Uluslararası koruma statüleri nelerdir?

Uluslararası koruma statüsü nelerdir?

Uluslararası koruma statüsü 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu kapsamında belirli şartlar altında kazanılabilen ve belirli şartlar altında iptali mümkün olan bir hukuki statü olup koruma altına alınan kişiye bazı haklar ve yükümlülükler sağlar.

Uluslararası koruma ve geçici koruma nedir?

Geçici koruma, Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun 91 inci maddesinde şu şekilde yer almaktadır: “(1) Ülkesinden ayrılmaya zorlanmış, ayrıldığı ülkeye geri dönemeyen, acil ve geçici koruma bulmak amacıyla kitlesel olarak sınırlarımıza gelen veya sınırlarımızı geçen yabancılara geçici koruma sağlanabilir.

Uluslararası koruma kimlik belgesi nedir?

Uluslararası koruma başvuru sahiplerinden talebi uygun görülenlere uluslararası koruma statüsü (mülteci, şartlı mülteci, ikincil koruma) verilir. Mülteci, şartlı mülteci ve ikincil koruma statüsü verilenlere karar tarihinden itibaren, yabancı kimlik numarasını içeren üçer yıl süreli kimlik belgesi düzenlenir.

6458 sayılı kanun nedir?

Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 4 Nisan 2013’te kabul edilen, 11 Nisan 2013’te Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6458 sayılı kanundur.

Gecici koruma statusu nedir?

Geçici Koruma statüsü YUKK’un 91’inci maddesine göre; kitlesel olarak Türkiye Cumhuriyeti sınırlarına gelen ve uluslararası koruma talebi bireysel olarak değerlendirmeye alınamayan yabancıların uluslararası koruma ihtiyacının sağlanması için acil çözümler bulmak üzere geliştirilen korumayı ifade etmektedir.

Uluslararası koruma nasıl olunur?

Bunun için kişilerin Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne (GİGM) müracaat edip sığınma başvurusu yapması gerekmektedir. Bu başvurunun ismi “uluslararası koruma” başvurusu olarak adlandırılmaktadır. Sığınmacılarla ilgili işlemler 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nu kapsamında yapılmaktadır.

Geçici koruma kimlere verilir?

Geçici Koruma Yönetmeliği uyarınca refakatsiz çocuklar, engelli, yaşlı, hamile, beraberinde çocuğu olan yalnız anne ya da baba veya işkence, cinsel saldırı ya da diğer ciddi psikolojik, bedensel ya da cinsel şiddete maruz kalmış kişiler özel ihtiyaç sahibi olarak kabul edilmektedirler.

Geçici koruma süresi ne kadar?

Geçici koruma için başvuran Suriyelilere 30 gün süreli geçerliliği olan Ön Kayıt belgesi verilir. Kayıt işlemleri tamamlananlara Geçici Koruma Kimlik Belgesi düzenlenir.

Uluslararası koruma belgesi nasıl alınır?

Uluslararası koruma başvurusu yapmak üzere bulunduğunuz ildeki İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne (İGİM) başvurabilirsiniz. İGİM, GİGM’in her ilde bulunan temsil- ciliğidir. Türkiye’de “uluslararası koruma” başvurusu yapmak için herhangi bir yasal süre sınırlaması bulunmamaktadır.

Uluslararası koruma başvurusu nedir?

Savaş veya zulüm sebebiyle ülkelerinden kaçmak zorunda kalıp geri dönemeyecek durumda olan kişilerin Türkiye’de sığınma hakkı bulunmaktadır. Bunun için kişilerin Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne (GİGM) müracaat edip sığınma başvurusu yapması gerekmektedir.

6458 nedir?

(1) Bu Kanunun amacı; yabancıların Türkiye’ye girişleri, Türkiye’de kalışları ve Türkiye’den çıkışları ile Türkiye’den koruma talep eden yabancılara sağlanacak korumanın kapsamına ve uygulanmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

6458 sayılı Kanun 9 maddesi nedir?

MADDE 9 – (1) Genel Müdürlük, gerektiğinde ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görüşlerini alarak, Türkiye dışında olup da kamu düzeni veya kamu güvenliği ya da kamu sağlığı açısından Türkiye’ye girmesinde sakınca görülen yabancıların ülkeye girişini yasaklayabilir.

Geçici koruma kanunu nedir?

Geçici Koruma statüsü YUKK’un 91’inci maddesine göre; kitlesel olarak Türkiye Cumhuriyeti sınırlarına gelen ve uluslararası koruma talebi bireysel olarak değerlendirmeye alınamayan yabancıların uluslararası koruma ihtiyacının sağlanması için acil çözümler bulmak üzere geliştirilen korumayı ifade etmektedir.

Geçici koruma statüsünün uygulanmasına kim karar verir?

MADDE 15- (1) Bakanlar Kurulu, milli güvenliği, kamu düzenini, kamu güvenliğini veya kamu sağlığını tehdit edebilecek şartların oluşması durumunda, uygulanmakta olan geçici koruma tedbirlerinin sınırlandırılmasına ya da süreli veya süresiz durdurulmasına karar verebilir.

Uluslararası koruma başvurusu kimler yapabilir?

Her yabancı veya vatansız kişi kendi adına uluslararası koruma başvurusu yapabilir. Uluslararası koruma başvuruları, 68 inci madde saklı kalmak kaydıyla şahsın yasal temsilcisi veya avukatı aracılığıyla yapılamaz.