Saf dışı etmek ne demek TDK?

Saf dışı anlamı nedir?

saf dışı etmek, konu dışında tutmak anlamındaki ekarte etmek sözünde geçer.

RIS ne demek TDK?

Ad sözcük, Ad halinde sokak anlamına gelir. Riş kelimesi tarihte bilinen ilk kez Türk Dil Kurumu, TDK (1940 – ~) eserinde yer almıştır.

Türk Dil Kurumu kirli ne demek?

Hürriyet’ten Elvan Yarma’nın haberine göre TDKkirli‘ sıfatını ‘aybaşı durumunda bulunan kadın’ olarak açıkladı ve regl olmayı ‘kirli‘ olarak tanımladı. Türk Dil Kurumu ‘kirli‘ kelimesinin tanımını üç madde ile gösterdi: 1. sıfat Leke, toz vb. ile kaplı, pis, murdar, mülevves 2. Aybaşı durumunda bulunan (kadın) 3. …

Kadın ne demek Türk Dil Kurumu?

Kadın‘ kelimesini de ‘hatun kişi’ olarak tanımlayan TDK, sözcüğün diğer anlamlarının da “analık veya ev yönetimi bakımından gereken erdemleri, becerileri olan, hizmetçi bayan’ olarak nitelendirdi.

Ekarte etmek ne demek?

Rakibini saf dışı bırakmak veya rakibiyle arasındaki mesafeyi açmak, ekarte etmek olarak adlandırılıyor.

RIS ne demek Türkçe sözlük?

ris ne demek? Öfke, gazab, gayz.

Gamboç ne demek?

Takım elbiseler ya da gelinlik ile beraber birçok kıyafetin tozdan korunması için değerlendirilen koruma yapısı gamboç olarak bilinir. Aynı zamanda kıyafetlerin deformasyonunu önleme noktasında da etkilidir. Genel olarak ambalaj firmaları tarafından üretilir.

Türk Dil Kurumunda regl ne demek?

TDK sözlükte ‘kirli’ kelimesinin sözlük anlamı üç başlık altında toplandı. İkinci anlamında ise ‘regl olan kadın’ için kirli tanımlaması ile büyük tepki çekti. Oysa regl dönemi, doğurgan kadınlarda üreme ve döllenme dönemlerinde kadınların aylık kanamasına verilen bilimsel bir terimdir.

Kirli kelimesinin eş anlamı nedir?

Kirli kelimesinin bilinen eş anlamlıları pis, leke, zararlı ve murdardır. Kirli kelimesi somut olarak kullanıldığı gibi mecaz anlamda da kullanılır.

Bayan ne demek kökeni?

Özkan, “O dönemde kelimelere Batı anlamlı karşılık aranırken özellikle Fransızca ‘mösyö’ ve ‘madam’ sözcüklerine karşı ‘bay’ ve ‘bayan‘ sözcükleri türetilmiştir. ‘Bay’ kelimesi Türkçe’de zengin, varlıklı, soylu kimse demektir, ‘bayan‘ kelimesi ise sonuna an eki getirilerek türetilmiştir.

Bayan değil kadın ama neden?

Halbuki bayan bir cinsiyeti belirtmez, bir hitap biçimidir; dolayısıyla cinsiyet belirtmek amacıyla kullanılması dil kuralları gereği yanlıştır.

Ekarte edilememiştir ne demek?

Ekarte, etmek ve olmak gibi yardımcı eylemlerle “saf dışı etmek (edilmek), konu dışında tutmak (tutulmak), atlatmak (atlatılmak)” anlamlarında kullanılır. Örnek cümleler: Kalabalığı tahrik edenleri bulalım ve onları ekarte edelim (saf dışı bırakalım).

Egale etmek ne demek kisaca?

TDK sözlük anlamı, eşitlemektir. Eşitleme anlamına sahip olan egale etmek kelimesi, her alanda anlamı kaybolmadan kullanılabilir bir kelimedir.

Sanlık ne demek?

sanlık ne demek? (Söz sanatı terimi) Kelimeyi tanıtma veya belirtme gibi bir rol oynamak için değil de sırf ona güzellik, kuvvet, parlaklık gibi bir renk vermek için kullanılan sıfat.

Hamster TDK ne anlama gelir?

TDK Bilim ve Sanat terimleri sözlüğüne göre hamster ne demektir? Yanaklı fare, oynak kemirgen, sevimli sincap, cırtlak sıçan.