VAR ın açılımı ne demek?

VAR in açılımı ne?

Video Yardımcı Hakem (VAR) Sistemi nedir: Uygulama Türkiye’de de başlıyor. Rusya’da düzenlenen 2018 Dünya Kupası’nın en önemli yeniliklerinin başında Video Yardımcı Hakem (VAR) Sistemi geliyor.

VAR ne zaman kullanıldı?

FIFA bu doğrultuda “VAR” yani “Video Assistant Referee” uygulamasını başlattı. İlk olarak 2016 yılında Fransa-İtalya hazırlık maçında, resmi ve büyük organizasyon olarak ise ilk kez 2017 FIFA Konfederasyonlar Kupasında kullanıldı.

VAR sistemi nasıl çalışır?

VARsistemi, diğer adıyla Video Hakem Uygulaması, karşılaşma devam ederken maçın orta hakeminin karar vermekte güçlük çektiği bir pozisyonda ya da pozisyonlarda, bir başka hakemin ya da hakemlerin pozisyonun tekrarını video aracılığıyla izlediği ve orta hakeme yardımcı olduğu sisteme denmektedir.

VAR sistemi hangi şirket?

VAR sisteminin teknolojik altyapısı, FIFA Dünya Kupası, UEFA Avrupa Şampiyonası, UEFA Şampiyonlar Ligi, UEFA Avrupa Ligi’nin yanı sıra İngiltere, Almanya, İtalya, İspanya, Fransa, Hollanda liglerinin altyapısını sağlayan Hawk-Eye firması tarafından yürütülmektedir.

VAR nereden yönetiliyor?

VAR hakemleri maçlar sırasında TFF’nin Riva’daki merkezinde 300 metrekarelik alanda hazırlanan Video İşletim Odası’nda yer alacak. Süper Lig ve Spor Toto 1. Lig’de oynanacak tüm maçların VAR hakemleri buradan karşılaşmaları takip edecek.

VAR sisteminde nelere bakılır?

VAR, maçın seyrini değiştiren (Gol, penaltı, kırmızı kart, yanlış oyuncuya kart) bir durumda herhangi bir potansiyel bariz hatanın yapılıp yapılmadığını veya ciddi bir olayın, ihlalin gözden kaçıp kaçmadığını görmek için her durumu, kararı otomatik bir şekilde kontrol eder.

Türkiye VAR ne zaman geldi?

Futbolda yeni bir devri başlatan VAR sistemiyle Türkiye ilk olarak 2018 yılında tanıştı. İlk olarak 1. Lig maçlarında deneme amaçlı kullanılan ve güzel sonuçlara ulaşılan VAR sisteminde Süper Lig kulübü seviyesinde ilk defa Galatasaray ile Akhisarspor arasında geçen Süper Kupa maçında VAR sistemi devredeydi.

VAR ne zaman bulundu?

VAR sistemi, ilk olarak 1 Eylül 2016’da İtalya ile Fransa arasında oynanan hazırlık maçında denendi. İtalyan futbolcular, Fransız defans oyuncusu Layvin Kurzawa’nın ceza sahası içinde topu elle oynadığı iddia ederek hakeme penaltı itirazında bulundu.

VAR hangi durumlarda devreye girer?

VAR, açık, net şekilde yapılan bir faul olayında, penaltıda veya ihraç olaylarında devreye girebiliyor. Açık, yüzde yüz olaylarda VAR devreye giriyor, ama son kararı orta hakem veriyor. VAR‘ın penaltıyı ver, ihracı yap deme hakkı veya müdahalesi yok, olmayacak.

TFF VAR sistemi nedir?

VAR, futbol oyunlarında kullanılan kamera sistemidir. Bu kamera sistemiyle, hakemlerin göremediği veya yanlış gördüğü pozisyonlar kamera kayıtlarıyla detaylı olarak incelenir ve karara etkisi olur.

VAR sistemi kim icat etti?

FIFA, bu doğrultuda “Gol Çizgisi Teknolojisi” olarak bilinen düzeni ilk olarak 2012’deki Dünya Kulüpler Kupası esnasında kullandı. Uygulamanın başarıyla sonuçlanması üzerine harekete geçen İngiltere Futbol Federasyonu da 2013 yılında bu sistemi devreye soktu.

Fifanın kaç üye ülkesi vardır?

Toplamda 211 üye ülkesi bulunan FIFA her ülke için kendine has ülke kodu belirlemektedir. Ayrıca üye 211 ülkenin tamamının erkek millî futbol takımı bulunmakta iken yalnızca 129’unun kadın millî futbol takımı bulunmaktadır.

Hangi pozisyonlarda VAR a bakılır?

Örnek vermek gerekirse; atılan bir golün geçersiz olmasına sebep olabilecek bir pozisyonun söz konusu olması halinde VAR‘a gidilir. Örneğin gol öncesi verilen korner, faul, taç gibi pozisyonlarla alakalı bir kararın doğru olup olmadığını kontrol etmek için VAR sistemine bakılır.

VAR a hangi durumlarda gidilir?

Verilen veya verilmeyen bir ihraç kararında açık bir hata olup olmadığını bildirmek. Golden önce golün geçersiz olması için bir ihlalin olup olmadığını bildirmek. Hakemin ihlal yapan takımdan yanlış oyuncuya ihtar veya ihraç vermesi durumunu veya hangi oyuncunun cezalandırılması gerektiğini bildirmek.

VAR kaç yıldır uygulanıyor?

Federasyon olarak, 2 yıldır VAR sistemini kullandıklarını söyleyen Demirören, “Kulüpler Birliği ile iş birliği halinde çalışmalarımızı yürüttük. Kendilerine teşekkür ediyoruz.