Şilepler ne demek?

Silep ne tasir?

Kargo gemisi veya şilep, bir limandan başka bir limana kargo, mal veya malzeme taşıyan herhangi bir gemi veya tekne türüdür. Binlerce kargo taşıyıcısı her yıl dünyanın deniz ve okyanuslarında sefer yapmaktadır; Uluslararası ticaret hacmini genişletmektedirler.

Şilep neye denir?

Şilep, yük gemilerine verilen isimdir. Yapımı lüks olmayan ve nakliyat odaklı inşa edilen şilep, tamamen denizcilik ve nakliyecilik gereksinimleri üstüne kurulmuştur. Şilep içinde gemici kamaraları haricinde her alan, taşımacılıkta değerlendirilmek suretiyle tasarlanmıştır.

Şilebi ne demek?

Daha çok bilinen anlamıyla şilep kelimesi, tatlı yiyeceklerin yenmesinin ardından elde kalan yapışıklığı ifade eder. Bunun yanında yapış yapış olan yerler için de şilep kullanılabilir. Almancadan Türkçeye yerleşen haliyle yük gemisi anlamını taşır.

Edebiyatta şilep ne demek?

orta anadolu’da, seker (toz seker degil, bonbon gibi olanlardan) gibi seyler ellendiginde yapiskanligin bulasmasi hali icin kullanilan ifade: elin silep oldu.

Bir gemi ne kadar yük taşır?

Ultra Büyük Ham Taşıyıcı (ULCC) ve Çok Büyük Ham Taşıyıcı (VLCC) gemilerinden kısmen daha küçük olan tanker 70,000 ila 100,000 metrik ton arası değişen yük taşıma kapasitesine sahiptir. Aframax gemilerinin ortalama yük taşıma kapasitesi yaklaşık 750,000 varildir.

General Cargo ne taşır?

Genel Yük Gemileri (General Cargo) halde tahıl, kimyasal, rulo saç, makine teçhizatları gibi değişik türlerde yüklerden bahsedebiliriz.

Karavela ne?

karavela ne demek? Büyük deniz teknesi. Gemilerde denizcilik kurallarına aykırı durum. … Caravel, carvel.

Şilep kelimesinin kökü nedir?

Almanca schleppe “1. römorkör, çekici, nehirde yüzen bir yükü sürükleyerek götüren tekne, 2. bir tür nehir teknesi” sözcüğünden alıntıdır. Almanca sözcük Almanca schleppen “sürükleyerek götürmek, ağ veya tekne çekmek” kökünden türetilmiştir. Bu sözcük Orta Aşağı Almanca aynı anlama gelen slēpen sözcüğünden alıntıdır.

Köhne insan ne demek?

Köhne kelimesi TDK’ya göre, yıpranmış anlamına sahip bir kelimedir. Yıpranmış anlamıyla bilinen köhne sözcüğü, kişilerin kullandığı sözcük öbeklerinden biridir. Köhne kelimesi her bireyin tercih edebileceği sözcükler arasında yer alıyor. Yıpranmış anlamında tercih edilerek kullanılabiliyor.

Yük gemi kaç ton?

Modern yolcu gemileri, büyüklük ve kapasitelerine göre üç kategoriye ayrılıyor: 500 yolcu kapasiteli, 2 bin-20 bin ton ağırlığında ve daha büyük limanlara girebilen gemiler; 500-1000 yolcu kapasiteli, ağırlığı 50 bin tona kadar çıkabilen orta büyüklükteki gemiler; 1000-3000 yolcu kapasiteli ve 150 bin tona yaklaşan …

Dünyanın en büyük yük gemisi kaç ton yük taşır?

400.000 dwt’lik geminin tonajı Türk tersanelerinin son iki yılda inşa ettiği gemilerin toplam tonajından daha fazla. Daewoo’nun Okpo tersanesinden inşa edilen ‘Vale Brazil’ 360 metre uzunluk ve 65 metre genişliğe sahip. 30 metre yüksekliği bulunan geminin inşasında 1500 ile 3 bin ton ağırlığında bloklar kullanıldı.

Kuru yük gemilerinde ne taşınır?

Dökme yük gemileri, maden cevheri, hurda metal, hububat gibi dökme hâlde bulunan yükleri taşıyabilen gemilerdir. Kuru Yük Gemileri sıvı olmayan yükleri taşır. Muhtemel yükler arasında konteynerler, genel yük, ahşap, taşıtlar, yine tahıl gibi kuru dökme yükler, kamyonlar, vb. bulunur.

Karavel nedir Osmanlı?

osmanlı donanmasında bulunan yelkenli bir savaş gemisidir. üçgen şeklinde tek yelkenli olup kıç tarafı şehnişinlidir. pirî reis’in kitâb-ı bahriye’sinde ve ona ait iki dünya haritasında karavele çizimleri pek çok yerde geçmektedir. bunlar daha çok portekiz ve ispanyolların keşif ve araştırma gemileri olmuştur.

Osmanlı Kalyon nedir?

Kalyon, İngilizler tarafından 16. yüzyıl’da geliştirilen rüzgarla giden, üç direkli, yelkenli, büyük savaş gemisidir. Osmanlı‘da ilk kez II. Bayezid döneminde yapılmış olan kalyona “Göke” deniliyordu -Bizans Yunanca’sında “Galea”- ve 2.000 mevcudu vardı. 16. yüzyıldan itibaren dünya denizlerinde kullanılmıştı.

Şilep hangi dilde?

Şilep, Almanca dilinden Türkçe’mize geçmiştir.