Rind ne anlama gelir?

Rindler kimlerdir?

Rind, dünya işlerine önem vermeyen kimse, kalender, gönül eri. Çoğulu rindân’dır. Bu yolda yazılmış şiirler de rindâne sözcüğüyle nitelenir. Rindlik “Divan şairlerinin hüviyyetidir.

Divan edebiyatında rind ne demek?

Buna göre, rind, dîvân şiirinde örnek tutulan, kâmil, olgun kişidir. Kendi değer yargıları ile yaşayarak başkalarının düşüncesine önem verme- yen rind, geniş görüşlü bir kimsedir. Birçoklarının ömürleri boyunca peşin- den koştukları mal, şöhret, mevki gibi şeyleri umursamaz.

Rinde ne demek TDK?

( ﺭﻧﺪ ) i. (Fars. rind ) Görünüşe ve dünya işlerine kıymet vermeyen, kurallardan uzak, bütün varlığı kendi iç dünyâsına göre değerlendiren, gönül gözüyle gören, hoş görülü, kalender, içkiye düşkün ve derbeder görünüşünün aksine ârif, hakîm, gönül ehli kimse: Bilme cihan umûrunu rind-i cihân isen (Şeyh Gālib’den).

Harabati olmak ne demek?

Maddi şeylere değer vermediği için üstüne başına özenmeyen, dağınık, derbeder.

Rind şairi kimdir?

Fuzuli, Baki ve Hayali gibi meşhur divan şairleri, rindane bir üslupla gazeller yazmıştır. Rind Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir? Dilimize Farsçadan geçen rind, dinde hoşgörüyü esas alan dervişler için kullanılan bir sözcüktür.

Mazbut ne anlama gelir?

Mazbut Arapça ne demek? mazbut ::: (a. s. zabt’dan) : 1) zabtolunmuş, ele geçirilmiş. 2) yazılmış, kaydedilmiş. 3) hatırda tutulmuş.

Virtüöz kelime anlamı nedir?

Virtüöz kelimesi, (İtalyanca virtuoso İtalyanca telaffuz: [virˈtwoːzo], İtalyanca telaffuz: [virtuˈoːso] ya da virtuous, Latince ise mükemmellik, yetenek veya mertlik anlamlarına gelen virtus ya da virtue) sözcüklerinden gelmektedir. … Virtüöz, icra ettiği sanatta olağanüstü yeteneklere sahip kimselere denir.

Rindlerin Ölümü şiiri ne anlatıyor?

ölüm asude bir bahar ülkesidir bir rinde mısrası ile rilke’nin ölüm hakkındaki uğurlu kademli yer her zaman tatlı ülke tanımlaması arasında ölüm olgusuna yaklaşım tarzı olarak paralellikler bulunan şiir.

Zahid nedir divan edebiyatı?

Zahit; kaba sofu demektir. Divan şiirinde Allah’ın buyruklarını yerine getirmekle birlikte, şüpheli şeylerden de kaçınan kişidir.

Encamımız nedir?

Encam (yaşam olaylarında) son, işin sonu demektir. Encama ermek (encam bulmak): Bitmek, sonuçlanmak. (Allah) encamını hayretsin: Sonunun iyi çıkacağından şüphe edilen işler için kullanılan iyilik dileği.

Buhur Kelime anlamı ne demek?

Buhur kelimesi Türkçe’de “tütsü” anlamına gelir. Arapça bχr kökünden gelen baχūr بخور z “tütsü” sözcüğünden alıntıdır.

Harami nedir kısaca?

Harâmî ne demek? (ﺣﺮﺍﻣﻰ) i. (Ar. ḥarām ve nispet eki -і ile ḥarāmі “haramla ilgili, eşkiyalığa âit”) Haydut, yol kesen kimse, şakî: Harâmî var deyü korku verirler (Pir Sultan Abdal).

Ne Harabiyim ne Harabati ne demek?

harabi ne demek? Meyhaneye giden, âlemci. Ne harabiyim ne harabatiyim / Kökü mazide olan atiyim. Bekçi, gözcü.

Sakiname kime ait?

Sâki-nâme veya Heft Cam; Fuzûlî’nin alegorik bir dille kaleme aldığı mistik Farsça mesnevi. Eserde; rindâne yaşam tarzı ve şarap ekseninde kurgulanmış alegorinin içinde tasavvuf imajı meydana getirilmiştir.

Rind i Seyda ne demek?

osmanlı türkçesi‘nde şeyda; çılgın anlamına gelir, rind ise aşk sarhoşu, dış dünyadan kopmuşlar için kullanılan kelimedir. rind-i şeyda farsça bir tamlamadır, aşkından çılgına dönmüş manasıyla (bkz: fuzuli)’nin gazelinde kullanılmıştır.