Servikal sitoloji sonucu ne demek?

Smear testi sonuçları neyi gösterir?

Smear testi, rahim ağzı ( serviks ) kanseri olmak üzere rahim ağzındaki hücresel düzensizlik ve kanser öncüsü hücrelerin, endometrium kanserinin teşhisi için kullanılan bir testtir. Kadınların, kadın doğum hastalıkları uzmanlarının belirlediği rutinde smear testi yaptırması gerekmektedir.

Sitoloji smear ne demek?

Sitolojik inceleme işlemin en etkili uygulandığı alan rahim ağzından (serviksten) alınan örneklerdir. Servikal hücrelerin bu şekilde toplanması işlemine “smear” (yayma, sürüntü) adı verilir.

Sitolojik tanı ne demek?

Vücut sıvıları Doku ya da organdan, çeşitli yöntemlerle alınan hücrelerin incelenmesi esasına dayanır. Doku tanısı kadar kesin olmasa da, -basit bir kan alma işlemi gibi- kolay uygulanır bir yöntem olması nedeniyle sık kullanılmaktadır. Sitolojik tanı operasyon planlamasının önemli ayağını oluştur.

Sitoloji neyi inceler?

Sitoloji veya hücre biyolojisi, kökü Yunancadaki kytos, barındırıcı kelimesidir), hücrelerin fizyolojisini, yapısını, içerdiği organelleri, bulunduğu ortamla olan ilişkisini, yaşam döngüsünü, bölünmesini ve ölümünü inceleyen bir bilim dalıdır. Bu işlem hem moleküler hem de mikroskobik ölçüde gerçekleştirilir.

Smear testi HPV gösterir mi?

Smear testinde ise rahim ağzından alınan hücrelerde anormallik olup olmadığı kontrol edilir. Her HPV enfeksiyonu hücresel anormalliğe neden olmaz. Bu nedenle bir kadında HPV olmasına rağmen smear testi normal olabilir. Yani smear testinde HPV çıkmaz.

Smear testi sonucu inflamasyon bulguları ne demek?

Birtakım infeksiyon veya inflamasyon bulguları izlenmiştir, tedavi sonrası tekrar smear alınması önerilir. Kullanılan bu terimlerden; malignite, kanser anlamına gelir ve negatif olması da kadının rahim kanseri taşımadığına işaret eder.

Smear testi sonuçları nasıl olmalı?

Öncelikle endişelenmeyin büyük olasılıkla sonucunuz normal olacaktır. Bu normal görünüm raporda negatif olarak belirtilir. Smear testlerinin çoğunda negatif sonuç görülür. Eğer sadece normal görünümde rahim ağzı hücreleri görülmüşse negatif bir sonucunuz var demektir.

Normal sitolojik bulgular ne demek?

Servikal sitoloji sonucunun normal olması, kansere neden olabilecek öncül lezyonların Smear Testi sırasında bulunmadığı anlamına gelmektedir.

Sitolojik bulgu ne demek?

Sitolojik inceleme, doku ya da organdan alınan hücrelerin incelenmesi esasına dayanır. Sitoloji laboratuvarlarında uygulanan pek çok yöntem, hastalıklarla ilgili bilgilerin elde edilmesinde tıbbi yardım sağlar.

Sitolojik örnek nedir?

Doku ya da organdan çeşitli yöntemlerle alınan hücrelerin incelenmesi esasına dayanır. Dökülen/dökülmesi kolaylaştırılan hücrelerin incelenemesidir. … Balgam, idrar, servikovaginal sitoloji, fırçalama, lavaj, yıkantı sıvıları, plevra ve perikard boşluklarında biriken sıvılar.

Sitolojik bulgular ne demek?

Tiroid, yumuşak doku meme vb yüzeyel kitleler ya da çeşitli radyolojik görüntüleme yöntemleri eşliğinde değişik organlara girilerek alınan materyallerin incelenmesidir.

Sitoloji normal ne demek?

Servikal sitoloji sonucu normal ne demek? Servikal sitoloji sonucunun normal olması, kansere neden olabilecek öncül lezyonların Smear Testi sırasında bulunmadığı anlamına gelmektedir.

HPV smear nasıl alınır?

Smear testi basit ve ağrısızdır. Test adet zamanı yapılmamalıdır, en iyi zaman adetten 10-20 gün sonrasıdır. Önce rahim ağzının (serviksin) görülebilmesi için, vajinaya bir spekulum (muayene aleti) yerleştirilir. Ardından küçük bir fırça rahim ağzına sürülerek hücre örnekleri toplanır ve cam üzerine yayılır.

Smear testinde HPV nedir?

HPV-Smear testi rahim ağzını (serviks) değerlendirmek ve kanser öncüsü durumlar açısından kontrol etmek için kadınlara yapılan özel bir rahim ağzı tarama testidir.

Rahimde inflamasyon bulguları nedir?

Karnın alt bölgesi ve kasıklarda ağrı rahim iltihabı belirtisi olabilir. Ağrı bazen hafif bazen şiddetli yaşanabilmektedir. Kötü kokulu vajinal akıntı rahim iltihabı belirtileri arasındadır. Cinsel ilişki veya cinsel ilişki sonrası kanama, adet dışı kanamalar rahim iltihabı belirtiler arasındadır.