Vasal ne demek TDK?

Vasal ne demektir?

Vasal, Avrupa feodal sisteminde, derebeyine (feodal lord) hizmet karşılığında, kendisine toprak ve köylü (yurtluk) tahsis edilen kişi.

Vasal ülke ne demek?

Vasal devlet kendinden üstün bir devlet ya da imparatorluğa Orta çağ Avrupasındaki feodal vasallığa benzer bir şekilde bağlı olan devlettir. Bağlılıklar sıklıkla askeri destek karşılığı bir takım imtiyazlar vermek şeklinde gerçekleşir.

Vassal mı Vassal mı?

Dilimize Arapçadan geçmiş olan vassal kelimesi, vasl kökünden türetilmiştir. Vasl, bağlayan, birleştiren, tamir eden manasına gelir. Vassal ise Osmanlı döneminde yaygın olarak icra edilen bir mesleğin adıdır.

Iltimaz ne demek?

İltimas kelimesi Türkçeye Arapça üzerinden geçmiş ve yerleşmiş sözcüklerden biridir. Bu kelimenin Türk Dil Kurumu açısından anlamı, ‘Haksız yere, yasa ve kurallara uymaksızın kayırma, arka çıkma’ şeklinde ifade ediliyor.

Süzeren ve vassal nedir kısaca?

Halkın himayesine girdiği kişilere süzeren, himaye edilenlerede vassal denilir…

Lord veya monark nedir?

Hükümdar, hünkâr ya da monark, bir monarşinin, yani normalde ömür boyu ya da makamından vazgeçene dek bir ülkenin başında durduğu ve genellikle makamına verasetle geçtiği bir sistemle yönetilen bir ülkenin başındaki kişidir.

Vassal ilişki nedir?

Fief sözleşmesi adı verilen sözleşmeyle vassal ve süzeren arasında karşılıklı haklara ve yükümlülüklere dayanan bir ilişki kurulmaktaydı. En büyük süzeren yani lord imparator ya da kraldı. Süzerenin vassalı olan lordlar topraklarının bir kısmını yine başka lordlara devrederek süzeren vassal ilişkisi kurmaktaydılar.

Vassallık yemini nedir?

tumu erkek olan vassal‘lar, lord’lara baglilik ve sadakat yemini etmis insanlardir. genellikle soylu kisilerin cocuklari olan vassal‘lar, kendileri bir ordu toplayacak kadar zengin olmadiklarindan * lord’larin himayesi altina girmeyi kabul ederlerdi. lord’lar tarafindan verilen satolarda yasayan.

Vassal hangi çağ?

vassal, avrupa’nin feodal doneminde yer almis bir sosyal statudur.

Vassal ne demek 9 sınıf?

[1] (tarih) Soyluluk ve bağlılığa dayalı feodal yasalar gereği toprağı elinde bulunduran kişi. [2] Başka bir ülkeye bağlı ülke.

Istisnalar ne demek anlamı?

İstisna kelimesinin sözlük anlamı, bir şeyi kuralların dışında ya da eş değer olan şeylerden ayrı tutmaktır.

Iltisak kelime anlamı nedir?

SÖZLÜK ANLAMI NEDİR? TDK sözlüğüne göre dilimizdeki karşılığı ‘Kavuşma, bitişme, birleşme’ anlamlarına gelen iltisak, Türkçeye Arapçadan geçmiştir.

Süzeren kimlere denir?

Feodal Sözleşme Feodal sözleşmeye göre koruyana süzeren, korunana ise vassal denir.

Süzeren devlet ne demek?

lordlari kontrol eden lord anlaminda; ya da– kendisine tabi bir ulkenin sadece disislerine karisan baska bir ulke anlamindaki ingilizce kelime. tarih kitaplarında süzeren diye geçen kelime. vasala hakça davranmak yükümlülüğüymüş. feodal sistemlerde en üst derebeyi. ona uyruk asagi derebeyi ise vassaldir.

Monark olmak nedir?

Hükümdar, hünkâr ya da monark, bir monarşinin, yani normalde ömür boyu ya da makamından vazgeçene dek bir ülkenin başında durduğu ve genellikle makamına verasetle geçtiği bir sistemle yönetilen bir ülkenin başındaki kişidir.