Rindane ne demek TDK?

Rind kime denir?

Rind, geçmiş İslam toplumlarında her tabaka arasında ortaya çıkabilen ve hakim tavırlardan farklı kendine özgü bir yaklaşım sahibi olan, antik dönemin kinik filozoflarına benzer özelliklerle ön plana çıkan insan tipi.

Rinde ne demek TDK?

( ﺭﻧﺪ ) i. (Fars. rind ) Görünüşe ve dünya işlerine kıymet vermeyen, kurallardan uzak, bütün varlığı kendi iç dünyâsına göre değerlendiren, gönül gözüyle gören, hoş görülü, kalender, içkiye düşkün ve derbeder görünüşünün aksine ârif, hakîm, gönül ehli kimse: Bilme cihan umûrunu rind-i cihân isen (Şeyh Gālib’den).

Kalender bir insan ne demek?

Kalender gösterişsiz olan, sade yaşamaktan yana ve alçakgönüllü kişilere denir. Kalender Ne Demek? Kalender kelimesinin bir diğer anlamı da mala, üne ve şöhrete önem vermeyen, toplum içerisinden kendini önemli ölçüde ayırmış kimselere de denmektedir.

Sufiyane ne demek?

Sufiyane: Sufiyane kelimesi sıfat olarak kullanılmak ile birlikte, tasavvuf ile ilgili veya mutasavvıflara yakışır biçimde olan anlamına gelmektedir.

Rindler kimlerdir?

Rind, dünya işlerine önem vermeyen kimse, kalender, gönül eri. Çoğulu rindân’dır. Bu yolda yazılmış şiirler de rindâne sözcüğüyle nitelenir. Rindlik “Divan şairlerinin hüviyyetidir.

Divan edebiyatında rind ne demek?

Buna göre, rind, dîvân şiirinde örnek tutulan, kâmil, olgun kişidir. Kendi değer yargıları ile yaşayarak başkalarının düşüncesine önem verme- yen rind, geniş görüşlü bir kimsedir. Birçoklarının ömürleri boyunca peşin- den koştukları mal, şöhret, mevki gibi şeyleri umursamaz.

Bezm nedir ne demek?

Bezm sözcüğü TDK’da, içki meclisi anlamına sahiptir. Dost toplantısı anlamını da taşıyor.

Encamımız nedir?

Encam (yaşam olaylarında) son, işin sonu demektir. Encama ermek (encam bulmak): Bitmek, sonuçlanmak. (Allah) encamını hayretsin: Sonunun iyi çıkacağından şüphe edilen işler için kullanılan iyilik dileği.

Kalender kelimesinin anlamı nedir?

Kalender isminin anlamı da şöyle; Gösterişsiz, sade yaşamaktan yana olan alçak gönüllü kimse.

Hafifmeşrep kadın nedir?

Hafif meşrep kadın ne demek? (ﺧﻔﻴﻒ ﻣﺸﺮﺏ) sıf. ve i. (Ar. ḫafіf “ağır olmayan” ve meşreb “yaratılış, huy” ile ḫafіf-meşreb) Hoppa, oynak, serbest tavırlı, nâmûsu şüphe uyandıran (kadın).

Seyfiye ne demek kısaca tarih?

Osmanlı’da askeri zümreye ait olan bir sınıf bulunmaktaydı. Bu sınıfın adı seyfiye olarak bilinmektedir. Seyfiye sınıfında Osmanlı toplumunda bulunan rütbeli askerler yer almaktaydı. Seyfiye sınıfına üye olan askerler iç karışıklıkları önlemek için mücadele etmekteydi.

Sufi olmak ne demek?

Tarih Terimi Olarak Sufi: 1- Mutasavvıf. 2- Tasavvuf inançlarını benimseyerek kendini Allah’ya adamış kimse, İslam gizemcisi.

Rind şairi kimdir?

Fuzuli, Baki ve Hayali gibi meşhur divan şairleri, rindane bir üslupla gazeller yazmıştır. Rind Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir? Dilimize Farsçadan geçen rind, dinde hoşgörüyü esas alan dervişler için kullanılan bir sözcüktür.

Rindlerin Ölümü şiiri ne anlatıyor?

ölüm asude bir bahar ülkesidir bir rinde mısrası ile rilke’nin ölüm hakkındaki uğurlu kademli yer her zaman tatlı ülke tanımlaması arasında ölüm olgusuna yaklaşım tarzı olarak paralellikler bulunan şiir.

Bezmi Bezm ne demek?

1. İçkili, eğlenceli yiyip içme ve sohbet meclisi: Bezme teşrîf eyle ey çeşm-i âfet / Bu şeb hâne halvet eyle muhabbet (Şarkı). Ben mi sâkî olayım bezme dururken sevdiğim (Yusuf Z.