Uluslararası Ceza Mahkemesi hangi suçlara bakar?

Uluslararası ceza mahkemesinde kimler yargılanır?

Uluslararası Ceza Mahkemesi (kısaca UCM), kuruluş belgesi Roma Statüsü olan, savaş suçları, insanlığa karşı işlenen suçlar, soykırım suçları ve saldırı suçlarına bakan uluslararası bir mahkemedir.

Türkiye Uluslararası Ceza Mahkemesine taraf mı?

Türkiye, Roma Statüsüne taraf olmamakla birlikte UCD’nin faaliyetlerini yakından takip etmekte olup, New York veya Lahey’de düzenlenen Taraf Devletler Asamblesi toplantılarına katılım sağlanmaktadır.

Uluslararası Ceza Mahkemesi nin diğer adı nedir?

Uluslararası Ceza Mahkemesi Roma Statüsü (The Rome Statute of the International Criminal Court), 15 Haziran 1998 ve 17 Temmuz 1998 tarihleri arasında Roma’da toplanan Birleşmiş Milletler Konferansında kararlaştırılmıştır.

Uluslararası suç nedir?

Literatürde uluslararası hukuk suçları olarak soykırım suçu, insanlığa karşı suçlar, savaş suçları ve saldırı savaşı (saldırganlık) suçu olarak dört grup suç kabul edilmektedir. Çekirdek suçlar (Kernverbrechen) olarak da adlandırılan bu suçlar, uluslararası toplumun tamamını ilgilendiren en ağır suçlardır.

Uluslararası mahkemeler nelerdir?

  • Uluslararası Adalet Divanı (UAD)
  • Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM)
  • Eski Yugoslavya İçin Ceza Mahkemesi.
  • La Haye Sürekli Hakemlik Mahkemesi (PCA)
  • Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)
  • Avrupa Birliği Adalet Divanı
  • Uluslararası Deniz Hukuku Mahkemesi.
  • BM Uluslararası Hukuk Komisyonu (ILC)

Uluslararası Ceza Mahkemesi aşağıdakilerden hangisi üzerinde yargılama yetkisine sahiptir?

Olağanüstü,geçici ve özel nitelikteki Yugoslavya ve Ruanda UCM’lerinde yapılan yargılama faaliyeti mevcut UCM’nin temelini teşkil eden ilkelere ışık tutmuştur . Uluslararası Ceza Mahkemesi, soykırım suçu, insanlığa karşı suçlar, savaş suçları ve saldırı suçu olmak üzere dört suç tipi için yargılama yetkisine sahiptir.

Ceza Mahkemesi tarafları kimlerdir?

Bir ceza yargılamasında suçlanan kişi, suçluluğu ispatlanıncaya değin sanık olarak adlandırılır. Sanığı savunan avukata savunma vekili denir. Sanığa suçlamada bulunan savcıya ise, çeşitli ülkelerde farklı adlar verilir. Hukuk davalarında, olayı mahkeme önüne getiren tarafa davacı, karşı tarafa davalı denir.

Ilk uluslararası mahkeme nedir?

İkinci Dünya Savaşı sonunda 8 Ağustos 1945’te kurulan Nürnberg Uluslararası Ceza Mahkemesi uluslararası hukukun o döneme kadar meşru saydığı kuvvet kullanma eylemlerinin düzenlenip sınırlanması ile ilgili olarak uyulacak kuralların ihlali sonucunda ortaya çıkan uluslararası suçların yargılanması ile ilgili ilk

Uluslararası Ceza Mahkemesi ne zaman kuruldu?

1 Temmuz 2002, Roma, İtalyaUluslararası Ceza Mahkemesi / Kuruluş tarihi

Ad hoc mahkeme nedir?

Genelde bir soruna yönelik, geçici bir çözümü anlatmak için kullanılır. Bazen de bir yetersizliği ya da üstünkörü üretilen çözümleri vurgulamak için kullanılır. Örneğin geçici olarak kurulan mahkemeler ya da araştırma tetkik komisyonları “ad hoc” komitelerdir.

Nürnberg Mahkemesi neden kuruldu?

ekim 1945’te, amerika,ingiltere,fransa ve rusyanin actigi unlu dava. mahkemede nazi partisi “insanlik sucu,savas suclari, dunya barisina karsi islenen suclar ve savasa sebep olmak” suclarindan yargilandi.

Insanlik suçları nelerdir?

İnsanlığa karşı suçlar, Türk Ceza Kanunu’nun 77. maddesinde “kasten öldürme, kasten yaralama, işkence, eziyet veya köleleştirme, kişi hürriyetinden yoksun kılma, bilimsel deneylere tâbi kılma, cinsel saldırıda bulunma, çocukların cinsel istismarı, zorla hamile bırakma, zorla fuhşa sevketme fiillerinin; siyasal, felsefî …

Suç çeşitleri nelerdir?

Suç türleri. Suç türleri, tek hareketli suçlar, oldukça hareketli suçlar, bağlı hareketli suçlar, özgür hareketli suçlar, seçimlik hareketli suçlar, mütemadi (kesintisiz) suçlar ve dikkatsizliği suçlar olarak sınıflandırılabilir.

Mahkeme türleri nelerdir?

Adli Yargı Mahkemeleri

  • Hukuk Mahkemeleri.
  • Ceza Mahkemeleri.
  • Bölge İdare Mahkemeleri.
  • İdare Mahkemeleri.
  • Vergi Mahkemeleri.
  • Askeri Ceza Yargısı Mahkemeleri.
  • Anayasa Mahkemesi.
  • Danıştay.

UCM açılımı nedir?

ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİ (UCM)