Yörükler neden Göçer?
Yörükler ne zaman Göçer?
11. yüzyılda Orta Asya’dan göç eden ve göçebe hayat yaşayan Oğuzlar, İran’dan geçerek Malazgirt Zaferi’nden sonra Anadolu’ya geldiler. Burada da eski hayat tarzlarını aynen devam ettirdiler.
Yörüklerin mezhebi nedir?
Günümüzde Edremit ve çevresindeki Tahtacılara, Yörükler tarafından Türkmen denilmektedir. Bu yörede Türkmenlikten kasıt Alevilik veya Kızılbaşlıktır.
Antalya Yörükleri nereden geldi?
Bozahmetli Yörük Aşireti, Anadolu Selçukluları döneminde Orta Asya’dan gelerek Toroslara yerleşen Oğuz boylarından olup, Antalya-Konya bölgesinde göçebe, yarı göçebe ve yerleşik olarak yaşarlar. Aşiret üyelerinin sayıları net olarak belirlenememiş ise de yirmi bin civarında oldukları düşünülmektedir.
Yörükler kışın nerede yaşar?
Kışı, 3 kardeşi ile Cevdetiye beldesinin meralarında, yaz aylarını ise Torosların uzantısı Aladağların yaylalarında geçirdiğini vurgulayan Çörtük, şunları söyledi: “Çocuklarımızın bazısı okudu, hakim, avukat, asker ve polis oldu.
Yörükler hangi illerde?
Yörükler en kalabalık olarak Ege ve Akdeniz bölgesinde yaşamaktadır. Özellikle Mersin, Antalya ve Adana’da göçebe halinde yaşayan Yörük aileleri yaşamaktadır. Ege Bölgesinin büyün illerinde yerel halkın çoğunluğu aslen Yörük olduğunu ifade eder. Bu illerde her yıl Yörük Türkmen şenlikleri düzenlenir.
Kaç çeşit Yörük var?
Kazan Tatarları, Sarı Türkişler, Sarı Uygurlar, Kumanlar, Peçenekler, Çuvaşlar, Tuvalar, Hakaslar ve Sarı Keçili Yörükleri sarışındır. Diğer Türk grupları ise kumraldır.
Yörüklerin dini inancı nedir?
TARİH BOYUNCA TÜRKLERİN GİRDİĞİ DİNLER: 1- GÖK DİNİ: Tek Tanrılı, tek yaratıcılı Hanif dini inancı.
Yörükler Alevi mi Sünni mi?
Bu boy ve oymakların bazı bölgelerdeki mensupları Sünni inancındadır Örneğin: Doğu Karadeniz Çepnileri, Afyon ve Burdur Evcileri, Burdur Bayındırları ile Kırşehir Abdalları genel olarak Sunnidir.
Antalya Yörük mü?
Antalya Sarıkeçili Yörüklerini en çok barındıran bölgedir. Sarıkeçili Yörükleri Horzum, Honamlı, Kula, Yeni Osmanlı, Melli, Kınık, Yazır gibi Yörük obaları ile evlilik bağı kurdukları için karışmışlardır. Karakeçili Yörükleri de ise tıpkı Karakoyunlular gibi Orta Anadolu’yu tercih etmişlerdir.
Sarıkeçili Yörükleri kimlerdir?
Anadolu’da halen yaylak ve kışlak arasında konargöçer hayat yaşayan, ülkemizde küçükbaş hayvancılığın nüvesi sayılan Sarıkeçili Yörükleri, Toroslarda hayatını sürdüren bir oymaktır.
Yörükler hangi şehirde?
Yörükler Türkiye’de toplamda alan olarak en fazla yere dağılmış Türk topluluğudur. Ege kıyısında, Konya Ovasında, Toroslarda, Barak Ovasında, Bursa’nın dağ köylerinde, Kocaeli’nin Keltepesinde, Siverek’in Karacadağ Bölgesinde, Kastamonu’da. Kısacası Türkiye’nin birçok bölgesinde Yörüklere rastlayabiliriz.
Yörük çingene mi?
Çingeneler göçebe bir halktır. Fakat Yörük değildir. Göçebe sözü bir halk grubu için bir özelliktir. Buna karĢılık Yörüklük esasen bir hayat tarzını bildirmekle beraber etnik bir grup olduğunu da gösterir.
Yörüklerin atası kimdir?
Yörükler Doğu Göktürklerinin bir kolu ve Uygur, Kazak, Kırgız ve Türkmen gibi bir Türk boyudur. 745 yılına kadar Orhon, Altay, Tanrı, Sayan ve Aladağlarda Göktürklerin kurucu ve asli unsuru olarak göçebe yaşadılar. Göktürk (Kutluk) hakimiyetine son vermesi üzerine Uygurlara tabi oldular.
Türkiyede kaç tane Yörük var?
Yörüklerin Türkiye’de bölgesel dağılımı ve 2000 genel nüfus sayımına göre bu bölgelerde yaşayan tahmini yörük sayısı; 9 milyondur. Ayrıca 12 milyon civarında Türkmen bulunmaktadır. Diğer Türki hakların sayısı ise 15 milyon olup, yaklaşık Türkiye nüfusunun yarısı Türk soyludur.
Yörük kaça ayrılır?
Kazan Tatarları, Sarı Türkişler, Sarı Uygurlar, Kumanlar, Peçenekler, Çuvaşlar, Tuvalar, Hakaslar ve Sarı Keçili Yörükleri sarışındır. Diğer Türk grupları ise kumraldır.