Stoma nedir bakımı nasıl yapılır?

Stoma temizliği nasıl yapılır?

Stoma çevresindeki derinin bakımı ılık su, yumuşak tuvalet kâğıdı ya da gazlı bezle yapılmalıdır. Torba çıkarıldıktan sonra stoma ve çevresi ılık su ile temizlenmelidir. Stoma ve çevresi silindikten sonra iyice kurulanmalı.

Stomadan neden kan gelir?

Stoma kan damarlarınca zengindir. Sürtünme ve zorlama ile küçük kanamaların oluşması normaldir. Eğer kanama uzarsa ve stomadan gelen içerik de kanlı ise mutlaka doktorunuz ile görüşmeniz gerekir. ► Stomayı çevreleyen cilt, stomadan çıkan dışkı ile doğrudan temas etmemelidir.

Stoma bakım nedir?

Bazı rahatsızlıkların tedavisinde karın içinde bulunan bağırsakları karın cildine ağızlaştırmak gerekebilir. Böyle bir durumda sindirim işlevinden arta kalan gıda artıkları karın cildindeki bu ağızdan dışarı atılır. Stoma yerine yapıştırılan bir torba ile gıda artıkları toplanır.

Stoma kaç günde değiştirilir?

Tek parçalı ileostomi torbalarının 2-3 günde bir değiştirilmesi gereklidir. İki parçalı ileostomi torbalarında ise sadece adaptörün haftada bir veya iki defa, torbanın ise mümkün oldukça sık değiştirilmesi gereklidir.

Stoma torbası nasıl boşaltılır?

Kolostomi torbasını değiştirmek için;

  1. İlk olarak, ellerinizi antibakteriyal sabun ve ılık su ile yıkayın.
  2. Sonra, torbayı stomadan nazikçe ayırın.
  3. Torbanın altını ayırın ya da kesin ve içini tuvalete boşaltın ya da çöp poşetine atın.
  4. Stomayı ılık su ve yumuşak bir sabunla nazikçe temizleyin.
  5. Stomayı tamamen kurutun.

Adapt krem nedir?

Adapt Pasta (79300) Stoma ve bariyer arasında kalan cilt bölgesini korumak için kullanılır. Cilt ve stoma etrafındaki uyumusuz bölgeri doldurarak tahrişe engel olur.

Stoma kemeri ne işe yarar?

Kemer. Stoma cihazının yapışkanlığını arttırmak için bağlantı üzerine asılarak kullanılır.

Kolostomili hasta ne kadar yaşar?

Kolostomi Hastaları Ne Kadar Yaşar? Hastaya kolostominin takılması hastanın yaşam süresini olumsuz etkilemez. Yani normal insanlar ne kadar yaşıyorsa kolostomi hastaları da o kadar yaşayabilir.

Kolostomi torbası ile banyo yapılır mı?

Stoma torbanız takılı iken ya da torbanızı çıkartarak banyo yapabilirsiniz. Kolostomi torbaları suya karşı dayanıklı olup suda bile yapışık olarak kalabilmektedir.

Kolostomi hastaları ne yememeli?

Kolostomi Sonrası Yenmemesi Gereken Gıdalar

  • Yüksek lifli besinler.
  • Gazlı içecekler.
  • Aşırı yağlı ya da kızarmış yiyecekler.
  • Kabuklu ve çiğ meyveler.
  • Çiğ sebzeler.
  • Kepekli tahıllar.
  • Kızarmış tavuk, kızarmış balık vb.
  • Bakliyatlar.

Stoma ve yara bakım nedir?

Stoma ve Yara Bakım Ünitesi (SYBÜ) Stoması, yarası inkontinansı ve/veya fistülü olan bireylere bakım, eğitim, danışmanlık ve rehabilitasyon hizmetlerinin sunulduğu özel birimdir.

Normal Stomanın görünümü nasıl olmalıdır?

STOMA (KOLOSTOMİ, İLEOSTOMİ) BAKIMI

  • Görünümü: (siyaha yakın, pembe kırmızıya yakın, siyah nekroze)
  • Çapı : (mm)
  • Çevresi: (Normal ya da deri tahrişi)
  • Gaitanın özelliği : (normal kıvamda, diyare, konstipe)
  • Torba şekli: (tekli şeffaf torba, tekli opak torba, çiftli şeffaf torba)

Kolostomi Torbasi kac gunde bir degisir?

Tek parçalı torbaların 2-3 günde bir değiştirilmesi gereklidir. İki parça torbalar da torba ile adaptörün birbirinden ayrı olduğu ve boşaltımı alt kısmından kolaylıkla yapılan türüdür. İki parçalı kolostomi torbalarının adaptörü sık sık değiştirilmelidir.

Ürostomi torbası kaç günde bir değiştirilir?

Dışkı sızıntısı, adaptörün altında kaşınma ve yanma vb. olmadığı sürece adaptör ciltte 3-7 gün kalabilir. Altı kapalı torbaların 3/2’si dolduğunda atılır, alttan boşaltmalı torbalar 3/2’si dolunca boşaltılır. Torbalar 48 saatte bir değiştirilir.

Adapt paste ne işe yarar?

Adapt Pasta (79300) Stoma ve bariyer arasında kalan cilt bölgesini korumak için kullanılır. Cilt ve stoma etrafındaki uyumusuz bölgeri doldurarak tahrişe engel olur.