Suudi Arabistan yemeni neden vuruyor?

Suudi neden yemeni vuruyor?

Yemen‘de Şii Husilerden oluşan Ensarullah Hareketi’nin başkent Sana’nın ardından Taiz ile liman kenti Aden’i de ele geçirmesi ve Cumhurbaşkanı Hadi’nin Aden’i terk ederek kayıplara karışmasının ardından Suudi Arabistan Yemen‘e hava saldırısı düzenledi.

Yemen de Husiler kimlerdir?

Ensarullah (El-Husiyyun, Arapça: أنصار الله “Allah’ın Yardımcıları”), Yemen’de faaliyet gösteren Zeydi grup. Grup, ismini kurucusu Hüseyin Bedreddin el Husi‘den almıştır. İlk kez 2004 yılında silahlı ayaklanma başlatmışlardır. 2004 yılından beri İran tarafından malî ve askerî destek almaktadır.

Yemende neden iç savaş var?

Savaşın gerekçesi Suudi Arabistan da desteklediği devrik lider Hadi’nin, Sana’daki başkanlık koltuğuna tekrar oturması hedefiyle Birleşik Arap Emirlikleri, ABD, İngiltere ve Fransa’nın da içinde olduğu uluslararası bir savaş koalisyonu kurup komşusu Yemen’i havadan vurmaya başladı.

Husiler kimle savaşıyor?

l Ülkeyi 33 yıldır yönetmekte olan Ali Abdullah Salih’i devirenler Husiler olmuştur. Husilerin arkasında destek veren dış gücün İran olduğu düşünülmektedir. l Bunun üzerine Suudi Arabistan, Yemen’deki Husilere karşı askeri müdahale başlatmıştır.

Yemen fakir mi?

Yemen, 6 yıldır süren yıpratıcı iç savaşla dünyanın en fakir ülkelerinden biri haline geldi. Savaşta 112 bin kişi öldü, 28 milyonluk nüfusun 24 milyonu insani yardıma muhtaç durumda.

Yemen’deki sorun ne?

Başlangıç Arap Baharı sonrası devrilen eski cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih, Şii Ensarullah Hareketine destek vermeye başlamıştır. Yemen’de bir türlü sağlanamayan istikrar sonucu bir hükûmet krizi oluşmuştur ve Husilerin başkent San’a’yı ele geçirerek, yönetimi devralmasıyla sonuçlanmıştır.

Husiler Şii mı?

Husi‘ler Yemen’in %30’una yakınını oluşturan Zeydi’lerin 1980’li yıllardan bu yana Şii misyonerler tarafından Şiileştirilen koludur.

Husiler terör örgütü mü?

Açıklamaya göre, Husilerin, 21 Eylül 2014’te başkent Sana’yı ele geçirmelerinden bu yana Yemen halkına karşı işledikleri “öldürme, yerinden etme, hapse atma ve işkence” gibi suçlar ve komşu ülkeler ile su yollarına yönelik ihlalleri nedeniyle terör örgütü olarak ilan edilmesine ve Arap kara listesine alınmasına karar …

Yemen halkı hangi mezhepten?

Sünnilerin yanı sıra, Yemen‘in önemli bir kısmı bütün Şiî mezhepleri gibi dini olmaktan ziyade siyasi özellikler taşıyan ve Sünniliğe en yakın Şii mezhebi olarak kabul edilen Zeydilik’e mensuptur. Mezhep ismini Hz. Hüseyin’in torunlarından Zeyd bin Ali’den almaktadır.

Yemen de kimler savaşıyor?

Yemen‘deki İran destekli Husiler, Eylül 2014’ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015’ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor. Ülkede 7 yıldır süren çatışmalarda 233 bin kişi yaşamını yitirdi.

Yemende iç savaş devam ediyor mu?

Yemen’de 7 yıldır devam eden iç savaş, ülkenin önemli geçim kaynaklarından balıkçılığa ciddi zarar vererek, bu sektörden geçimini sağlayanların hayatını zorlaştırıyor.

Husilerin mezhebi nedir?

Şii mezhebinin Zeydiyye kolundan olan Husi aşireti, ismini 2004 yılında dönemin cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’e karşı ayaklanmayı başlatan Hüseyin Bedrettin el Husi’den alıyor.

Yemen halkı Müslüman mı?

Müslüman nüfusun tahminen %65’ini Sünniler, %35’ini Şiiler oluşturmaktadır.

Yemen halkı Arap mi?

Suudi Arabistan ülkesinin hemen güney kısmında yer alan Yemen 26 milyonluk nüfusu ile Arap yarımadasının en makul nüfuslu ülkelerinden biridir. Halkının önemli bir kısmının Araplardan oluştuğu bu ülkenin en belirgin özelliklerinden biri de yine halkının önemli bir kısmının müslümanlardan oluşmasıdır.

Yemen de yasayan muslumanlar hangi mezhep?

Müslüman nüfusun tahminen %65’ini Sünniler, %35’ini Şiiler oluşturmaktadır.