Edebiyatta tezkire ne demek?

Tezkire Divan edebiyatında mıdır?

Tezkire, “zikredilen, zikri geçen” anlamına gelen bir kelimedir. Kişilerin biyografisini çeşitli yönleriyle ele alan eserlere de tezkire denir. Bir başka deyişle ünlü kişilerin yaşam öykülerinin toplandığı eserlerdir. Divan edebiyatındaki tezkire, günümüz edebiyatında biyografinin karşılığıdır.

Tezkirelerin amacı nedir?

Tezkiretü’ş-Şuarâ, Tezkire-i Şuarâ veya Tezkire adlarıyla anılan eserler devrin şairlerinin zaman içinde unutulup gitmelerini önlemek, hatırlanmalarına vesile olmak amacıyla yazılmış eserlerdir.

Tezkire öznel mi?

– Biyografiler nesnel bir tutumla, tezkireler ise daha öznel bir tutumla yazılır, – Biyografilerde bilgi vermek amaçlanırken, tezkirelerde ise yerme veya övgü amacı vardır, – Biyografilerde açık ve sade bir dil kullanılırken, tezkireler daha süslü bir dille yazılır.

Tezkire tiyatro mudur?

Tezkire bir diğer adıyla da Tezkiretü’ş Şuara, şairlerin hayat hikayelerini, eser adlarını ve örnek eserlerini muhteva eder. Sanatçılar devirlerinde yaşamış ünlü şairlerin biyografilerini ve şiirlerini bir araya getirerek bir şiir antolojisi oluştururlardı.

Tezkire nedir makale?

Tezkire kelimesi Arapça zikr kökünden türemiştir. “Hatırlamaya vesile olan şey” anlamına gelmesinin yanında tezkire, Osmanlı toplumunda maddî ve manevî kültürün oluşmasını sağlayan her meslekten sanatçının hâl tercümesini yazmayı amaçlayan bir türdür.

Tezkire i Şuarâ kimin eseri?

16. yüzyılda yaşamış olan Latîfî’nin şair Haffî hakkında yazdığı Tezkiretü’ş-Şuara, bu nesir türüne örnektir. Türk edebiyatında ilk şuara tezkiresi Alî Şîr Nevaî tarafından yazılan Mecâlisü’n-Nefâis’tir. Sehi Bey ile Aşık Çelebi’nin de bu türde başarılı eserleri vardır.

Tezkirelerin özellikleri nelerdir?

Tezkire, kelime anlamıyla “zikredilen, zikri geçen” anlamına gelen, kişilerin biyografisini çeşitli yönleriyle subjektif veya objektif ele alan eserlerdir. Tezkireler ilk kez İran edebiyatında ortaya çıkmıştır. Bu eserler mensur yazılmakla birlikte içinde manzum kısımların yer aldığı tezkireler de vardır.

Riyazü ş Şuara kimin eseri?

Riyâzî’nin Mahmûd, Abdüllatîf ve Nasûhî isimli 3 oğlu vardır. Abdüllatîf Efendi, Lutfî mahlasıyla şiirler yazmış bir şairdir. 16.yy. şairlerinden Hayâlî Abdülvehhâb Çelebi’nin Riyâzî’nin anne tarafından akrabası olduğu Riyâzü’ş-Şu’arâ’da Riyâzî tarafından ifade edilmiştir.

Tezkire i Şuara biyografi midir?

Şuarâ Tezkiresi, Klasik Türk edebiyatında şairlerin biyografilerini, eserlerini ve edebi kişiliklerini anlatan eserlerdir. Ancak bunlarda, günümüzde ayrıntılı biyografi anlayışı bulmak mümkün değildir. 16. yüzyılda yaşamış olan Latîfî’nin şair Haffî hakkında yazdığı Tezkiretü’ş-Şuara, bu nesir türüne örnektir.

Tezkire nedir TDK?

Tezkire, “zikredilen, zikri geçen” anlamına gelen bir kelimedir. Kişilerin biyografisini çeşitli yönleriyle ele alan eserlere de tezkire denir. Bir başka deyişle ünlü kişilerin yaşam öykülerinin toplandığı eserlerdir. Divan edebiyatındaki tezkire, günümüz edebiyatında biyografinin karşılığıdır.

Surname edebiyatta ne demek?

Surname, Osmanlı dönemi Türk edebiyatında şenlikler hakkında yazılan edebî metinlerin genel adıdır. Osmanlı döneminde padişah çocuklarının doğum ve sünnet törenleriyle padişah kızlarının düğün törenlerini anlatan manzum, mensur ya da manzum-mensur karışık yazılan eserler genellikle Surnâme adını taşır.

Tezkiretü ş Şuara kimin eseri Divan?

16. yüzyılda yaşamış olan Latîfî’nin şair Haffî hakkında yazdığı Tezkiretü’şŞuara, bu nesir türüne örnektir. Türk edebiyatında ilk şuara tezkiresi Alî Şîr Nevaî tarafından yazılan Mecâlisü’n-Nefâis’tir. Sehi Bey ile Aşık Çelebi’nin de bu türde başarılı eserleri vardır.

Teşrifatü ş Şuara kimin eseri?

güfti tezkiresi olarak da bilinir. 17. yüzyıl şairlerinden güfti’nin kaleme aldığı tezkiredir. türk edebiyatında nazımla yazılan ilk tezkire olması bakımından çok önemli bir yere sahiptir.

Meşairü ş Şuara kimin eseri?

Meşâirü’şşuarâ (Osmanlıca: مشاعر الشعراء), Âşık Paşa’nın önde gelen Türk edebiyatçıları üzerine yazdığı tezkire. 1568 yılında telif edilen eser nüshalar arasındaki farklılıklara göre 360 ila 424 arasında şairin biyografisini içermektedir.

Latifi Tezkiresi kaç bölümden oluşur?

Tezkire, bir mukaddime, üç bölüm ve bir sonuçtan oluşmaktadır. Bu bölümler, her nüshada aynıdır. Bu bölümleri tanıtalım: Mukaddime : Latifi, mukaddime yani giriş kısmında kendi yazdığı eserleri sıralar.