Kumpas kısımları nelerdir?

Kumpas nedir çeşitleri nelerdir?

Kumpas nedir. Kumpas Milimetrik ve İnç ölçümler yapılırken kullanılan iç çap, dış çap, derinlik ölçmek için kısımları olan bir ölçü aletidir. Kumpaslar mekanik ve dijital olarak iki türde üretilir, piyasada daha çok mekanik kumpaslar kullanılır.

Kumpas kaç çeşit?

Kumpaslar genellikle dijital kumpaslar, saatli kumpaslar, derinlik kumpası, dişli modül kumpası ve verniyer bölüntülü sürmeli kumpaslar olmak üzere beşe ayrılıyor.

Kumpas nasıl hesaplanır?

1/20 kumpaslarda, Sabit kısım (cetvel) üzerindeki 19 mmlik uzunluk, hareketli kısım (verniyer)üzerinde 20 eşit parçaya bölünmüştür. Kumpas çeneleri kapalı iken eğer yukarıdaki gibi 19.çizgi çakışıyorsa o kumpasın 1/20 lik olduğunu anlarız. 1/20 kumpasların hassasiyeti 0.05 mm’dir.

Delik kumpası nedir?

Otomobil lastiklerinin diş derinliklerini ölçen basit modellerden, çok hassas değerleri düşük toleranslarla ölçümleyen gelişmiş modellere kadar değişik modelleri bulunur. Günümüzde gelişmiş dijital çeşitleri de mevcuttur.

1 50 lik kumpas nedir?

1/50 mm hassasiyetli kumpas; Bu kumpasların hassasiyeti 0,02 mm’dir. Verniyer üzeri 50 eşit parçaya bölünmüştür. Tam sayı değeri dışında; 0,02-0,04-0,1-0,16-0,42-0,46 mm gibi değerleri ölçebiliriz.

Kumpas nedir nerelerde kullanılır?

Verniyerli Kumpaslar Parçalarda uzunluk, iç çap, dış çap, derinlik ve kanal gibi mesafeleri ölçme işlemlerinde kullanılır.

1 10 kumpas nedir?

1/10 mm hassasiyetli kumpas; Milimetrenin 1/10‘unu veya ondalıklarını okuyabilir. Verniyer üzeri 10 eşit parçaya bölünmüştür. Hassasiyet 0,1 mm’dir. Tam sayı değeri dışında; 0,1-0,2-0,3-0,4-0,5-0,6-0,7-0,8-0,9 mm gibi değerleri ölçebiliriz.

Kumpas diğer adı nedir?

Standart kumpas Gezen kısmına verniyer adı verilir. Birçok sektörde kullanılır.

İnç ölçüleri nasıl okunur?

İnç ( parmak ) sembolü ( “ ) dür. Bu işaret ölçünün sağ üst köşesine konur. Örneğin ; 1 ” , 3 ” , 1/2 “ , 3/4 “ , 1/8 “ , 1 ¾” , 1 ½” gibi. Ülke olarak kullandığımız ölçü sistemi metrik olduğu için genellikle parmak (inç) ölçülerinin metrik değerlerini bulmak gerekir.

Kaynak kumpası nedir?

Mekanik Kaynak Köşe Dikiş Kumpası; Köşe kaynak yüksekliğini ölçer. Yanma oluklarının, fazla kaynak metalinin, köşe kaynak ölçüsünün, kaynak ağzı açısının ve dış yüzey kaçıklıklarının ölçülmesi işlemlerinde kullanılır.

Manuel kumpas nedir?

Kumpas; ebatların, uzunluk, derinlik, çap, iç çap, yükseklik gibi değerlerinin “mm” ve “inç” cinsinden 0,01 birim hassasiyetle ölçümünde kullanılan mekanik ölçüm cihazıdır. İhtiyaca göre farklı ebat ve şekillerde yapılırlar.

Özel kumpas çeşitleri nelerdir?

Kumpas çeşitleri:

  1. Metrik sistem kumpasları
  2. İnç (parmak) ölçü sistemi kumpasları
  3. Derinlik Kumpasları
  4. İç ve dış çap kanal kumpasları
  5. Saatli kumpaslar.
  6. Digital kumpaslar.
  7. Merkez ölçüm kumpasları
  8. Uzun çeneli kumpaslar.

Kumpas ile neleri ölçebiliriz kısaca?

Kumpas; birçok mühendisin bilmesi gereken; uzunluk, kalınlık, çap ve derinlik ölçülerinin eldesinde kullanılan bir ölçü aletidir. … Sabit çene ve hareketli çene yardımı ile uzunluk, boy ölçülür ve dış çap, kılıç ile derinlik ölçülürken sabit iç çap çenesi ve hareketli iç çap çenesi ile iç çap ölçülür.

Kumpas değeri nedir?

Kumpas; ebatların, uzunluk, derinlik, çap, iç çap, yükseklik gibi değerlerinin “mm” ve “inç” cinsinden 0,01 birim hassasiyetle ölçümünde kullanılan mekanik ölçüm cihazıdır.

Kumpas nedir nasıl ölçüm yapılır?

Kumpas; ebatların, uzunluk, derinlik, çap, iç çap, yükseklik gibi değerlerinin “mm” ve “inç” cinsinden 0,01 birim hassasiyetle ölçümünde kullanılan mekanik ölçüm cihazıdır. İhtiyaca göre farklı ebat ve şekillerde yapılırlar.