Tadil hukukta ne demek?

Tadil edilecek ne demek?

Doğrultma, yapılması gereken değişiklik.

Tahdidi sayım ne demek?

örneklerin, sayılanlarla sınırlı olmamak üzere verildiği anlamına gelir.

Takibat ne demek hukuk?

bir olayın takipçisi olduğunu ve konu üzerinde inceleme yapıldığını belirten sözcük. bir hukuk terimi.

Tahkik ne demek hukuk?

Bir şeyin gerçekliğini ve doğruluğunu araştırmaya tahkik etmek denir. Tahkiki imanda araştırma ve düşünce esastır.

Hadis ilminde tadil ne demek?

Ta’dîl sözlükte “ılımlılık, dürüstlük; gönülde doğru olduğuna dair kanaat beliren şey” anlamına gelen adl veya adâlet kelimesinden türemiş bir masdar olup “düzeltmek, doğru hüküm vermek, tezkiye etmek” demektir. Hadis terimi olarak da “râviyi, rivayetinin kabulünü gerektiren sıfatlarla nitelemek” mânasını taşır.

Tadlil ne demek?

TADLİL – TAZLİL (ﺗﻀﻠﻴﻞ) i. (Ar. ḍalāl – ḍalālet “yoldan sapmak”tan taḍlіl – tażlіl) Doğru yoldan saptırma, azdırma, dalâlete düşürme: Görmediğimiz, duymadığımız şeyleri akıl ve irfânımız erişemediği vakit inkâr ederiz; bu inkâr ise havassımızın ekser-i ahvâlde bizi tağlit ve tadlil etmesindendir (Ahmet A. Konuk).

Tahdide uğramak ne demek?

Sınırlama, daraltım. ~ etmek; sınırlamak, daraltmak. Hudutlandırmak.

Hukukta tahdit ne demek?

Tahdidi; Hukuk alanında kullanılan bir terimdir. Hukuk terimi olarak sözlük anlamı: sınırlayıcı, tüketici (erschöpfend, limitatif).

Takibat yapmak ne demek?

TÂKÎBAT. (ﺗﻌﻘﻴﺒﺎﺕ) i. (Ar. ta’ḳіb ve çoğul eki -āt ile ta’ḳіbāt) Bir kimse hakkında suçtan dolayı yapılan adlî kovuşturma: Eşkıyâlık eder ve sonra kaleye kapanır, tâkîbattan masun kalırdı (Refik H.

Cezai takibat ne demek?

Suç işlediği sanılan bir kimsenin, üstüne atılan o suçu işleyip işlemediğini ortaya çıkarmak için yapılan soruşturma, sorgu, tutuklama, salıverme ve benzeri işlemlerin tümü.

Tahkik ne demek dinî?

Tahkik kelimesi Arapça bir sözcük olan ”hakk”tan türetilmiştir. Bir şeyin gerçekliğini ve doğruluğunu araştırmaya tahkik etmek denir. Tahkiki imanda araştırma ve düşünce esastır. Bu nedenle Kuran’ı Kerim’in birçok ayetinde ”hala akletmeyecek misiniz” diye sorulur ve insanlara düşünmeleri emredilir.

Tahkik olmak ne demek?

Tahkik etmek, bir durumun doğruluğunu, yanlışlarının olup olmadığını araştırmak demektir. Yine bir konu hakkında soruşturma yapmak anlamında da kullanılır. Kısaca tahkik etmek araştırmak ve soruşturmaktır.

Cerh ve tadil ne demek kısaca?

Cerh ve Ta’dil, ravîlerin (Hadis rivayet eden kişilerin) dini ve bilimsel açıdan eleştirisini konu edinen ilimdir. Cerh ve Ta’dil’in amacı hadisleri, güvenilirlik açısından zayıf olanlardan ayırmaktır. Temel hedefi ise İslam dinini korumaktır. … Bir anlamda Cerh şahitliğin reddedilmesi anlamına gelmektedir.

Ravinin zabt sahibi olması nedir?

Talat Koçyiğit zabt terimini, “ravinin hıfzından rivayet etmesi halinde rivayet ettiği hadisi isnadı ile birlikte hiç kuşkusuz ezberlemiş, kitabından rivayet etmesi halinde, kitabını dikkatli bir şekilde yazmış ve kontrol etmiş olması” (Koçyiğit, 1985: 370) sıfatı olarak tanımlamıştır.

Tahditli pasaport ne demek?

Tahdit, kelime anlamı olarak sınır koyma, kısıtlama anlamlarına gelmektedir. İdare tarafından gerçekleştirilen pasaport tahdidi işlemi, pasaport sahibi kişinin pasaport kullanımının sınırlanması, kısıtlanması sonucunu ortaya çıkarmaktadır.