Hukuk dilinde müsadere ne demek?

Müsadere etmek ne demekdir?

Müsadere; Osmanlı İmparatorluğu’nda devletin, haksız kazançla zengin olmuş görevlilerin mallarına istediği zaman el koyabilmesi usulüdür. 17. yüzyıldan itibaren ölen veya idam edilen yüksek dereceli memurların da mallarına el konulmaya başlanılmış fakat bu uygulama II. Mahmut tarafından kaldırılmıştır.

Zapt ve müsadere ne demek?

Müsadere, yasak olan bir eşya veya malın belirli şartlar altında ve belirli usul doğrultusunda devlet tarafından zapt edilmesidir. Kanunda belirtilen durumlarda, belirtilen nitelikte taşınır veya taşınmaz malların kazanç ya da değerlerinin tamamının yahut bir kısmının devlete geçirilmesi işlemidir.

Müsadere Ne Demek TDK?

Türkçe dil kurumu açısından bakıldığında müsadere kelimesi ‘el koymak’ anlamına gelmektedir. Herhangi bir durum veya olgu karşısında zorla mala ya da farklı unsurlara el koymak olarak dile getirilebilir.

Adli emanetin müsaderesi ne demek?

Müsadere, basit anlatımla yetkili bir mahkeme kararı ile suç eşyasının mülkiyet hakkını elinden alan, kişinin işlemiş olduğu suç ile bağlantılı olarak kullandığı eşyalar ve faydalandığı kazançlara devletin müdahale etmesidir.

Müsadere eş anlamı nedir?

Müsadere ne demek sorusunun cevabı zoralımdır. Dilimizde her kelimenin bir anlamı yer almaktadır. Zoralım anlamına sahip olan kelime müsadere kelimesi ile aynı anlamla değer bir kelimedir.

Osmanlı devletinde kişinin malına devlet tarafından el konulmasına ne ad verilir?

Osmanlı‘da devlet görevlilerinin yasa dışı mal edinmeleri ve devletin de bu mallara el koyması ile (müsadere ) karşılaşılmaktadır. Osmanlı sosyal tabakalaşması içinde yer alan askeri zümrenin özellikle önde gelen devlet adamlarının servetleri müsadere ismiyle hazineye alınmıştır.

Müsadere usulü nedir CMK?

Müsadere, işlenen bir suç ile ilgili belirli bazı eşya veya kazançların mülkiyetinin devlete aktarılması olarak tanımlanabilir. Ceza hukukunda suç işleyen kişinin tüm malvarlığının devlete geçirilmesi anlamında “genel müsadere” yasaktır (Anayasa md. 38).

Deniz zabt ve müsadere kanunu nedir?

Madde 32 – Düşman harb gemileri refakatinde yolculuk etmesi sebebiyle zabt ve müsa- dereye tabi olan bir nakil vasıtasındaki düşman malı zabt ve müsadereye tabidir. Nakil vasıtasının kaptan veya sahibine ait mal da aynı suretle zabt ve müsadereye tabidir.

Mueyyidesi ne demek?

(ﻣﻮﺌﻳّﺪﻩ) i. (Ar. mu’eyyid’den mu’eyyide) [Anlamını dilimizde kazanmıştır] İnsanların kānun, ahlâk kuralları vb.ne uymalarını sağlayan güç, yaptırma gücü, yaptırım: “Ahlâkî müeyyide.”

Desidero ne demek TDK?

italyancada dilerim, isterim manasına gelen kelime.

Müsadere kararını hangi mahkeme verir?

Suç konusu olmayan eşyanın müsaderesi: Suç konusu olmayıp sadece müsadereye tâbi bulunan eşyanın müsaderesine sulh ceza hâkimi tarafından duruşma yapılmaksızın karar verilir (CMK m.259).

Müsadere kararı temyiz edilebilir mi?

Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun 11.07.2014 tarihli, 2014/6-66 E. ve 2014/365 K. sayılı kararında da ifade edildiği üzere; müsadere kararı güvenlik tedbiri olmakla birlikte hükmün bir parçası olup, hükme karşı başvurulabilecek kanun yoluna tabidir. HAGB kararlarına karşı kanun yolu ise, itirazdır.

Esir kelimesinin eş anlamlısı nedir?

Yazılışları farklı fakat anlamları aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Eş anlamlı kelimeler aynı anlam barındırdığı için cümle içerisinde birbirlerinin yerlerine kullanılabilir. Esir kelimesi de bunlardan birisidir. Esir eş anlamlısı kelimeleri hava, köle, tutsak, kul kelimeleridir.

Anısı kelimesinin eş anlamlısı nedir?

Anı kelimesi Türk Dil Kurumu’na göre ‘hatıra’ eş anlamlı sözcüğü üzerinden ele alınmaktadır.

Nişancı görevleri nedir kısaca?

Nişancı, Kalemiye sınıfının başıdır. Nişancı, pâdişâh adına yazılacak fermanlara, beratlara, nâmelere, hükümdârın imzâsı demek olan tuğrayı çekmekle görevlidir. Tuğra, Roma geleneğinin bir devamı olarak, hazırlanan belgelerin başında bulunurdu.