Kısaltmalara gelen ekler nasıl gelir?

TBMM gelen ekler nasıl yazılır?

UYARI: Kurum, kuruluş, kurul, birleşim, oturum ve iş yeri adlarına gelen ekler kesmeyle ayrılmaz: Türkiye Büyük Millet Meclisine, Türk Dil Kurumundan, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanlığının; Bakanlar Kurulunun, Danışma Kurulundan, Yürütme Kuruluna; Türkiye Büyük Millet …

Kısaltmalara gelen ekleri ayırmak için ne kullanılır örnek?

Yapılan kısaltmalara getirilen çekim eklerini kesme işareti ile ayırmak gerekmektedir. Getirilen çekim ekleri her zaman sonda bulunan harfin okunuşuna uygun bir şekilde getirilmektedir.

Hangi kısaltmalarda nokta kullanılır?

]Nokta kullanılan kısaltmalar da vardır. Bunlardan sonra getirilen ekler kesmeyle ayrılmaz: Gelenekleşmiş olan T.C. (Türkiye Cumhuriyeti) ve T. (Türkçe) gibi kısaltmalarının dışında büyük harflerle yapılan kısaltmalarda nokta kullanılmaz.

Nöbetçi kelimesinin kısaltması nasıl yazılır?

Kelime Kısaltma Önerisi
Nokta Nok.
Nöbetçi Nö.
Nöbetçi Amiri Nö. A.
Nöbetçi Memuru Nö. Mem.

TBMM kısaltması nasıl yazılır?

Kuruluş, ülke, kitap, dergi ve yön adlarının kısaltmaları her kelimenin ilk harfinin büyük olarak yazılmasıyla yapılır: TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi), TDK (Türk Dil Kurumu), ABD (Amerika Birleşik Devletleri); KB (Kutadgu Bilig); TD (Türk Dili), TK (Türk Kültürü), TDED (Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi); B (batı), D …

TBMM’nin nasıl yazılır?

işte sorunun cevabı aşağıdadır. Bu kelime genellikle TBMMnin şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı TBMMnin şeklinde olmalıdır.

Karşılıklı konuşmaların olduğu cümlelerde ne kullanılır?

Buna konuşma çizgisi de denir. Karşılıklı konuşmalarda konuşmanın ve konuşmacının değiştiğini belirtmek için cümlelerin başında (satır başında) kullanılır. Örnek: Bir hikâye müsveddesi, Panco ‘nun bir resmi, bir kalemi daha. —Nüfus kâğıdın yok mu senin?

Kısaltmalara ve sayılara gelen ekleri ayırmak için hangi noktalama işareti kullanılır?

Kısaltmalara gelen ekleri ayırmak için kesme işareti kullanılır. Örnek: ABD’de kasırga hayatı etkiledi, TBMM’de ilk defa bu sezonda genel kurul toplandı. Sayılara getirilen ekleri ayırmak için kesme işareti kullanılır.

Kısaltmaların arasına nokta konur mu?

Gelenekleşmiş olan T.C. (Türkiye Cumhuriyeti) ve T. (Türkçe) kısaltmalarının dışında büyük harflerle yapılan kısaltmalarda nokta kullanılmaz.

Yüzyıl kısaltması nokta var mi?

Noktayla biten kısaltmalarda kesme işareti kullanılması gerekmiyor ve ekler kelimenin okunuşuna göre getiriliyor: vb.ne (ve benzerine), yy.da (yüzyılda), Alm.dan, İng.yi vb.

Numaranın kısaltması nedir?

Numara” kelimesinin kısaltması olan “No.”ya ek getirildiğinde sonunda nokta olduğu için kesme işareti kullanılmaz: No.lu, No.suz. 1.Numara kelimesi Türkçeye İtalyanca (numero) kanalıyla girmiştir. Kısaltması da bu sebeple No. şeklindedir.

Cadde kısaltması nasıl yazılır?

a. ad, adına
Cad. Caddesi
CAEC Consultative Assembly of European Council (Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi)
cal. kalori
CAO Civil Aviation Organisation (Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü)

TBMM nasıl yazılır?

Büyük harflerle yapılan kısaltmalarda, kelimenin değil son harfin okunuşu esas alınır. Örnek Cümleler: 1- Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı TBMM‘de coşkuyla kutlandı. TBMM kısaltmasında, Meclis kelimesinin değil M’ harfinin okunuşu esas alınır.

Tbmm’nin nasıl yazılır?

işte sorunun cevabı aşağıdadır. Bu kelime genellikle TBMMnin şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı TBMMnin şeklinde olmalıdır.

A Ş nin nasıl yazılır?

a. ad, adına
Ass. Asistan
AST Ankara Sanat Tiyatrosu
Anonim Şirket(i)
AŞTİ Ankara Şehirlerarası Terminal İşletmesi