Selimiye Camii ndeki ters lalenin sırrı nedir?

Selimiye’deki ters lale nerede?

Edirne ve Selimiye Camii ile ilgili araştırmalarıyla tanınan gazeteci-yazar Halil Delice, ters lalenin sırrını şöyle anlattı: “Ters Lale, Selimiye Camisi’nin müezzin mahfilini ayakta tutan mermer direklerden biri üzerine kazınmış serçe büyüklüğünde bir lale motifidir.

Hangi camide ters lale?

Selimiye Camii Edirne’de Mimar Sinan tarafından inşa edilmiş camidir. Bazı kitaplarda o dönemde 80, bazılarında ise 90 yaşında olduğu belirtilen Mimar Sinan bu eser için “en iyi eserim” demiştir.

Ters lale motifi nedir?

MİMAR SİNAN EFSANESİ Efsaneye göre, Selimiye Camii’ni lalelerle dolu bir alana yapmak isteyen Mimar Sinan’a, karşısındaki bir kadın şu sözlerle ısrar eder: “Bu lale bahçesi benim buraya yapamazsınız, yaparsanız da beni anlatan bir motif istiyorum.” Bunun üzerine Mimar Sinan da caminin bir ucuna ters lale motifi çizer.

Ters açan lale nerede yetişir?

Genelde ters lale Hakkari iliyle özdeşleştirilmiş olsa da Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesindeki birçok şehirde yetiştirilebilir.

Selimiye Camii minaresi neden 3 merdivenli?

Selimiye Camii minarelerinden ikisinin üçer merdiveni vardır. Bu minareler cami avlusunun kuzeydoğu ve kuzeybatı köşelerindedir. Merdivenler üç ayrı şerefeye çıkacak olan müezzinlerin birbirlerine engel olmadan çıkmalarını sağlar.

Mimar Sinan çıraklık eseri nedir?

Mimar Sinan‘ın çıraklık eserim dediği,Şehzadebaşı Camii,bence en etkileyici eserlerinden biridir.Sultan Süleyman’ın genç yaşta ölen oğlu Mehmet için yaptırdığı bu caminin iç mekanı da çok ferah ve etkiliyecidir. Mimarların ve sanat tarihçilerinin mutlaka görmesi gereklidir.

Ters lale neden yasaklandı?

Ters lale, bir dönem aşırı şekilde toplatılması ve yurt dışa çıkarılması nedeniyle 2013’te dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından toplanması ve naklinin yapılması yasaklandı. Doğu Anadolu Bölgesi’nin bin 500 ile 3 bin rakımlarda yetişebilen ters lale, birçok hikaye ve efsaneye de konu olmuş.

Ters lalenin Faydaları Nelerdir?

Bu bitki acı, tatlı ve biraz soğuktur. Akciğer ve kalp de dahil olmak üzere iki hastalığa iyi geldiği biliniyor. Başlıca işlevleri soğutma ile balgamları gidermek, öksürüğü durdurmak için akciğerleri nemlendirmek ve şişmeyi azaltır. Soğanlardan kaynatılarak içilmesi halinde yararlanıldığı biliniyor.

Ters lale nasıl yetiştirilir?

Ters lale yetiştireceğiniz yer ne kadar uzun süre kesintisiz direkt güneş alırsa o kadar iyidir. Soğanları ekim ayında, en geç kasımda edinmeli ve hiç bekletmeden toprağa ekmelisiniz. Bahçede toprağı derinden çapalayın ve hafifçe gübreleyin. Soğanları 15cm derine gömün (ama yanlamasına).

Çift şerefeli minare kaç metre?

Caminin 3.80 m . çapında, 85 metre yüksekliğindeki üçer şerefeli dört zarif minaresi‘nden ikisi gösterdiği özellikle adeta yeryüzünde tek ve örneği olmadığını göstermektedir. Giriş yönündekilerle şerefelere tek yolla, diğer ikisinde ise üç şerefeye ayrı ayrı yollardan çıkılmaktadır.

Selimiye Camii kubbesinde ne yazıyor?

Selimiye Camii‘nin 31.30 cm çapındaki ana kubbesinde, ortada mavi zemin üzerine, kalemişi tekniği kullanılarak, beyaz renkli celi sülüs hat ile Besmele ile başlayan “İhlas Suresi” yazılmıştır. Bu Sure: “De ki: O, Allah birdir. Allah, samed’dir. (Her şeyin başvuracağı, yardım dileyeceği, tek varlık O’dur).

Mimar Sinan’ın yaptığı camilerin adı nedir?

Bunlar Şehzade Camii (1543–48), Süleymaniye Camii (1548–59), Kırkçeşme su işleri (1561–65), Büyükçekmece Köprüsü (1565–67) ve Edirne’deki Selimiye Camii (1568–74) idi.

Çıraklık kalfalık ustalık eserleri nelerdir?

Mimar Sinan’ın “çıraklık eserim” dediği Şehzade Camii, İstanbul’da inşa ettiği ilk eserdi. “Kalfalık eseri” Süleymaniye Camii’ndeki mimari dehası ile “Koca Sinan” olarak anılmaya başladı. Hayatı boyunca pek çok şahesere imzasını atan Sinan, “ustalık eseri” olan Selimiye Camii’ni ise 85 yaşında iken inşa etti.

Ters lale kurtce ne demek?

Ters lalenin asıl adını ‘Ağlayan Gelin’ olduğunu vurgulayan Ertunç, Kürtçe isminin ise, ‘Serdıxün’ olduğunu ifade etti.

Ters lale toplamak yasak mı?

Bu arada Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, nesli tehlike altında olan ve nadir bulunan soğanlı bitki türlerinden biri olan ters lalenin toplanması, soğanlarının çıkarılması, taşınması ve satılmasının yasak olduğu belirtildi. 2872 sayılı …