Stratejik yönetim anlayışı nedir?

Stratejik yönetim nedir temel özellikleri nelerdir?

Stratejik yönetim, organizasyonun gelecekle ilgili faaliyetlerinin planlanması, örgütlenmesi, koordinasyonu, uygulanması ve kontrol edilmesine imkan sağlar. Stratejik yönetim stratejilerin oluşturulması ve seçiminde rekabet ve portföy analizlerinden yararlanır.

Stratejik yönetim aşamaları nelerdir?

Stratejik yönetim, işletmenin çevresi ile ilişkisinin ötesinde, geleceği yaratmak için işletmenin unsurlarını, işlevlerini ve yönetim sürecinin evrelerini (planlama, organizasyon, yürütme, kontrol,v.b.) bütüncül bir yaklaşımla, uzun dönemde ele alarak yeni bir anlam taşımaktadır.

Stratejik yönetim nedir neden gereklidir?

Stratejik yönetim, özel sektör, kamu sektörü ve kar amacı gütmeyen üçüncü sektörde faaliyet gösteren tüm işletmelerde geleceğe yönelik amaç ve hedeflerin be- lirlenmesine ve bu hedeflere ulaşılabilmesi için yapılması gerekli işlemlerin tespit edilmesine imkan sağlayan bir yönetim tekniğidir.

Stratejinin hayata geçirildiği aşama nedir?

Bir organizasyonda amaçların gerçekleştirilmesi için stratejiler oluşturulurken, ilk aşamada işletmenin vizyonu çerçevesinde bu stratejilerin bir planlaması yapılır, daha sonra bu planlanan stratejiler uygulanır ve son aşamada ise, uygulama sonuçları gözden geçirilerek denetlenir.

Stratejinin temel özellikleri nelerdir?

Stratejinin Özellikleri

  • Analiz etme aracı olması,
  • Amaçlarla ilgili olması,
  • Kurumun çevresiyle karşılıklı ilişkilerini düzenlemesi,
  • Monoton karar ve faaliyetlerden farklı olması ve gelecek için yol haritası sunması,
  • Kurumun finansal ve beşeri kaynaklarını uyum içerisinde yönetmeye yönelik olması,

Stratejik yönetim kavramının temelleri nelerdir?

Kâr amaçlı,amaçsız tüm örgütler stratejik yönetim faaliyetlerine girmelidirler. Vizyon, amaç, hedef ve stratejilerini belirleyip sonuçlar› ölçüp değerlendirmelidirler. Bu yönüyle stratejik yönetimin ana kavramlar› vizyon, misyon, amaç, hedef, stratejinin yansıra politika ve taktik kavramlarından oluşur.

Stratejik yönetim sürecinin ilk aşaması nedir?

1. Stratejilerin Geliştirilmesi ve Stratejik Planlama Aşaması: Bu aşamada üst yönetim tarafından organizasyonda iç ve dış durum değerlendirilmesine yönelik SWOT analizi yapılır. Yine bu aşamada organizasyonun vizyon ve misyon bildirileri hazırlanarak organizasyonda ortak amaç, ilke ve değerler ortaya konulur.

Stratejinin unsurları nelerdir?

Stratejinin üç önemli ve ana öğesi vardır. Bunlar; güç, zaman ve mekandır. David Jablonsky, Napoleon’un, bu üç önemli unsuru bir ‘kullanma sanatı’ olarak belirlediğini belirtmektedir.

Stratejinin Önemi Nedir?

Gidilecek yolu ve o yoldan nasıl gidileceğini gösteren bir rehberdir. Zor durumlarda, sıkıntılı anlarda önünüzü aydınlatır. Herkesin hata yaptığı, yanlışın doğruya karıştığı günlerde güvenilir bir limandır. Strateji, geleceğe dair karanlık noktaların aydınlanmasına yardımcı olur.

Stratejik yönetimde amaç nedir?

Stratejik yönetimde yöneticiler işletme ortaklarının yatırımlarının değerlerini arttırarak ortaklar ve sahipler için zenginlik yaratırlar ve mali yükümlülüklerini yerine getirirler. Bu performansı da “Pazar Katma Değeri” kavramını kullanarak ölçeriz.

Stratejik bilinç aşaması nedir?

Stratejik bilinç, stratejik yönetim sürecine ilişkin aşamaların etkili bir şekilde gerçekleştirilmesi için sahip olunması gereken farkındalık düzeyi olarak da ifade edilmektedir.

Kamuda stratejik yönetim nedir?

Stratejik yönetim, yeni kamu yönetimi anlayışının vurgu yaptığı, performansa dayalı bütçeleme, hesap verebilirlik, kamu kesiminde yönetişim, performans yönetimi, süreç yönetimi, vatandaş odaklı yönetim (Odabaş, 2004: 84) gibi kavramlara yer vermektedir.

Strateji kavramlari nelerdir?

STRATEJİ ; BELİRLENEN HEDEFLERE ULAŞMAK İÇİN TEMEL AMAÇLAR, GAYELER VEYA HEDEFLER VE ÖNEMLİ POLİTİKALAR PLANLAR BÜTÜNÜDÜR…. STRATEJİ ; BELİRLENEN HEDEFLERE ULAŞMAK İÇİN TEMEL AMAÇLAR, GAYELER VEYA HEDEFLER VE ÖNEMLİ POLİTİKALAR PLANLAR BÜTÜNÜDÜR.

İşletmenin temel stratejileri nelerdir?

İşletme temel stratejileri; durağan, içsel büyüme, dışsal büyüme ve revizyon stratejileridir (Robbins vd., 2012:230).

Strateji türleri nelerdir?

KURUMSAL STRATEJİ ÇEŞİTLERİ

  • Büyüme stratejileri,
  • Küçülme stratejileri,
  • Çeşitlendirme strarejileri,
  • Tasarruf stratejileri,
  • Tasfiye stratejileri.