TBK ne demek?

TBK nedir açılımı?

Çalışma hayatındaki taraflar arasındaki borç ilişkisini yasal olarak düzenleyen, her iki tarafın da haklarını belirleyen/sınırlayan kanuna Türk Borçlar Kanunu deniyor. Kısaca alacaklı ve borçlunun birbirlerine olan sorumlulukları yasal düzenleme ve koruma altına alan kanundur.

TBK 344 emredici mi?

Maddenin fıkralarını incelediğimizde: Bu madde, konut ve çatılı işyeri kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi amacıyla getirilmiştir. Bu maddede yer alan hükümler, emredici niteliktedir.

TBK 323 emredici mi?

TBK m. 323 (Kira İlişkisinin Devri) TBK‘nın 323. maddesi gereğince, kiracı, kiraya verenin yazılı rızasını almadıkça, kira ilişkisini başkasına devredemez. İşyeri kiraları bakımından Kiraya Veren, işyeri kiralarında haklı sebep olmadıkça bu rızayı vermekten kaçınamaz.

TBK 346 emredici mi?

Bu durumda, ortak giderlerin yan giderler kapsamına girmeyen kısmı içinde kiracının sorumlu tutulamaması gerekecek ve kiracının sorumlu tutulmasına ilişkin yapılan anlaşmalar TBK m. 346 hükmünün emredici olması sebebiyle hükümsüz olacaktır.

Parça borcu ne demek?

TANIM: Edimin konusu, sözleşme yapılırken, taraflarca diğer şeylerden tam olarak ayırt edilmişse, bu tür borca, parça borcu denir. Parça borçlarında edimin konusu taraflarca bireysel nitelik ve özellikleriyle sözleşmede tam olarak belirlenir.

TBK madde 347 emredici mi?

TBK m.347/1 uyarınca kiracı, sözleşmeyi sona erdirmek niyetindeyse sürenin bitiminden en az on beş gün önce bildirimde bulunmalıdır. … Doktrinde bir görüşe göre, bu süre emredici nitelikte olup aksi sözleşme ile kararlaştırılamaz[15].

TBK 344 nedir?

7. TBK madde 344: Belirlenmesi Yeni Borçlar Kanunu madde 344‘e göre; “tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir.

Mülk sahibi hava parası alabilir mi?

Hava parası, kiralanmış bir yerin boşaltılması karşılığında çıkan kiracıya örf olarak ödenen paraya deniyor. Ülkemizde hava parası genellikle ticari faaliyet için kullanılan taşınmazların kiralanması için alınıyor. Hava parasını mal sahibinin alması durumunda alınan bu para kiranın bir cüzü olarak kabul ediliyor.

323 madde nedir?

Madde 323 – Kiracı, kiraya verenin yazılı rızasını almadıkça, kira ilişkisini başkasına devredemez. Kiraya veren, işyeri kiralarında haklı sebep olmadıkça bu rızayı vermekten kaçınamaz.

Borçlar Kanunu madde 347 emredici mi?

SONUÇ Konut ve çatılı işyeri kiralarının bildirim yoluyla sona ermesi, TBK‘nın 347 ila 349. maddelerinde düzenlenmiştir. TBK m.347 uyarınca gerek kiracının gerekse kiraya verenin belirli şartlar kapsamında kira sözleşmesini gerekçe göstermeksizin ve herhangi bir tazminat ödemeksizin sona erdirme hakkı bulunmaktadır.

BK 346 ne demek?

Konut ve çatılı işyeri kiralarına özgü ve emredici nitelikte bir düzenleme olan TBK’nın 346. maddesi uyarınca, kiracının ödeme yükümlülüğü yalnızca kira bedeli ve yan giderlerle sınırlıdır; kiracıya ek bir ödeme yükümlülüğü getirilemez. Bu kural, mülga GKHK’nın 16. maddesini karşılar niteliktedir.

Parça borcu çeşit borcu nedir?

aa) Tür (Nevi) BorcuParça Borcu Ayrımı: Verme borcunun konusu olan edim özel niteliklerine göre yeter derecede belirlenmiş bir şey ise, parça borcundan (ferden belirli borçtan); borcun konusu ferden değil de sadece türü (cinsi = nevi) belirtilmek suretiyle miktar olarak belirlenmiş ise tür borcundan söz edilir.

Parça borcu nedir Roma Hukuku?

Edimin ne olduğu, yani içeriği ferden tayin edilmiş ise, parça (species) borcundan; ferden değil, ama cins ve miktarı ile tayin edilmiş ise, cins (genus) borcundan bahsedilebilir.

Ihtiyaç nedeniyle tahliye davası ne kadar sürer?

İhtiyaçtan Kira Tahliye Davası Ne Kadar Sürer? Kendisine, bakmakla yükümlü olduğu kimseye veya alt/üst soyundan olan kimseye konut ihtiyacı olması nedeniyle açılan ihtiyaçtan tahliye davası 2 ila 3 ay içerisinde sonuçlandırılmaktadır.

1 yıllık kira sözleşmesi bitince ne olur?

Bu kira sözleşmesi genellikle 1 yıllık olur. 1 yılın sonunda taraflar birbirlerine herhangi bir bildirimde bulunmazlarsa kira sözleşmesi otomatik olarak 1 yıl uzar. Kira sözleşmesi otomatik olarak yenilendiği için ev sahipleri kiracılarını tahliye etmekte büyük bir güçlük çekerler.