Yonca çeşitleri nelerdir?

Yoncada dormansi ne demek?

Yonca çeşitlerinin sonbaharda durgunluk (dormansi) dönemine girmeleri, çeşitlerin gün uzunluğu ve/veya düşük sıcaklığa gösterdikleri tepki sonucu ortaya çıkmaktadır.

Kır yoncası nedir?

-Gelişme Şekli: Dik -Bitki Boyu: 60-70 cm -Yaprak Şekli: Dar ve Uzun -Çiçek Rengi: Menekşe -Tohum Rengi: Kahverengi -Çok Yıllık Hastalık ve Zararlıları: -En önemli sorun küsküttür. Mekanik ve kimyasal mücadelesi oldukça zor olduğundan sertifikalı tohumluk kullanımı önerilmektedir.

Alfalfa nerede yetişir?

ABD’de özellikle Wisconsin ve Kaliforniya eyaletlerinde yetiştirilmektedir.

Yonca hangi hayvanlar yer?

Yonca süt sığırlarının her dönemi için önemli bir yem bitkisidir. Buzağılara 2 haftalık yaşa ulaştıklarında yonca kuru otu verilmeğe başlanmalıdır. Ancak buzağılara verilecek yoncanın kıyılarak verilmesi tavsiye edilmektedir.

Yonca zararlıları nelerdir?

Zararlılarla mücadele: Yoncanın en önemli zararlısı, yonca hortumlu böceği isimli bir böcektir. Zararlının baş kısmı siyahtır ve sırt kısmında beyaz bir çizgi bulunmaktadır. Yonca hortumlu böceği yılda bir döl vermektedir. Bu zararlı, ülkemizde yonca tarımının yapıldığı her yerde görülür.

Yonca ile birlikte ne ekilir?

Yoncanın Ekimi Yonca sulanan alanlarda buğday, arpa veya yulaf gibi bir tahıl ile karışık ekilebilir (Resim 5). Bu uygulama hem birinci yılda tarladan daha fazla ürün alınmasını sağlar, hem de tarlayı yabancı otların istilasından korur.

Yonca en çok nerede yetişir?

Türkiye’nin en önemli yonca üretim merkezlerinden birisi olan Aksaray’da yılda üretilen 200 bin ton yonca, başta şampiyon atların yetiştirildiği haralar olmak üzere birçok hayvan çiftliğine gönderiliyor. Aksaray merkeze bağlı Yenikent ve Sultanhanı beldesinde, halkın büyük çoğunluğu yonca üretimiyle geçimini sağlıyor.

1 dönüm yoncaya ne kadar su verilir?

Bir yılda 6-8 kez biçim yapılabilmekte ve yıllık su tüketimi sıcak yörelerde 2500 mm ye kadar varmaktadır. Nisan,Mayıs ve Eylül aylarında 15 gün arayla, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında ise 10 günde bir sulanmalıdır. Her sulamada toprağın 0-120 cm si tarla kapasitesine getirilecek şekilde su verilmelidir.

Dormansi grubu nedir?

Genel olarak her tohum olgunluk, durgunluk (dormansi) ve çimlenme olmak üzere 3 devre geçirir. Olgunluk bir tohumun fizyolojik ve morfolojik olarak ana bitkiden doğal olarak ayrılacak duruma gelmesidir. Bir tohumun olgunluktan çimlenmesine kadar geçen döneme dormansi denir.

Yoncanın kilosu ne kadar?

Normal şartlarda geçen sezon yoncanın kilosu 60 kuruş, balyası 12 lira iken, şimdi bu rakam 30 lirayı buluyor.” diye konuştu.

En iyi yem bitkisi hangisi?

En yaygın baklagil yem bitkileri olan yonca, korunga, fiğ serin iklim bitkileri grubunda, fiğ ve sudan otu tek yıllık, yonca ve korunga çok yıllık yem bitkileri grubunda, mısır, sudan otu, fiğ ve tahıl karışımları yeşil yem bitkileri grubunda, yem bezelyesi ve fiğ tane yem bitkileri grubunda, fiğ, yem bezelyesi ve …

1 dönümden kaç yonca balyası çıkar?

Bursa iznik iyi bakımlı 1 dönüm Yonca tarlasindan 20-25 balya (28kg) Yonca çıkmaktadır.

Alfalfa nedir faydaları?

Alfalfa (yonca) bitkisi, sağlıklı kemik gelişimi ve kemiklerin korunması, artrit, kireçlenme ve mafsal iltihabı semptomlarının iyileştirilmesinde destek gıdasıdır, Alfalfa (yonca) bitkisi, iştah açıcı ve iyi bir besleyici, anemi, kansızlıkta kan değerlerini iyileştiren şifalı bitkidir.

Sadece yonca ile hayvan beslenir mi?

Elbette sadece yonca ile koyun beslemesi yapabilirsiniz. Bazı besleme bildiğini iddia eden ticari satıcıların söylediği gibi sadece ryegrass veya diğer otlarla da besleme yapılabilir fakat hiçbir yem maddesi tek başına bir hayvan için yeterli değildir.

Koyun yaş yonca yerse ne olur?

Yoncanın faydalı bir bitki olduğunu belirten Ünlü, “Yonca kontrolsüz yenirse ve üzerine bir de su içirilmesi hayvanlarda ani şişmeye bağlı olarak ölümlere neden olur. Bu tip durumlarda acil olarak vatandaşlara biz hayvanın midesini deriye yakın olması nedeniyle sol taraftan delmeyi öneririz. En pratik yöntemi budur.