında kadının ya da erkeğin ana baba ailesinde sırayla kalabilirler.

Bir kadının bir erkekle evlenmesine ne ad verilir?

Eş Sayısına Göre ise; a. Monogami: Tek eşle evlilik, b. Poligami: Çok eşle evlilik Çok eşlilik de kendi içinde ikiye ayrılır: 1. Poliandri: Bir kadının aynı anda birden fazla erkekle evlenmesi, 2.

Erkek poligami ne demek?

Çok eşlilik veya poligami, bir kimsenin aynı esnada birden fazla kişiyle evli ya da birlikte olmasıdır. Terim çok karılılık (polijini), çok kocalılık (poliandri), eşcinsel çok eşlilik ve grup evliliği durumlarını kapsamakla birlikte -yaygın olması nedeniyle- genellikle polijini ile eşanlamlı olarak kullanılır.

Tek eşli evliliğe ne denir?

Tek eşlilik ya da monogami, bir kişinin hayatı boyunca ya da belirli bir zaman süresince tek eşli olması durumudur.

Dış nikah ne demek?

Evlenecek kimsenin eşini kendi boy veya soyunun dışından seçmesi kuralına dayalı evlilik biçimi, dışarıdan evlenme, egzogami.

Taygeldi ailesi ne demektir?

taygeldi ailesi ne demek? (İ. Yasa) Evlenme çağında karşıt cinsten çocukları olan dul bir erkekle dul bir kadının, evlenmeden önce bir gereklilik olarak çocuklarını birbirleriyle evlendirmelerinden oluşan aile biçimi.