Edirne’nin düğünleri nasıl olur?

Trakya düğünleri nasıl olur?

düğün günü sandalyeler çember şeklinde alana dizilir. ortaya köyün gençleri için masalar kurulur. arkaya ise daha orta yaşlı erkekler için masalar hazırlanır. düğün öncesi gelen tüm misafirlere yemek verilir. hava karardıkça kadınlar düğün alanındaki yerlerini alırlar. gençler ortaya geçip demlenmeye başlar. belki de …

Trakyada geline ne takılır?

“Gelin yürütme” denen bu olaydan sonra gelin kayınvalidesinin elini öper ve kayınvalide geline altın takar. Gelin yürütmenin ardından damat ve geline kırmızı kurdele bağlanmış olan yüzükler takılır. “Şerit” denen kurdeleyi kesmek üzere evin oğlu, eğer yoksa yakın akrabadan bir erkek çocuk makası alır.

Düğün adetleri nelerdir kısaca?

Bu aşamalar: kız beğenme, kız isteme, nişan takma, düğün günü kesme ve düğün kurmadır. Düğün kurma; bayrak merasimi, bayrak dikme, bayrak kurbanı, çaba ya da kırkım, düğün eğlenceleri, kına yakma, damat tıraşı, gelin almadır.

Gelin adetleri nelerdir?

Düğün adetleri içinde; pazartesi veya perşembe düğün alışverişi yapmak, düğün çağrıcısı tutmak, gelin ve damat hamamı gibi adetler vardır. Gelin düğün günü hamama götürülür. Günümüzdeki gelin hamamı törenleri, bazı değişik uygulamalarla geleneksel olarak uygulanır. Damat, eğlence eşliğinde tıraş edilir.

Kırklareli düğünleri nasıl olur?

Davul – zurna ile ahretlik evine gelindiğinde, ahretlik gelenleri karşılar. Cumartesi gününü Pazar gününe bağlayan gecede esas düğün olur. Oyunlar karşılama, halay ve mendil havası şeklindedir. Aynı gece oğlan tarafı, kız evine davullar eşliğinde, takacakları takılarla birlikte gider.

Erzurum düğün Gelenekleri nelerdir?

Erzurum‘da Nişanlılık Aşamasında ki 10 Adet

  1. Nişanlanma İsteği. Evlenme çağına gelen delikanlı veya genç kız, evlenme isteğini belirten çeşitli davranışlarda bulunurlar. …
  2. Görücü Gitme ve Kız İsteme. …
  3. 3. Erkek Dünürü – Ağız Tatlılığı (Şerbet) …
  4. Nişan. …
  5. Yüz Görümü …
  6. Şekerbaşı …
  7. 7. Kaynana Görme. …
  8. 8. Dünür Daveti.

Erkek tarafı kaç bilezik takar?

Damadın ailesinin ise geline takı seti ve 2 adet bilezik takması ideal olarak görülüyor. Takı setinin içerisinde küpe, bileklik ve kolye bulunuyor.

Geline altın olarak ne takılır?

Düğünde gelinin ailesinin alması gerekenler arasında damada ve geline takılacak hediyeler yer alır. Gelinin ailesi damada genellikle saat ve tam altın takar. Aile, maddi durumlarının elverdiği ölçüde genellikle kızlarına da 2 veya 3 bilezik takabilir.

Geline kaç tane bilezik takılır?

Gelinin ailesinin kızlarına 2 veya 3 bilezik takması uygun görülüyor. Anne de baba da hayattaysa, iki kişi de birer bilezik takabiliyor. Damadın ailesinin ise geline takı seti ve 2 adet bilezik takması ideal olarak görülüyor.

Istemede geline ne takılır?

Hemen yanıtlayalım: Kız istemede geline damadın ailesinin takı seti takması yeterlidir. Takı seti yerine 2 ya da 3 altın bilezik takıldığı da görülür. Bu takıları damadın akrabaları değil, birinci derece yakını olan ailesi takar.

Müjde geleneği nedir?

Gelin arabası damat evine gelmeden daha önce kız evinden “Müjde Yastığı”nı alan biri, yastığı damada götürerek para alır. Damat evine gelen gelini damat etrafa şeker ve paralar atarak karşılar. Sonra gelinin duvağını kaldırır ve kendi hediyesini takar.

El öpmeye gelen damada ne verilir?

EL ÖPTÜRME : Şerbet gününden 2-3 gün sonra damat babası,annesi ve yakınları belirlenen günün akşamı kız tarafına misafirliği gider.Akşam yemeğinden sonra gelin adayı kız,gelen misafirlerin elini öper.Damadın babası,annesi ve yakınları kıza hediyelerini ( Altın bilezik,kolye,saat,küpe ve giyim eşyası)takar.

Erzurumda kız tarafi NE ALIR?

Kız evine gelince “buyurun” sözü ile karşılanırlar. İstenilen kız kendilerine şeker ve kahve ikram eder. Kız beğenilecek olursa gizlice kızın ailesi, iffeti, hamaratlığı soruşturulur.

Erzurum’da kız tarafi NE ALIR?

Kız tarafı altın, mobilya, en (elbiselik kumaş) ve varsa diğer isteklerde bulunur. Oğlan tarafı pusulayı fazla bulursa, istekler üzerinde anlaşmaya çalışır, anlaşamazlarsa bu iş biter. Anlaşılır veya direk kabul edilirse, kahve içme günü tespit edilir.

Erkek tarafı geline kaç bilezik takılır?

Damadın ailesinin ise geline takı seti ve 2 adet bilezik takması ideal olarak görülüyor. Takı setinin içerisinde küpe, bileklik ve kolye bulunuyor. Aile nişan töreninde takı seti taktıysa, düğünde buna gerek kalmayabiliyor.