Sel felaketinin oluşma sebebi nedir?
Selin etkileri nelerdir?
Selin başlıca etkileri arasında can kaybı ve köprüler, kanalizasyon sistemleri, yollar ve kanallar dahil olmak üzere binalara ve diğer yapılara verilen hasar yer alır. Sel de sık sık o zaman güç kaybına yol açtığı etkiler çalmak olan enerji iletim ve bazen güç üretimi, hasar.
Sel daha çok ilkbaharda gerçekleşir doğru mu yanlış mı?
Fazla eğimli ve geçirgenliği az olan kayalarda kaplı arazilerde taşkınların meydana gelme ihtimali diğer bölgelere oranla daha fazladır. Akdeniz bölgesinde en sık ilkbahar mevsiminde sel görülmektedir. Uzun süreli yağışlardan çok, sağanak yağışların yol açtığı taşkınlarda rüzgar ve fırtına da etkili olur.
Selin olumsuz etkileri nelerdir?
Sel ve taşkınları insan hayatı üzerindekiönemli etkileri ölüm, yaralanmalar, sel sonrası meydana gelen hastalıklar vb. şeklinde kendini göstermektedir. Bu zararların azaltılması için sel öncesinde, sırasında ve sonrasında birtakım yapısal ve yapısal olmayan önlemler alınması gereklidir.
Insanların hangi faaliyetleri sel felaketinin etkisini daha da artırır?
Dünya yüzeyinde değişiklikler yaratan insan aktiviteleri, su döngüsünü etkileyerek, sel baskınlarına neden olabilir. Çim ve toprağı; bina, otopark, yol, hava alanı, alışveriş merkezi yani betonla değiştirirseniz; sel baskınları için yalnızca doğanın döngüsü diyemezsiniz.
Sel insan hayatını nasıl etkiler?
Yaygın bir doğal afet olmasına karşın sel ve taşkınların insan sağlığı üzerindeki etkileri özellikle ülkemizde yeterli şekilde değerlendirilmemiştir. … Sel ve taşkınları insan hayatı üzerindeki en önemli etkileri ölüm, yaralanmalar, sel sonrası meydana gelen hastalıklar vb. şeklinde kendini göstermektedir.
Selden korunmak için neler yapılmalı?
“Güvende olun”
- Yüksek yerlere çıkın.
- Asla sel suyu içinde araba kullanmayın,ölümlerin %80 ninin araç içinde olduğunu unutmayın.
- Aracınızı selden etkilenmeyecek bir yere çekin.
- Sel suyu, akıntı ya da nehirlerde yürümeye çalışmayın.
- Hızla akan 15-20 cm derinlikteki suyun bir insanı devirebileceğini akıldan çıkarmayın.
Ülkemizde taşkın ve sel olayları en çok hangi aylarda meydana gelmektedir?
DMİ fevk rasatlarına göre Türkiye’de 1980-2006 yılları arasında sel meydana getiren olaylar genelde Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında meydana gelmiştir (Şekil 1).
Ülkemizde taşkın ve sel olayları en çok hangi aylarda meydana gelir?
Sonuç olarak, Türkiye’de sel ve taşkın olayları en fazla ilkbahar, yaz ve kış aylarında görülmektedir. % 52’si Karadeniz Bölgesi’nde olmak üzere en fazla sel/taşkın Akdeniz ve Marmara Bölgelerinde yaşanmaktadır.
Sel riskini azaltmak için ne yapmalıyız?
Sel tehlikesi bulunan eğimli yamaçlarda teraslama ve ağaçlandırma yapılmalıdır. Çukur alanlarda, binaların bodrum katlarına su basma tehlikesi yüksek olduğundan, bu türlü yerlerde bodrum yapılmamalı, su basman kotu yüksek tutulmalıdır.
Selin etkisini azaltmak için neler yapılabilir?
“Güvende olun”
- Yüksek yerlere çıkın.
- Asla sel suyu içinde araba kullanmayın,ölümlerin %80 ninin araç içinde olduğunu unutmayın.
- Aracınızı selden etkilenmeyecek bir yere çekin.
- Sel suyu, akıntı ya da nehirlerde yürümeye çalışmayın.
- Hızla akan 15-20 cm derinlikteki suyun bir insanı devirebileceğini akıldan çıkarmayın.
Sel felaketine karşı alınabilecek önlemler nelerdir?
Dere yatağı, nehir, hendek, vadi ve kanyon gibi yerlerden uzak durun. Her an tahliye olabilecek şekilde hazırlıklı olun; afet ve acil durum çantanızı yanınıza alın. Şebeke suyunun kirlenme ihtimaline karşı evde temiz su bulundurun. Elektrikli ev aletlerini fişten çekin; sigortaları ve vanaları kapatın.
Sel oluşumunu nasıl engelleriz?
Çevredeki yeşil alanlar korunarak ve artırılarak erezyon ve sel önlenmelidir. Sel tehlikesi bulunan eğimli yamaçlarda teraslama ve ağaçlandırma yapılmalıdır. Çukur alanlarda, binaların bodrum katlarına su basma tehlikesi yüksek olduğundan, bu türlü yerlerde bodrum yapılmamalı, su basman kotu yüksek tutulmalıdır.
Sel ve su baskınlarında neler yapmalıyız?
Sel ve su baskınlarında neler yapmalıyız
- Evde değerli eşya ve önemli belgeleri yüksek yerlere kaldırın.
- Varsa afet ilk yardım çantasını yanınıza alın.
- Zarara yol açabilecek ya da zarar görebilecek eşyaları içeri alın.
- Su kaynakları kirlenebileceğinden, yedek içme suyunuzun olduğundan emin olun.
Heyelandan korunmak için neler yapılmalıdır?
Tehlikeli duvarlar, çatılar ve bacalara karşı çevrenizdekileri uyarın ve bunların etrafında dolaşmayın. Radyo ve televizyon gibi kitle iletişim araçlarıyla size yapılacak uyarıları dinleyin. Cadde ve sokakların acil yardım araçları için boş bırakın. Eşya almak için zarar görmüş binalara girmeyin.
Sel ve taşkın arasındaki fark nedir?
Seller, sağanak yağışlar ya da ani kar ve buz erimelerinin oluşturduğu suların yamaçlardan aşağı çoğalarak, hızla inmesidir. Taşkınlar ise arazilerin akarsu ya da çok miktarda yağmur vb. diğer nedenlerle oluşan su kütlelerinin baskınına uğramasıdır.