Malzeme neden yorulur?

Yorulma hasarına neden olan faktörler?

Yorulma ömrünü etkileyen faktörler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Ortalama gerilme.
  • Yüzey pürüzlülüğü
  • Parça tasarımı
  • Malzeme seçimi.
  • Ortam ve Sıcaklık.

11 Oca 2017

Çeliğin yorulması ne demektir?

Yorulma Nedir? Metal parçaların kullanıldıkça normalde dayanabilecekleri yüklere karşı koyamayacak hale gelmelerine yorulma denir. Özellikle dinamik(değişken) yük,titreşim,darbe gibi zorlayıcı etkiler altında çalışan parçalar zamanla yorulmaya maruz kalırlar ve bu parçalar beklenmedik bir şekilde kırılabilir.

Yorulma hasarı nasıl oluşur?

Yorulma hasarı; Bir malzemenin değişken dinamik yükler altında belirli bir süre sonunda kırılmasına yorulma hasarı denir. … Yorulma eğrisi; Sabit bir ortalama gerilme değeri için değişik gerilme geniğinde numunenin kopuncaya kadar yüklenmesi ve bir seri gerilme-ömür değerlerinin elde edilmesi ile oluşur.

Mühendislikte yorulma nedir?

Dinamik yükler ve titreşimler altında çalışan makine elemanlarının maruz kaldığı gerilmeler, malzemenin akma dayanımının altındaki bir değerde olsa bile belirli çevrim sayılarından sonra yüzeyde çatlamalar ve devamında malzeme yüzeyinde parça ayrılması şeklinde parçayı hasara uğratır. Bu olaya yorulma denir.

Yorulma hasarı nedir?

Yorulma; malzeme biliminde bir malzemenin devirli olarak sürekli yüklemeye uğraması sonucu ilerlemeli ve yerel yapısal hasara uğramasıdır. Malzeme dereceli olarak arttırılan yükler altında denenip belirli bir sınırdaki gerilime geldiğinde kopmaktadır.

Gevrek yorulma nedir?

Malzeme yorulması bir gevrek kırılma olayıdır. Üzerinde çatlak olmayan malzemeyi statik yük altında bir defa çekerek kırmak için çekme dayanımı kadar gerilme uygulamak gerekir. … Malzemenin üzerine gelen gerilme zaman ile değişecek olur ise, statik kırılmada uygulanan gerilmenin altında gevrek karakterde kırılır.

Metal yorulması neden olur?

Metal, çekme dayanımından çok daha düşük, tekrarlayan veya dalgalanan gerilmeye maruz kalması sonucunda yorulma hasarları meydana gelir.

Yorulma sınırı nedir?

Yorulma Sınırı Bazı mühendislik malzemelerinde belli bir gerilme değerinin altında malzemede zamanla hiçbir çatlak ilerlemesi olmamaktadır. Bu değere yorulma sınırı (fatigue limit veya endurance limit) denir. Yapılan çalışmalarda bu yorulma gerilmesi değerinin malzemenin çekme dayanımının %40 civarındadır.

Yorulma dayanımı nedir?

Yorulma dayanımı; düzgün veya çentikli parçaların belli bir ortalama gerilme için parçanın kırılmadan veya belirli bir şekil değiştirmeyi aşmadan sonsuz sayıda çevrim sayısında taşıyabileceği gerilme gerginliğine denir.

Yorulma ne demek malzeme?

Yorulma; malzeme biliminde bir malzemenin devirli olarak sürekli yüklemeye uğraması sonucu ilerlemeli ve yerel yapısal hasara uğramasıdır. Malzeme dereceli olarak arttırılan yükler altında denenip belirli bir sınırdaki gerilime geldiğinde kopmaktadır.

Yorulma çatlağı nedir?

Yorulma, bir malzeme sürekli yükleme ve boşaltmaya maruz kaldığında gerçekleşir. Eğer yüklemeler belirli bir düzeyin üzerindeyse, malzemenin yüzeyinde mikroskobik çatlaklar oluşmaya başlayacaktır. Zamanla bu çatlak kritik bir büyüklüğe ulaşacak ve yapıda çatlama gerçekleşecektir.

Yorulma kırılmasının en belirgin özelliği nedir?

Yorulma sonucu oluşan keskin çatlak ek bir çentik etkisi ortaya çıkaracağından, gerilmeler bakımından durum daha da kötüleşecektir, bu suretle yaratılan çok yüksek gerilme yığılmaları çatlağın hızla ilerlemesine ve büyümesine neden olacaktır.

Metallerde yorulma kırılması nedir?

Tekrarlı dış gerilmelerin belli sayıda tekrarından sonra parça yüzeyinde veya yüzeye yakın bir yerde çatlak oluşur. Dış gerilme uygulaması devam ettikçe oluşan çatlak malzeme içerisine ilerler ve belirli tekrar sayısından sonra kırılma gerçekleşir. Bu olaya yorulma adı verilmektedir.

Yorulma nedir neden tehlikelidir?

Yorulma olayı dışarıdan gözlemlenebilecek bir şekilde önemli bir şekil değişimi yapmadığından ve uyarı vermeden elastik limitin altındaki gerilmelerde malzemenin ani olarak göçmesi nedeniyle tehlikelidir. Bu tip gevrek kırılma olaylarına çelik köprülerde, kötü yolda giden arabalarda, uçak kanatlarında rastlanabilir.

Yorulma ömür sürekli mukavemet sınırı nedir?

YORULMA EĞRİSİNİN ÖZELLİKLERİ İki kısımdan oluşur ve eğik olarak inen kısmına ait mukavemet değerlerine zaman mukavemeti denir. Eğrinin yatay kısmındaki değerler ise sürekli mukavemet sınırı olarak adlandırılır.