Rituximab hangi hastalıklarda kullanılır?

Rituximab nasıl uygulanır?

Türkiye’de rituksimab preparatı olarak mabthera adıyla 100 ve 500 mg’lık flakon formları bulunmakadır. İki hafta ara ile 1000 mg infüzyon adı verilen damardan serum içinde yavaş olarak verilir (İlaç hastanede 4-6 saatlik sürede verilir). Klinik duruma göre 6 ayda bir uygulanır.

MABTHERA nedir ne işe yarar?

MABTHERA, daha önceden diğer bazı ilaçları kullanmış, hiç fayda görmemiş, yeterince fayda görmemiş veya yan etkiler yaşamış olan erişkin hastalarda romatoid artrit tedavisinde kullanılır. MABTHERA genellikle metotreksat adındaki başka bir ilaçla birlikte kullanılır.

MABTHERA nedir yan etkileri?

MABTHERA‘ya bağlı yaygın olmayan oranda bildirilen yan etkiler: yüz ve vücutta su tutulması (ödem) akciğerlerde ve boğazda iltihaplanma, tahriş ve/veya daralma, öksürük. ürtiker (kurdeşen), kaşıntı, döküntü gibi deri sorunları

Rituksimab hangi grup ilaç?

Non-Hodgkin lenfoma ve kronik lenfositik lösemi tedavisinde kullanılan bir kimerik monoklonal antikor olan Rituksimab (rituximab = piyasa adı Maphtera), lenfoma ve lösemi hücreleri yüzeyindeki CD20 proteinine bağlanarak anti-kanser etkisini gösterir.

Prednol en fazla kaç gün kullanılır?

Genellikle başlangıç dozu günde 160 mg’dır. Doz, 1 ya da 2 seferde alınır. 1 haftanın sonunda doz günlük 64 mg’a düşürülür ve bu tedavi 1 ay sürer.

Akıllı ilaç kullanırken nelere dikkat edilmeli?

İlaç kullanımı yarıda kesilmemeli, hekime danışmadan doz değişikliğine gidilmemelidir. Doz atlamamaya ve ilacı hekimin önerdiği şekilde almaya özen gösterilmelidir. İlaç dışı gıda takviyesi, bitkisel ürün gibi tedaviye yönelik diğer ürünlerin bilinçsiz kullanımından kaçınılmalıdır.

MABTHERA serum nedir?

MABTHERA, bir tür protein olan bir antikor (rituximab) içerir. Rituximab bir çeşit beyaz kan hücresi olan B lenfositinin yüzeyine bağlanır. Rituximab bu hücrenin yüzeyine bağlandığında, hücrenin ölmesine neden olur. Rituximab, Çin Hamster Yumurtalık hücrelerinden elde edilmiştir.

Mesna ne işe yarar?

Hemorajik sistit ve hematüri gelişimini önlemek amacıyla MESNA‘nın (2-merkaptoetansülfonat sodyum) üroprotektif ajan olarak kullanılması günümüz kemoterapisinde standart bir uygulamadır. MESNA toksik metabolitleri nötralize ederek böbrek ve mesaneyi korumakta ve idrar yolu ile vücuttan atılmaktadır.

Rituksimab akıllı ilaç mı?

Transtuzumab, bevacizumab, rituximab, cetuximab immünoterapi uygulanan kanserde akıllı ilaç isimleri arasındadır.

Metotreksat yan etkileri ne zaman geçer?

Erişkinlerde haftada bir 12 saat arayla 3 doz 2.5-5 mg ya da haftada bir 10-25 mg oral, I.M. ya da I.V. tek doz olarak uygulanabilir. Çoğu hastada iyileşme 4 haftada görülür en iyi sonuca 2-3 ayda ulaşılır. Metotreksat tedavisinin kesilmesinden sonra 2 haftayla 6 ay arasında nüks belirtileri görülür.

Kortizon vücuttan ne kadar sürede atılır?

Bu açıdan bakıldığında kortizonun vücuttan tamamen atılması gibi bir durum söz konusu değildir. İnsan vücudunda ölüm anına kadar kortizon hormonu salgılanır. Kortizonun ilaç olarak kullanılması durumda, tedavi bittikten sonra vücut yeniden kendi düzenine döner. Kortizon vücutta yeniden olması gerektiği gibi salgılanır.

Kortizon günde kaç mg?

En sık kullanılan kortizonlar metilprednizolon ve prednizolondur. Düşük doz olarak kast edilen ise 10 mg‘ın altındaki dozlardır. Lupus, damar iltihabı (vaskülitler) ve Behçet hastalıklarında bazen çok yüksek dozlarda kortizon ihtiyacı gelişir. Burada günde 60 mg tablet veya 1000 mg serum dozları kullanılır.

Akıllı ilaç kaç ay kullanılır?

Akıllı ilaçlar hastaya ilave bir yaşam süresi sağlıyor. Akciğer kanserinin bir tipinde, hastanın hiç kemoterapi görmeden sadece basit bir ilaçla ömrü, 1-2 seneden 4-5 seneye çıkabiliyor. Ölümcül hastalar bir ilaçla sekiz ay, ikinci bir ilaçla 16 ay hatta iki sene yaşayabiliyor.

Akıllı ilaç kullananlar nasıl beslenmeli?

Doğal besinleri taze olarak bulunan meyve ve sebzeleri mevsimine göre tüketilmelidir. Unlu ve şekerli mamullerden uzak durulmalıdır. Beyaz şeker yerine esmer şeker tercih edilmeli ve beyaz ekmek yerine tam buğday unundan yapılmış ekmek tüketilmelidir. Yağ kullanımına dikkat edilmeli margarinden uzak durulmalıdır.

Adriamisin nedir ne için kullanılır?

Doksorubisin ya da hidroksidaunorubisin (ticarî adıyla Adriamisin) kanser kemoterapisinde kullanılan bir ilaçtır. Bir antrasiklin türevi antibiyotiktir, doğal bir ürün olan daunomisin ile yakından ilişkilidir, ve diğer tüm antrasiklinler gibi DNA içine enterkalasyon yapar.