TBK nedir açılımı?

TBK 344 emredici mi?

Maddenin fıkralarını incelediğimizde: Bu madde, konut ve çatılı işyeri kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi amacıyla getirilmiştir. Bu maddede yer alan hükümler, emredici niteliktedir.

Mahsup nedir TBK?

I-) 818 Sayılı Borçlar Kanunu: Takibat vâki olmamış ise tediye, vadesi iptida hulûl etmiş olan borca mahsup edilir. Müteaddit borçların vadeleri aynı zamanda hulûl etmiş ise mahsup mütenasiben vâki olur. Hiç bir borcun vadesi hulûl etmemiş ise alacaklı için en az teminatı haiz olan borca mahsup edilir.

Tür borcu nedir?

aa) Tür (Nevi) Borcu – Parça Borcu Ayrımı: Verme borcunun konusu olan edim özel niteliklerine göre yeter derecede belirlenmiş bir şey ise, parça borcundan (ferden belirli borçtan); borcun konusu ferden değil de sadece türü (cinsi = nevi) belirtilmek suretiyle miktar olarak belirlenmiş ise tür borcundan söz edilir.

TBK 100 md ne demek?

01.07.2012 tarihinde yürürlüğe giren Türk Borçlar Kanunu (TBK) m.100 hükmü ise “Borçlu, faiz veya giderleri ödemede gecikmemiş ise, kısmen yaptığı ödemeyi ana borçtan düşme hakkına sahiptir.

Alacaklı kısmi ifayı kabul etmek zorunda mi?

Taraflar yaptıkları sözleşme ile kısmi ifaya izin verebilirler. Bu durumda alacaklı borçlunun yaptığı kısmi ifa teklifini kabul etmek zorundadır. ulaşmak istediği ve borcu sona erdiren doğal sonuçtur.

TBK kaç sayılı?

Türk Borçlar Kanunu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 11 Ocak 2011’de kabul edilen ve 1 Temmuz 2012’de yürürlüğe giren 6098 sayılı kanundur. 22 Nisan 1926 tarihli ve 818 sayılı Borçlar Kanunu‘nu yürürlükten kaldırdı.

6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu Nedir?

6098 Sayılı Borçlar Kanunu, borç-alacak ilişkilerinin, sözleşme şekil ve usüllerinin düzenlendiği kanundur. Borç nedir, sözleşme nedir, sözleşme yapmanın şeklen usulleri nelerdir, sözleşmeler hangi durumlarda geçersiz kalır, borç türleri nelerdir, vs. gibi soru ve sorunlar Borçlar Kanunu hükümleri ile karşılık bulur.

Alacak nasıl muaccel olur?

Türk Borçlar Kanunu’nun 90.maddesi uyarınca “ifa zamanı taraflarca kararlaştırılmadıkça veya hukuki ilişkinin özelliğinden anlaşılmadıkça her borç, doğumu anında muaccel olur”. Bununla birlikte borcun ifası için bir zaman belirlenmişse, borç kararlaştırılan zamanın gelmesi ile muaccel olur.

TBK 346 emredici mi?

Bu durumda, ortak giderlerin yan giderler kapsamına girmeyen kısmı içinde kiracının sorumlu tutulamaması gerekecek ve kiracının sorumlu tutulmasına ilişkin yapılan anlaşmalar TBK m. 346 hükmünün emredici olması sebebiyle hükümsüz olacaktır.

TBK 344 nedir?

7. TBK madde 344: Belirlenmesi Yeni Borçlar Kanunu madde 344‘e göre; “tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir.

Mahsup ilişkisi nedir?

Mahsup edilen miktarlar karşılıklı birer alacak değildir. Sonuç olarak takas borçluluğu sona erdiren bir yoldur ve takasta karşılıklı alacak vardır; mahsup ise, bir alacağın (veya borcun) tutarının belirlenmesine yönelik bir matematik işlemidir ve mahsupda karşılıklı alacak yoktur.

Borcun Ferileri nelerdir?

Borç ilişkisinin içerdiği asıl hak, alacak hakkı; ferî haklar ise, cezai şart, faiz, kefalet, rehin, hapis hakkı gibi haklardır.

Parça borcu ne demek?

TANIM: Edimin konusu, sözleşme yapılırken, taraflarca diğer şeylerden tam olarak ayırt edilmişse, bu tür borca, parça borcu denir. Parça borçlarında edimin konusu taraflarca bireysel nitelik ve özellikleriyle sözleşmede tam olarak belirlenir.

Kaç çeşit borç vardır?

Bireysel borçlar: Kişilerin başka kişilerden, kurumlardan ya da bankalardan aldıkları borçlar bu kategoriye dahildir. Kurumsal borçlar: Kurumların başka kurumlardan, bireylerden ya da finans kurumlarından aldıkları borçlardır. Kamusal borçlar: Devletin kamu işlerinde kullanmak üzere yaptığı borçlanmalardır.

100 madde ne demek?

100. Madde malumatı, bir kayıt üzerinde bulunan haczin devam edip etmediğinin sorulmasıdır. Bunun sorulmasının sebebi yasal bir zorunluluktur çünkü başkasının da haczi var ise kendi icra dosyanızın tasarrufuna harcanamaz. İşlem yapılsa bile hacizde bulunan öncelik sırasına göre hak sahiplerine pay edilecektir.