Turkce ambargo ne demek?

Silah ambargosu ne demek?

Bir malın serbest sürümünü engellemek için konulan yasak, engelleyim : “Silah ambargosu.” Bir devletin, gemilerin kendi limanlarından ayrılmasını yasaklama buyruğu, engelleyim . Bir ülkenin dış dünyayla ilişkilerini engelleme, engelleyim .

Ambargo hangi dil?

Ambargo kelimesi Fransızca kökenlidir. – Silah ambargosu.

Ambargolu ülke ne demek?

bir ülkenin belirli şartları yerine getirmeye zorlamak için başka bir ülkeyi ekonomik ve kültürel olarak kısıtlaması ve ablukaya almasına verilen ad. eskiden beri uluslararası politikada etkili bir silah olarak kullanılır.

Yaptırım uygulaması ne demek?

Kelime anlamı zorla yaptırma demektir. Hukuk kuralına uymayan kişiye kuralın zorla uygulatılmasıdır.

Ambargo hukuk ne demek?

Klasik anlamıyla ambargo: Bir devletin kendi limanlarında bulunan diğer devlete ait gemileri barış zamanında haciz ve tevkif etmesidir.

Boykot ve ambargo nedir?

Başka bir anlatımla boykot, arz edilen ürünlerinin alınmamasına, talebin azaltılması demek. Adını sık sık duyduğumuz ambargo ise doğrudan arz cephesini hedef alır. Yani bir ülkenin ürünlerini (örneğin petrol) piyasaya sürmesinin önlenmesi.

Ambargo hangi ülkenin?

Irak ambargosu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından Irak’a yönelik uygulanan ekonomik ve ticarî yaptırımların toplamıdır.

Uluslararası yaptırımlar nedir?

Uluslararası ilişkiler literatüründe en basit anlamıyla yaptırımlar; güçlü bir aktörün daha güçsüz bir aktöre karşı yapmakta olduğu bir eylemi durdurması ya da yaptığı bir yanlışı düzeltmesi amacıyla uygulamaya koyduğu eylemler bütünü olarak ifade edilir.

Bir ülkeye yaptırım uygulamak ne demek?

Ekonomik yaptırımlar, bir veya daha fazla ülke tarafından hedeflenen bir devlete, gruba veya bireye karşı uygulanan ticari ve finansal cezalardır. Ekonomik yaptırımlar çeşitli siyasi, askeri ve sosyal konular için uygulanabilir. Ekonomik yaptırımlar yerel ve uluslararası amaçlara ulaşmak için kullanılabilir.

Yaptırım karari ne demek?

Yaptırım bir hukuk kuralına aykırı davranılmasının sonucunda yol açılan zararın ortadan kaldırılmasını amaçlar. Kısaca yaptırım “Bir hukuk kuralına aykırı davranılması halinde hukuk düzenince öngörülen sonuçtur.” Yaptırım bir hukuk kuralını diğer sosyal düzen kurallarından ayırır.

Yok hükmünde ne demek hukuk?

Akla, mantığa, gerçeğe, insani değerlere, uluslararası anlayışa, te- amüllere, kanun maddesine dayanmayan, sakat, eksik her türlü karar, işlem yok hükmünde terimiyle nitelendiriliyor.

Boykot olayı nedir?

Hz.Peygambere İslam’ın gelişinin yedinci yılında başlayan ve onuncu yılında sona eren Boykot olayı, Mekkelilerin Hz.Peygamber ve onu savunan akrabaları Haşim oğullarına uyguladıkları ilginç bir baskı yöntemi olarak ve bir o kadar da bu üç yıl boyunca meydana gelen diğer bazı olayları ile dikkat çekmektedir.

Boykot kararı nedir?

Bir işi, bir davranışı yapmama kararı alma. Bir kimse, bir topluluk veya bir ülkeyle, amaca ulaşmak için her türlü ilişkiyi kesme.

Ülkeye yaptırım ne demek?

Ekonomik yaptırımlar, bir veya daha fazla ülke tarafından hedeflenen bir devlete, gruba veya bireye karşı uygulanan ticari ve finansal cezalardır. Ekonomik yaptırımlar çeşitli siyasi, askeri ve sosyal konular için uygulanabilir. Ekonomik yaptırımlar yerel ve uluslararası amaçlara ulaşmak için kullanılabilir.

Uluslararası yaptırım otoriteleri kimlerdir?

Uluslararası yaptırımlar özellikle ABD başta olmak üzere Avrupa Birliği, Kanada ve Avusturalya tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Hali hazırda en sert yaptırımlar ABD tarafından uygulanmaktadır.