Kayyımlık nedir hukuk?

Kayyum kimlere denir?

Kayyım, bir kimse hakkında belirli bir kısım işleri görmek veya malvarlığını yönetmek için atanan kişiye denir. Nitekim Türk Medeni Kanunu (“TMK”) m. 403/II : “Kayyım, belirli işleri görmek veya malvarlığını yönetmek için atanır” hükmünü ihtiva etmektedir.

Kayyum ataması hangi mahkeme yapar?

Temsil kayyımı atamasında yetkili mahkeme, kendisine kayyım atanacak kimsenin yerleşim yeri vesayet makamı olan Sulh Hukuk Mahkemesidir.

Kayyımlık ücreti ne kadar?

TMSF’den kayyum ücreti açıklaması: Net 4.000 TL ile 15.000 TL arasında.

Kayyım ı kim atar?

Medeni kanunun 430 maddesine göre: Temsil kayyumu, kendisine kayyum atanacak kimsenin yerleşim yeri vesayet makamı tarafından atanır. Yönetim kayyumu, malvarlığının büyük bölümünün yönetildiği veya temsil edilen kimsenin payına düşen malların bulunduğu yer vesayet makamı tarafından atanır.

Kayyum olma şartları nelerdir?

Kayyum olarak atanan kişinin, başına geldiği şirketin faaliyet alanları iş ve işleyişini biliyor olması asgari şart. Öte yandan, kayyum olarak atanan kişinin mahkûmiyet almamış olması da gerekir. İstanbul Barosu avukatlarından Şevket Çelik, kayyumluk uygulamasını yakından takip eden isimlerden.

Kayyumun görevi nedir?

Kayyum olarak atanmış olan kişinin görevi, şirket veya kuruluşu yönetmenin yanı sıra suç unsuru olarak kabul edilenin, mahkeme kararı ile sabitleşinceye kadar ya da suçlamalarla ilgili olan şirket/kuruluş aklanana dek bu yeri idare etmektir.

Kayyum atanırsa ne olur?

Kayyum, usulsüzlük yapıldığı belirlenen özel kurumlara ve şirketlere devlet el koyduktan sonra atanan yöneticidir. Bu yöneticiler mahkeme tarafından atanır. Atanan bu kişiler, makamlarının kendilerine verdiği yetki ve görevler çerçevesinde çalışmalarını sürdürür.

Davada kayyum atanması nedir?

Kayyum atanan bireyler belirli işlerin yapılmasını veya mal varlıklarının yönetilmesini kayyum aracılığıyla gerçekleştirirler. Vesayet makamı olan ilgili sulh hukuk mahkemesi kayyum atanmasına karar verir ve seçtiği kişiyi veya grubu kayyum sıfatıyla atar.

Kayyım ücret alır mı?

Vasilik veya kayyımlık nedeni ile yapılacak olan ödemeler Türk Medeni Kanunu’nun vasinin ücreti başlıklı 457. maddesi ve 458. maddesi hükmüne göre vasi ve kayyım ücret talep edebilir. Vasi ve kayyım olarak görev almak isteyen meslektaşlarımıza saygıyla duyurulur.

Kayyum ücreti nasıl hesaplanır?

Ödenecek ücret, yönetimin gerektirdiği emek ve yönetilen malvarlığının geliri göz önünde tutulmak suretiyle her hesap dönemi için vesayet makamı tarafından belirlenir.”

Çocuğa kayyım atanması nasıl olur?

Çocuk ile yasal temsilcisi arasında yarar çatışması olması durumunda kayyım atanması; Bir işin görülmesinde çocuk ile yasal temsilcisi arasında yarar çatışması meydana gelmesi durumunda ilgilisinin isteği üzerine veya kendiliğinden vesayet makamı temsil kayyımı atar.

Kayyum ataması nasıl olur?

Kayyum, belli bir malın yönetilmesi ya da belirli bir işin yapılması için görev ve yetki verilen kimseye verilen isimdir. Kayyum ataması genelde usulsüzlük yapıldığı düşünülen özel kurumlara, şirketlere devletin el koymasının ardından yapılır. Devlet el koyduktan sonra atadığı yöneticiye de kayyum deniyor.

Kayyumun görevi ne zaman biter?

I. Genel olarak. Madde 477 – Temsil kayyımlığı, kayyımın yapmakla görevlendirildiği işin bitirilmesiyle sona erer. Yönetim kayyımlığı, kayyımın atanmasını gerektiren sebebin ortadan kalkması veya kayyımın görevden alınmasıyla sona erer.

Kayyum atanması ne anlama gelir?

Kayyum kelime anlamı olarak, bir işin ya da bir malın yönetilmesi amacı ile bir kişinin görevlendirilmesi anlamına gelmektedir. Kayyum, vasi gibidir. Vasi gibi vesayet organlarından biri konumundadır. Kayyum, devlet tarafından bir şirkete ya da kuruma atanmaktadır.

Kayyum ne görev yapar?

Kayyum kelimesinin hukuki karşılığı, ”Belli bir malın yönetilmesi veya belli bir işin yapılması hususunda görevlendirilmiş olan kimse”dir. Kayyum genel olarak, usulsüzlük yapılmış olduğu tespit edilen şirketlerde veya özel kurumlarda, devletin el koyması sonrasında atamış olduğu yöneticidir.