Ya Hafız Yâ kebikeç ne demek?

Kebikeç ne anlama gelmektedir?

Biliyorum ki bazı okuyucular soracaktır: “Ne demek Yâ Kebîkeç?” Eski edebiyatımızla ülfeti olanların malumları olduğu üzere kitapları güveden, kurttan koruyan bir melek veya cinin adıymış güya Kebîkeç. Eskiden kitapların başında uygun bir yere “Yâ Kebîkeç” yazınca kitaba haşerelerin zarar veremeyeceklerine inanılırmış.

Kitap Kurtlarini etkileyen Tilsimli soz nedir?

Başka bir rivayete göre ise Kebikeç; yine kitap kurtlarını etkileyen tılsımlı bir söz veya duadır.

Kebikeç kimdir?

Kitapların genellikle ilk sayfasına “kebîkec”, “yâ kebîkec”, “yâ hafîz yâ kebîkec” gibi ibarelerle yazılan kelimenin, Süryânîce’de haşeratı yok etmekle görevli bir meleğin veya kitap kurtları şeyhinin adı olduğu ve üzerine yazıldığı kitaba haşeratın, o melekten korktuğu yahut şeyhlerinin adına saygı duyduğu için zarar …

Osmanlıca kitap kurdu ne demek?

KİTAP KURTLARININ ŞAHI Kebikeç, kitaplar kurtlanmasın, böcekler güveler kemirmesin diye, kitabın kapağına kondurulan bir çeşit efsundu. Tılsımlı olduğuna inanılan bu ismin, kitapları her türlü haşerâttan koruyan efsâne bir melek ya da bir cin olduğuna da inanılırdı. Kebikeç, kitap kurtlarının şâhı idi.

Kitaplar Böceklenir mi?

Ahşaptan yapılan kitaplarda, bir süre sonra böceklenme oluşabilir. Her ailenin evinde bulunan bazı doğal ürünler kitapları; küflere böceklere ve sararmaya karşı koruyacaktır. Yılda bir defa yapılan kapsamlı temizlikten sonra, kitap aralarına serpilen bu toz ürünler silkelenip yenilenmelidir.

Kebikeç hangi dil?

Süryanice kökenli bir kelime olan “kebikeç“in tam olarak ne anlama geldiğine dair farklı görüşler vardır. Yaygın bir halk inanışına göre kebikeç, kitapları zararlı haşerelerin istilasından koruyan bir melektir.

Osmanlıca kitap ne demek?

kitab / kitâb / كتاب Kitap.

Kitap kurdu ne anlama gelir?

Çok kitap okuyan, toplayan ve kitaplarla uğraşan kimse. Kitapları yiyen bir tür zararlı böcek.

Kitap Bitinden nasıl kurtulurum?

Zamk silgisi denilen yumuşak sünger ile temizlenmelidir. Bu sünger beyaz ve yumuşak bir dokuya sahiptir. Ters çevirdiğimizde vuran gün ışığı sayesinde var olan bitler düşüp ölecektir. Herhangi bir ilaca gerek yoktur.

Kitap Kurtlanır mı?

Kitapların kurtlanabileceği kimsenin aklına gelmez ama aslında bakımsız kaldıklarında kitaplar da kolaylıkla kurtlanabilir. Bunun önüne geçmek için kitaplarınızın ve kitapların yer aldığı dolapların temizliği, bakımı düzenli olarak yapılmalıdır.

Kebikeç dergisi kimin?

Kebikeç (dergi)

Editör Kudret Emiroğlu
Format Basılı
Yayımcı Mehtap Yüksel
Kurucu Ahmet Yüksel
Kuruluş yılı 1994

Kitap Kurtlarina ne denir?

“Ya Kebikeç!”, asırlarca müstensihler yani yazıcılar tarafından kullanılmış koruyucu bir muskaymış. Rivayete göre kitapları yiyen kurtların bir padişahı varmış. Kebikeç derlemiş bu kurda. Melek olduğu da söylenirmiş bu kurdun.

Eski dilde kitap ne demek?

kitab / kitâb / كتاب

Kitap severlere ne denir?

Bibliyofil Yunanca kitapsever demektir. Ali Püsküllüoğlu’nun Türkçe Sözlük’ünde bibliyofil için kitap dostu, kitaplara düşkün kimse denmiştir.

Kitap kurdu ne yapar?

kitap kurdu ne demek? … Çok kitap okuyan, toplayan ve kitaplarla uğraşan kimse. Kitapları yiyen bir tür zararlı böcek.