Yaşlılar hangi sporları yapmalı?
Yaşlılara hangi egzersiz türleri verilmelidir?
Dolaşım ve solunum sistemine fayda sağlar. Yaşlılara egzersiz olarak tempolu yürüme, bisiklete binme, bahçe işleri, balık tutma gibi işler olabilir. Yaşlılar için haftada 3-4 gün 20-40 dk. yapılabilir.
Yaşlılar hangi egzersizleri yapmalı?
Kuvvetlendirme egzersizleri : yaşlılarda büyük kas gruplarına (Ön-üst bacak”Kuadriseps”, Üst-arka bacak “Hamstring”, ve karın kasları)yönelik olarak uygulanır. Süre 20-30 dakika kadardır ve 60 dakikayı geçmemelidir. Egzersizler Haftada 2 kez 8-15 tekrar ve 1-3 set veya haftada 3 kez 2 set 8-10 tekrar verilir.
Yaşlılar neden yürümekte ve hareket etmekte zorlanırlar?
Yaş ile kas kitlesinin doğal olarak azalması yani tıptaki adıyla sarkopeni hareketsiz bir yaşlıda çok daha fazla olmaktadır. Kas kitlesinin azalmasının temel sonucu güçsüzlüktür. Bu güçsüzlüğü genelde çoğu yaşlıda var olan diğer hastalıkların etkisiyle dengesizlik, yürüme zorluğu ve düşmeler izler.
70 yaş üstü ne kadar yürümeli?
Uzmanlar, sokağa çıkabilecek 65 yaş ve üstü vatandaşlara, uzun süre hareketsiz kalındığı için hafif tempoda 10 dakika yürüyüş ile egzersize başlamalarını önerdi. Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Öğretim Üyesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof.
Yaşlılar için önerilen egzersiz türü ve süresi ne kadar olmalıdır?
Aerobik egzersizler haftada 3-5 gün olmak üzere, en az 30 dk süreyle ve maksimal kalp atım sayısının %60-70’i şiddetinde önerilmektedir. Fiziksel uygunluğun yeterli olmadığı yaşlılarda daha düşük şiddetlerde başlanması ve gerekirse 3×10 dk gibi aralıklı egzersiz önerilmelidir (1).
Yaşlılarda fiziksel aktivite nasıl olmalı?
Yaşlı bireylerde orta şiddetli fiziksel aktiviteler (tempolu yürüyüş, yüzme, germe egzersizleri, vb.) önemli yararlar sağlar. Bu egzersizler denge, esneklik, koordinasyon, dayanıklılık, zihinsel sağlık, bilişsel işlev ve kas gücünü geliştirirler. Bu durum, yaşlıların fonksiyonel bağımsızlıklarını büyük ölçüde artırır.
Yaşlılara egzersiz verilirken nelere dikkat edilir?
AKTİF YAŞLANMA İÇİN EGZERSİZ ÖNERİLERİ Egzersiz programı çok yönlü olmalı, kalp solunum sistem dayanıklılığı ve ağırlık kontrolünü sağlamak için, aerobik antrenmanları da içermelidir. Uygun kas tonusu, kemik sağlığı, yaralanma ve sırt ağrılarına karşı korunmak için, kuvvet egzersizleri de içermelidir.
Yaşlılarda düzenli egzersiz hangi hastalıkların ortaya çıkma riskini azaltır?
Bilinçli egzersiz uygulamaları kan basıncını düşürür, denge kaybedip düşme riskini ve yaralanma risklerini azaltır (kalça ya da bilek kırılmaları), vücudun kas ve kemik kütlesi kaybını yavaşlatır, esneklik artar, denge ve hareket yeteneğini geliştirir.
Yürüyüş bozukluğu neden kaynaklanır?
Yürüme bozukluğu bir bakıma denge problemidir. Tiroid temelli hastalıklar ya da kulak rahatsızlıkları doğrudan denge problemlerine yol açar. B12 vitaminine tedavi süreçlerinde sıklıkla başvurulmaktadır. Öte yandan bel altında gerçekleşen birçok sakatlık da yürüme bozukluklarına yol açabilir.
70 yaşında kaç adım atmalı?
70 yaş üstü için sihirli rakam 7500 adım Bu mantık yürütüldüğünde, “ne kadar çok adım atılırsa o kadar iyi” gibi bir sonuca varılabilir. Ama bunun belli bir rakama kadar doğru olduğu görüldü. 7 bin 500 adımdan sonrası ömrü uzatma bakımından bir fark yaratmıyordu.
70 yaş üstü günde kaç adım atmalı?
Yetmişli yaşlar ve sonrasında bile dimdik ayakta kalmak istiyorsanız hedefinizi daha da büyütüp günde 10.000 adıma çıkarın. 10.000- 12.500 adım aralığının bir “sağlıklı yaşam kazanımı” olmanın çok ötesinde mükemmel bir doğal ilaç olduğunu bilin. 10.000’in üstü altın standarttır.
Yaşlılar için egzersiz programları nasıl olmalıdır?
Egzersiz programı çok yönlü olmalı, kalp solunum sistem dayanıklılığı ve ağırlık kontrolünü sağlamak için, aerobik antrenmanları da içermelidir. Uygun kas tonusu, kemik sağlığı, yaralanma ve sırt ağrılarına karşı korunmak için, kuvvet egzersizleri de içermelidir.
Yaşlılarda düzenli spor ya da egzersizin yararları nelerdir?
Egzersiz yaşa bağımlı kemik doku kaybını azaltıp, kemik mineral yoğunluğu ve total beden mineral içeriğini korur ya da artırır. Yürüme ve egzersizler hem omurga hem de kalça kemik mineral yoğunluğunda artış sağlar ve kemik erimesine bağlı kırıkları önler.
Yaşlılarda yürüme bozukluğu neden olur?
Yaşlılarda dengesizlik önemli bir sorundur. Yürümenin bozulmasına neden olan semptomlar, örneğin kalça kırıkları, dizde oluşan sorunlar vs. dengeyi bozar. Bunun yanında bazı hastalıklar ki bunların başında geçirilen felç, parkinson hastalığı, beyindeki kan akımı yetersizliği gibi hastalıklar dengesizliğe neden olur.
Yaşlılar için egzersiz reçetesi hazırlanırken tıbbi muayene nasıl olmalı?
Yaşlı, hareketsiz yaşayan kişiler herhangi bir egzersiz programına başlamadan bir hekim muayenesinden geçmelidir. Muayene; kalp-dolaşım sistemi, iskelet-kas sistemini içermeli, nörolojik inceleme de yapılmalıdır. Tıbbi muayene; hem statik, hem dinamik olmalıdır.