KDV oranını artırmaya kim yetkili?

KDV’yi kim artırır?

Katma Değer Vergisi Kanununun 28’inci maddesine göre KDV oranı, vergiye tabi her bir işlem için yüzde 10 olup, Cumhurbaşkanı (önceden Bakanlar Kurulu) bu oranı, dört katına kadar artırmaya, yüzde 1’e kadar indirmeye, bu oranlar dâhilinde muhtelif mal ve hizmetler ile bazı malların perakende safhası için farklı vergi …

KDV’nin kanuni mükellefi kimlerdir?

Örneğin KDVnin kanuni mükellefi bir malı satan ya da hizmeti ifa eden (yerine getiren) kişiler iken, fiili mükellefleri yani gerçek yüklenicileri nihai tüketiciler (ürünleri satın alan ya da satın alma kapasitesinde olan gerçek kişiler) olmaktadır. Vergi dairelerine muhatap olanlar kanuni mükelleflerdir.

KDV iktisadi mükellefi kimdir?

1. Mal teslimi ve hizmet ifalarında mükellef, bu malları teslim edenler veya hizmeti yapanlardır. 2. Mal ve hizmet ithalatında ise mal veya hizmeti ithal edenlerdir.

KDV de verginin mükellefi kimdir?

KDV Kanunu‘nun 8. Maddesine göre, bu verginin mükellefi satıcılardır. Ancak, anılan vergi dolaylı bir vergi türü olup, verginin kanuni yüklenicisi yada diğer bir deyimle taşıyıcısı mal veya hizmetin alıcılarıdır.

KDV’yi kim alır?

Katma Değer Vergisi (KDV) Türkiye’de gerçekleşen mal ve hizmet teslimlerinde satıcının hesaplayıp alıcıdan tahsil ederek vergi dairesine ödediği vergiye verilen isimdir.

KDV’yi hangi hükümet çıkardı?

Türkiye’de Katma Değer Vergisi Türkiye’ye KDV vergisi TBMM tarafından 3065 sayılı yasa ile 25/10/1984 tarihinde kabul edilip, 02/11/1984 tarihinde resmi gazetede yayınlanmış, 01/01/1985 tarihinden itibaren yürürlüğe konmuştur.

Vergi mükellefi olmayan kişi kimdir?

Bir iş yeri açmadan gezici olarak iş yapan, kalaycı, hallaç, lehimci, musluk tamircisi, ayakkabı tamircisi, kundura boyacısı, berber, çilingir, nalbant, fotoğrafçı, odun ve kömür kırıcısı, hamal gibi küçük sanat erbapları.

3 aylık KDV kimler verir?

İŞLETME HESABI ESASINA GÖRE DEFTER TUTAN VE ; – Münhasıran uluslararası yük ve yolcu taşımacılığı, – Münhasıran şehirler arası yük taşımacılığı, – Münhasıran şehiriçi yük taşımacılığı, yapan mükellefler ile, bu tür taşımacılık işlerini bir arada yapanlar 3 ayda bir KDV beyannamesi verirler.

KDV’den kim sorumlu?

Bu gibi hizmet ifalarında mükellef, esas olarak hizmeti ifa eden olmakla birlikte, Türkiye’de ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmadığından, KDV‘nin tamamı, hizmetten faydalanan yurt içindeki muhatap tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilip ödenecektir.

Mükellefiyetsiz ne demek?

Hukuki bir terim olarak devletin kişinin rızasını gözetmeksizin zorunlu kıldığı görevlere denir. Kanunlarla yapılmış mükellefiyet tanımına göre, kişiler mükellefiyet esaslarına göre düzenlenmiş görevleri yerine getirmekle yükümlü olup, yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde yaptırım ile karşılaşır.

KDV mükellefi ne demek?

Katma değer vergisinin mükellefi esas itibariyle vergiye tabi işlemleri yapanlardır. Ancak Kanunun 8 inci maddesinde özellik arz eden bazı işlemler de dikkate alınarak verginin mükellefi ayrı ayrı sayılmıştır.

Devlet KDV’yi nasıl alıyor?

Devlete ödenecek KDV hesaplama işlemini yaparak, satıştaki KDV oranı ile alış KDV oranını çıkarırız ve 180 – 90 = 90 TL’yi devlete KDV olarak geri öderiz. Kalan fazla KDV 90 TL, ay içerisinde tüm KDV‘ler ile aylık olarak toplanır ve tahakkuk fişi ile bankaya yatırılır. Buna KDV Tahakkuku denir.

KDV hangi ülkelerde var?

KDV oranları

Yetkili ülke Standart vergi Azaltılmış vergi
Fransa ∟ Monaco 20% 10%, 5.5% veya 2.1%
Almanya 19% 7%
Yunanistan 24% 13% veya 6%
Macaristan 27% 18% veya 5%

KDV ilk ne zaman çıktı?

BYKP’dan 1984 yılına kadar devam eden çalışmalar sonucunda KDV, 25 Ekim 1984 tarihinde kabul edilen 3065 sayılı yasayla, 1 Ocak 1985’te yürürlüğe girmiştir.

Türkiye’de KDV ne zaman yürürlüğe girdi?

Katma Değer Vergisi (KDV) Türkiye‘de gerçekleşen mal ve hizmet teslimlerinde satıcının hesaplayıp alıcıdan tahsil ederek vergi dairesine ödediği vergiye verilen isimdir. 1985 yılında yürürlüğe giren 3065 sayılı Kanun çerçevesinde uygulanan KDV bir tüketim vergisi türüdür.