Türkçe’nin tarihi dönemi nedir?

Türkçe dönemi nedir?

Türkçenin Tarihî Gelişimi Türk dilinin ortaya çıkış tarihi kesin olarak bilinememektedir. Türkçenin bilinen yazılı metinlerinden önceki dönemleri “karanlık dönem” olarak kabul edilmektedir. Türkçenin yazılı ürünlerle takip edilebilen 7. yüzyıldan 13. yüzyıla kadar olan dönemine “Eski Türkçe” denir.

Türkçenin hangi döneme aittir?

Bugünkü bilgilerimiz ışığında Eski Türkçe dönemi, Türk yazı dili tarihinin başlangıç noktasıdır. Bu dönem, Türk dilinin yazılı ürünler vermeye başladığı ilk dönemdir. Başka bir deyişle, Eski Türkçe dönemi öncesinde Türkler tarafından yazıya geçmiş, Türk diliyle yazılmış herhangi bir belge bulunmamaktadır.

Türkçe ne zaman ortaya çıktı?

Türk yazı dilinin tarihi Orhun vadisindeki yazıtlarla başladı. Türkçenin bilinen en eski sözlüğü “Dîvânü Lugati’t-Türk” ise 1072-1074 yılları arasında yazıldı. Ancak Türkçenin ilk kez resmi dil kabul edildiği tarih ise 13 Mayıs 1277. Karamanoğlu Mehmet Bey’in fermanıyla Türkçe resmi dil ilan edildi.

Orta Türkçe dönemi hangi yüzyılları kapsar?

İslamiyet’e giriş akabinde Eski Türkçe dönemi sona ermiştir. Yeni yazı dilleri oluşum sürecini toplayan Orta Türkçe dönemi başlamıştır. Bu değerli dönem 11.yüzyıl ve 16.yüzyıllar arasını kapsamaktadır.

Türkiye Türkçesi Türkçe’nin hangi tarihi dönem içerisinde yer almaktadır?

Bu dönemde eski Türkçenin izleri tamamen kaybolmuştur. Farsça ve Arapça tesiri fazladır. 5 asır Osmanlı devletinin yazı dili olarak kullanılır. 3) Türkiye Türkçesi: 1908 yılında i-İkinci Meşrutiyet ile başlayan devre günümüze kadar devam eder.

Eski Turkcenin 3 evresi nedir?

İşte 13. asırdan günümüze kadar Batı Türklerinin yazı dili ola gelmiş bulunan Batı Türkçe’si iç ve dış gelişme ve değişiklikler bakımından şu üç devreye ayrılır: Eski Anadolu Türkçesi. Osmanlıca. Türkiye Türkçesi.

Tarihi Türk Lehçeleri nelerdir?

  • Sibirya ve Altay alanı: Karagas. Soyan. İrtiş ve Tobol. Altay. Telengit. Teleüt. Tuba. Kumandı Lebed. Sagay. Beltir. Kaç Koybal. Kızıl. Şor. Kamasin. Çalım ve Çat.
  • Doğu Türkistan alanı Uygur. Sarı Uygur. Tarançi.
  • Batı Türkistan alanı Karakalpak. Özbek. Kırgız. Kazak. Türkmen.

Eski Türkçe dönemi eserleri nelerdir?

Bu dönemde verilen eserlerin tamamı Mani ve Buda dinleriyle ilgilidir. Bu eserlerin başta gelenleri Altun Yaruk, Irk Bitig ve Sekiz Yükmek’tir….Bu devrede İslamiyet resmen kabul edilmiş ve alfabe olarak Arap harfleri alınmıştır.

  • Kutadgu Bilig,
  • Dîvânü Lügati’t-Türk,
  • Atabet-ül Hakayık ve.
  • Divan-ı Hikmet.

Türkçenin en eski dönemi nedir?

Eski Türkçe, Türk yazı dilinin ilk devresidir. Bu devre, Göktürkler, Uygurlar ve Karahanlılar devrinin bir bölümü (13. yüzyıla kadar) olmak üzere yaklaşık sekiz asırlık dönemi kapsar. 8. yüzyıldan 13. yüzyıla kadarki dönemdir.

Türkler eskiden hangi dili konuşuyordu?

Eski Türkçe olarak da anılan Osmanlıcanın 13. ve 20. yüzyıllar arasında kullanıldığı biliniyor. Pek çok araştırmacının “Osmanlı Türkçesi” olarak nitelendirdiği dil, 1876’da ilan edilen Kanun-i Esasi’de resmi dil sıfatını “Türkçe” adı altında kazanmıştı.

Eski Türkçe hangi dönemlerde kullanılmıştır?

Eski Türkçe, Türk yazı dilinin ilk devresidir. Bu devre, Göktürkler, Uygurlar ve Karahanlılar devrinin bir bölümü (13. yüzyıla kadar) olmak üzere yaklaşık sekiz asırlık dönemi kapsar. 8. yüzyıldan 13. yüzyıla kadarki dönemdir.

Orhun Yazıtları Türkçenin hangi dönemine aittir?

Bu yazıtlar II. Göktürk Kağanlığı’na aittir. Yazılış tarihleri MS. 8. yüzyılın başlarına dayanmaktadır. Yazıtlardan Kül Tigin Yazıtı 732 yılında, Bilge Kağan Yazıtı 735 yılında yazılmışlardır.

Türkçeyi kim icat etti?

Konya çevresinde kurulan Karamanoğulları Beyliği hükümdarı l. Mehmed Bey ilk defa Türkçe‘yi Türkiye’nin Tek Resmi Lisanı Olarak İlan etmiştir. Konya çevresinde kurulan Karamanoğulları Beyliği hükümdarı l. Mehmed Bey ilk defa Türkçe‘yi Türkiye’nin Tek Resmî Lisanı Olarak İlân etmiştir.

Türkçe hangi evrelerden geçmiştir?

Türkçenin, bilinen yazılı metinlerinden önceki dönemleri “karanlık dönem” olarak kabul edilmektedir. Türkçenin yazılı ürünlerle takip edilebilen VII. yüzyıldan XIII. yüzyıla kadar olan dönemine “Eski Türkçe” denir. Türkçe, yaklaşık altı asır boyunca; ses, biçim ve söz varlığı bakımından son derece durudur.

Orta Türkçe dönemi ne ile başlar?

Esas olarak Orta Türkçe, 11. yüzyılda İslamiyet etkisinde gelişen Türk dili ve edebiyatının birinci safhası olan Karahanlı Türkçesi ile gelişmeye başlamış, fakat Karahanlı Türkçesi, gerek dil özellikleri gerekse yazı ve imla geleneği bakımından Eski Türkçe döneminin bir uzantısı olarak devam etmiştir.