Atatürk’ün tarih alanında yaptığı çalışmalar nelerdir?

Mustafa Kemal Atatürk döneminde yapılan tarih çalışmaları nelerdir?

Atatürk, tarihimizi tam anlamıyla ortaya koymak ve tarihimizle ilgili yanlış iddiaların asılsızlığını ortaya çıkarmak amacıyla tarih çalışmalarını başlatmıştır. 1930 yılından sonra tarih ile ilgili kurumlaşma çalışmaları başlamış, “Türk Tarih Heyeti” (1930) daha sonra “Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti” (1931) kurulmuştur.

Atatürk’ün ülkemizi geliştirmek için yaptığı çalışmalar nelerdir?

1923 yılında Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu’nu kurarak taşıtlar konusunda Türkiye’nin gelişimini sağlamıştır. 1923 yılında Türkiye şeker fabrikalarını açmaya başlamıştır. 1923 yılında Uşak Terakki Ziraatı kurmuştur. 1924 yılında Gölcük tersanesini kurarak gemicilik alanında ülkemizin gelişimini sağlamıştır.

Mustafa Kemal Atatürk bizim için neler yaptı?

Ülkemiz adım adım işgal edilirken halk Mustafa Kemal önderliğinde birleşti ve Kurtuluş Savaşını başlatarak en büyük devrimini gerçekleştirdi. Türkiye Cumhuriyetini kurdu. O dönemde Osmanlı’dan kalma borçlar sebebiyle ülke borç batağındaydı. Bu borçların hepsi sahiplenildi ve bir ülke sil baştan yeniden yaratıldı.

Atatürk Türk tarihiyle ilgili çalışmalarıyla neyi kanıtladı?

Yapılan çalışmalar sonucu “Türk Tarih Tezi” ortaya atıldı. Türk tarihinin İslam veya Osmanlı tarihiyle sınırlı olmadığı, en az İslam sonrası tarih kadar başarılarla dolu bir İslam öncesi Türk tarihinin varlığı ortaya çıkarıldı.

Atatürk’e göre tarih nedir?

Türkiye Cumhuriyeti’ni oluşturan Türkler, bu topraklarda yaşarlarken, toplum olarak hafızalarının tazelenmesine de ihtiyaç duymuşlardır. Bunu gerçekleştirecek araç ise “tarih” olacaktır. Tarih, bir hafızadır. Toplumların hafızasıdır.

Tarih yazmak tarih yapmak kadar mühimdir yazan yapana sadık kalmazsa değişmeyen hakikat ne demek?

Cevap : Tarih yazılırken, belgelenilirken gerçeklere mutlaka sadık kalınmalıdır. Aksi taktirde tarih yazmanın bir anlamı kalmaz ve okuyanı doğrulara yönlendirme, geçmişten ders alarak o hatalara düşmeme ya da o başarıların sırrını anlama amacına hizmet edemez.

Atatürk milli mücadelede ne yaptı?

M.Kemal ATATÜRK; 1919 yılının 19 Mayıs’ında Samsun’a çıkışı bir milletin uyanmasını sağlamıştır. Amasya Genelgesi Milli Mücadele ruhunu oluşturmuştur. Erzurum ve Sivas’a giderek Türk Milleti’nin emperyalist güçlere karşı bağımsızlık ve bütünlüğünü koruduğu Kurtuluş Savaşı’nı başlatmıştır.

Atatürk ulkesi ve milleti için neler yapmıştır?

Atatürk‘ün Türk Milletine yaptığı en önemli hizmetler şu şekildedir: Cumhuriyetin kurulmasıdır. Demokratik bir düzenin kurulmasıdır. Halka, seçme ve seçilme hakkının verilmesidir.

Atatürk bizim için neler yaptı?

Mustafa Kemal Atatürk (19 Mayıs 1881, Selanik – 10 Kasım 1938, İstanbul), Türk Kurtuluş Savaşı’nın askeri ve siyasi lideri, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve 1923’ten 1938’e dek görev yapmış ilk Cumhurbaşkanı, Türk Ordusu Mareşali ve daha öncesinde bir Osmanlı paşası.

Atatürk Ülkesi ve milleti için neler yapmıştır kısaca?

Atatürk‘ün Türk Milletine yaptığı en önemli hizmetler şu şekildedir: Cumhuriyetin kurulmasıdır. Demokratik bir düzenin kurulmasıdır. Halka, seçme ve seçilme hakkının verilmesidir.

Cumhuriyet tarihinin ilk yıllarında Türk tarihini araştırmak için ne tür faaliyetler yapılmıştır?

Türk Tarih Kurumu (kısaca TTK), Türk tarihinin ilk kaynaklardan araştırılması amacı ile Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifi sonucu 12 Nisan 1931’de kurulmuş bir araştırma kurumudur.

Türk tarih tezinin Türk tarihine katkısı ne olmuştur?

Türk Tarih Tezi‘nin iki temel amacından söz edilebilir: Türk ulusunu odak alarak tarihi yeniden yazarak bir Türk ulusal kimliğinin yaratılmasına katkıda bulunmak, bu şekilde Cumhuriyet’in temel amacı olan ulus-devlet yaratma sürecine tarihsel bir referans oluşturmak.

Mustafa Kemal’in öngördüğü yeni tarih anlayışı ve bu anlayışın araştırılıp geliştirilmesi doğrultusunda oluşturulan kurum nedir?

Gerçekleştirdiği devrimlerde sahip olduğu tarih bilgisinden daima faydalanmıştı. Özel gayret göstererek kurduğu Türk Tarih Kurumu Türk milletine milli bir ruh vermek ve Türk tarihinin yeniden yazımını gerçekleştirmekle görevli idi.

Mustafa Kemal’in tarih yazmak tarih yapmak tan daha zordur sözü tarihin hangi özelliğini anlatmaktadır?

Tarih yazmak tarih yapmak kadar mühimdir sözü ile ise kast edilen şudur. Tarih yaparken büyük mücadeleler verdiliğini ve sıradan şeylerin tarihe mal olamayacağını yukarıda belirttim. Ortaya çıkan bu tarihin yazılması ise gerçektende önemlidir.

Tarih yazan tarih yapana sadık kalmalıdır ne demek?

Cevap : Tarih yazılırken, belgelenilirken gerçeklere mutlaka sadık kalınmalıdır. Aksi taktirde tarih yazmanın bir anlamı kalmaz ve okuyanı doğrulara yönlendirme, geçmişten ders alarak o hatalara düşmeme ya da o başarıların sırrını anlama amacına hizmet edemez.